Református Egyházak Világszövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Református Egyházak Világszövetsége a világ több mint 200 protestáns hitű egyházát tömörítő nemzetközi szervezet. Központja Genfben van. A világszövetség több mint 75 millió keresztény hívőt képvisel a Föld több mint 100 országában.

A reformáció egyházai[szerkesztés]

A tagegyházak egy része a kálvinizmus alapján álló református egyház, más része hasonló hitelveket valló egyéb protestáns egyház, amelynek önmeghatározása például "Congregational", "Presbyterian", "Reformed" vagy "united". Köztük – főleg a déli féltekén – számos kisebbségi egyház található.

Története[szerkesztés]

  • XVI. Benedek pápa 2006 januárjában audiencián fogadta a Világszövetség elnökét, Clifton Kirkpatrick-ot és a református – római katolikus dialógusról tárgyalt vele.
  • Kétnapos tanácskozás után, 2006. február 1-jén Clifton Kirkpatrick, a Református Egyházak Világszövetsége (Református Világszövetség) elnöke és Douwe Visser, a Református Ökumenikus Tanács (REC) elnöke, közös levélben fejezték ki szándékukat, hogy a két szervezetet World Reformed Communion néven a közeljövőben egyesítik.
  • A református egyházak két nagy világszervezetének összevonásával 2010. június 18-án létrejött a Református Egyházak Világközössége (World Communion of Reformed Churches). Egyben a Református Egyházak Világszövetsége megszűnt. Az új szervezetet – amely a Református Világszövetség (RVSZ) és a Református Ökumenikus Tanács (RÖT) összevonásával jött létre – 227 református egyház alkotja és 180 különböző országban élő 80 millió keresztény hívőt képvisel.[1]

Tagjai (2006)[szerkesztés]


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]