Rawai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rawai csata
KonfliktusAz első világháború keleti frontja
Időpont1914. szeptember 3–11.
HelyszínRava-Ruszka mellett, az osztrák Lengyelország területén (ma Ukrajna)
EredményOrosz győzelem
Szemben álló felek
Orosz Birodalom Osztrák–Magyar Monarchia
Parancsnokok
Nyikolaj Ruzszkij tábornok
(3. hadsereg)
Osztrák–Magyar Monarchia Brudermann Rudolf lovassági tábornok
(3. hadsereg)
Osztrák–Magyar Monarchia Moritz Auffenberg tábornok
(4. hadsereg)
Szemben álló erők
3. hadsereg
5. hadsereg
Osztrák–Magyar Monarchia 3 hadsereg
Osztrák–Magyar Monarchia 4. hadsereg
Veszteségek
60 000 főOsztrák–Magyar Monarchia 50 000 halott
Osztrák–Magyar Monarchia 70 000 hadifogoly

A rawai csata (vagy rava-ruszkai csata) az Osztrák–Magyar Monarchia és Oroszország közötti ütközet volt az első világháború korai fázisában, 1914. szeptember 3. és 11. között. Az orosz hadseregek legyőzték és visszavetették ellenfeleiket a Kárpátokig. A csata a galíciai csata, vagy lembergi csaták néven ismert összecsapás-sorozat része volt.

A csata lefolyása[szerkesztés]

Az Auffenberg parancsnoksága alatt álló osztrák 4. hadsereg, amely a komarówi csatában győzelmet aratott, utasítást kapott, hogy forduljon dél felé, és siessen a súlyos veszteségeket szenvedett osztrák 3. hadsereg (Brudermann) segítségére. Ezzel rés jött létre az osztrák 1. (Dankl) és a 4. hadsereg között, és a Ruzszkij parancsnoksága alatt álló orosz 3. hadsereg kihasználta a lehetőséget. Rava-Ruszka (Galícia, ma Ukrajna) mellett kilenc osztrák–magyar hadosztály összecsapott kilenc orosz hadosztállyal. Az Auffenberg által vezetett alakulatok hosszú visszavonulás és súlyos élőerő- és felszerelésbeli veszteség árán éppen hogy megmenekültek a bekerítéstől.

A csata következményei[szerkesztés]

A vereségért Auffenberget hibáztatták, bár az osztrák 3. hadsereg megsegítése érdekében végrehajtott hadmozdulatra Conrad von Hötzendorf adott utasítást. A háború későbbi fázisában, 1915. június 21-én Rava-Ruszkát a központi hatalmak hadseregei visszafoglalták.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Rawa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Nicholas Golovin: "The Great Battle of Galicia, 1914: a Study in Strategy". Slavonic Review, Vol. 5, 1926–27.