Ratkó István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ratkó István
Született1943. január 6.
Elhunyt2012. március 27. (69 évesen)
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamatematikus,
főiskolai tanár
SablonWikidataSegítség

Ratkó István (1943. január 6.2012. március 27.) kandidátus, matematikus, a Gábor Dénes Főiskola főiskolai tanára.

Élete[szerkesztés]

Ratkó István édesanyja 1949-ben meghalt, a hat testvér ekkor az alkoholista apával maradt. István és húga egy budai állami nevelőintézetbe került, ahol az akkor még fiatal fiú megismerkedett a matematikával, s havi 30 forintos állami gondozott zsebpénzéből rendszeresen megvette a Középiskolai Matematikai Lapokat. Az ezekben található feladatokat megoldva, gyalogosan vitte a megoldásokat a szerkesztőségbe, így spórolta meg a postaköltséget.

Ratkó a gimnáziumot a XII. kerületi Arany János Oktató és Nevelőintézetben végezte el, majd felvették az ELTE matematikus szakára. Itt pénzhiány miatt el kellett fogadnia egy ösztöndíjat, mely azonban tanári szakra szólt, így átiratkozott a matematika-fizika tanári szakra.

1966-ban elvégezte az egyetemet, s a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban kezdett tanítani. A gimnáziumban szerették a tanítványai, akikkel focizni is eljárt. 1978-ig tanított a Berzsenyiben. Az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa volt 1972-1998-ig. Közben , 1978-ban kezdett el az ORFI-nak is dolgozni. Utána a Gábor Dénes Főiskolán, illetve a Számalk Oktató és Konzultációs Központban tanított.

Doktori és kandidátusi értekezéseit a matematika és a számítástechnikai orvosi alkalmazásaiból írta. (Egyetemi doktori 1978, ELTE; Kandidátusi 1985.)

1974 és 1981 között a KöMaL szerkesztőbizottsági tagjaként tevékenykedett.

Ő maga egy 1999-es önéletrajzában írja: "A SZTAKI-ban több, orvosi számítógépes rendszer fejlesztésében vettem részt. Éveken keresztül szerkesztőségi tagja voltam a Középiskolai Matematikai Lapoknak. Két féléven keresztül oktattam az ELTE geometria és két féléven keresztül a számítógéptudományi tanszéken. Részt vettem az Országos Középiskolai Matematikai Verseny Versenybizottságának munkájában. Több éven át voltam technikai szerkesztője a Periodica Mathematica Hungarica c. matematikai folyóiratnak. Tartottam statisztikai tanfolyamokat orvosoknak, biológusoknak (az ORFI-ban és az EGIS gyógyszergyárban). Közel száz publikációm jelent meg ill. van megjelenőben (könyvek, cikkek, hazai és külföldi előadásanyagok). Rendszeresen referálok a Mathematical Reviews folyóirat számára."

2012. március 27-én, két héttel szívműtéte után hunyt el. Hamvait 2012. április 27-én temették el a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben.

Könyvek[szerkesztés]

  • Israel Grossman - Wilhelm Magnus: Csoportok és gráfjaik (1972, Műszaki Könyvkiadó; lektor)
  • Kratofil Dezső: Algebra példatár (1973, Műszaki Könyvkiadó; lektor)
  • Pogáts Ferenc: Trigonometria példatár (1973, Műszaki Könyvkiadó; lektor)
  • Baróti György - Ratkó István: Programozott bevezetés a valószínűségszámításba (1974, Műszaki Könyvkiadó)
  • Varga Antal - Dusza Árpád: A BASIC nyelv - Fakultatív tankönyv a gimnáziumok III. és IV. osztálya számára (1985, Műszaki Könyvkiadó; lektor)
  • Varga Antal - Dusza Árpád: A Basic nyelvű programozás ábécéje (1987, Műszaki Könyvkiadó; lektor)
  • A gépjárművezetés egészségügyi kockázata (1988, Népszava Lap- és Könyvkiadó; szerző; "Mozgásszervi betegségek a közlekedési dolgozók anyagában" c. fejezet)
  • Dr. Szelezsán János: Matematika-1 - Bevezető fejezetek a matematikából, informatikusoknak (1999, 2000, 2001, 2002, LSi Oktatóközpont; szerkesztő)
  • Ratkó István - Szelezsán János - Veres Ferenc: Analízis I-II (2005, Számalk Kiadó; szerkesztő is)
  • Dr. Szelezsán János: A számítástudomány alapjai (2006, INOK Kiadó; szerkesztő)

Források[szerkesztés]