Regisztertonna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A regisztertonna a hajók térfogatának régi, 1994-ig érvényben lévő mértékegysége.[1] 1 regisztertonna értéke 100 köbláb, azaz kb. 2,8316 . Nem tévesztendő össze a tonna tömegegységgel. A hajó belső térfogatának van bruttó és nettó értéke. [2][3]

Bruttó regisztertonna[szerkesztés]

A bruttó regisztertonna (gyakran mint: bruttóregisztertonna, rövidítve BRT, angolul: GRT; gross register tonnage) a hajók teljes belső térfogatának regisztertonnában kifejezett mértéke. Azaz azt fejezi ki az értéke, hogy mekkora a hajó bruttó belső térfogata.

Nettó regisztertonna[szerkesztés]

A nettó regisztertonna kiszámításánál a hajóhidat, személyzeti szállást, rádiós szobát, gép- és fűtőházakat, üzemanyagtartályt, ballaszttartályokat, szivattyúkat, éléskamrákat, műhelyeket és készletraktárakat nem számolják bele, vagyis a hajó befogadóképességének, szállítóképességének, hasznos kapacitásának regisztertonnában kifejezett mértéke.[4] Azt fejezi ki, hogy mekkora a hajó nettó belső térfogata.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. International Convention on Tonnage Measurement of Ships. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.)
  2. Navis.gr - Landlubber's Glossary of Nautical Terms. [2008. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 29.)
  3. FAO Fisheries & Aquaculture CWP Handbook of Fishery Statistical Standards
  4. Bruttó/nettó regisztertonna http://eupalyazatiportal.hu