Sugaras szimmetriájú állatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Radiata szócikkből átirányítva)
Sugaras szimmetriájú állatok
Evolúciós időszak: Ediakara - Jelenkor
Kehelyállat (Chrysaora)
Kehelyállat (Chrysaora)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Csoport: ParaHoxozoa
Alország: Valódi szövetes állatok
(Eumetazoa)
Csoport: Sugaras szimmetriájú állatok
(Radiata)
Linnaeus, 1758
Törzsek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sugaras szimmetriájú állatok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sugaras szimmetriájú állatok témájú kategóriát.

A sugaras szimmetriájú állatok (Radiata) alországa a valódi szövetes állatok ParaHoxozoa kládjába tartozó, sugaras vagy radiális szimmetriájú állatokat fogja össze. A Radiata kifejezés jelentése az osztályozás története során módosult. Egy időben ebbe a csoportba sorolták a tüskésbőrűeket is — őket jelenleg kétoldali szimmetriájú állatoknak tekintik, mivel egyedfejlődésük korai stádiumában ilyenek.

Thomas Cavalier-Smith 1983-ban olyan Radiata nevű alországot írt le, amely a szivacsok, Myxozoa, Placozoa, Cnidaria és Ctenophora törzseiből állt, tehát magában foglalt minden állattörzset a kétoldali szimmetriájú állatokon (Bilateria) kívül.

Lynn Margulis és K. V. Schwartz „öt ország”-osztályozása csak a Cnidaria és a Ctenophora törzseket tartotta meg a csoportban. A kladisztikus osztályozások nem ismerik el kládnak a sugaras szimmetriájú állatokat. Ebben a megközelítésben a Radiata a két csíralemezesek (diploblasztikusak) csoportja (a soksejtű állatok többsége három csíralemezes) — azoké, amelyeknek csak belső és külső csíralemezük (endodermájuk és ektodermájuk van). (A Cavalier-Smith-féle osztályozás ide sorolja az egyetlen csíralemezű élőlényeket, például a szivacsokat is.)

Bár a sugaras szimmetriát a radiaták meghatározó tulajdonságának tekintik, a csalánozók legrégibbnek és leginkább alapi helyzetűnek tartott Anthozoa osztályában egyes fajok — mint például a tengeri anemónák közé tartozó Nematostella vectensis — szimmetriája kétoldali. Újabb eredmények erősen arra mutatnak, hogy a kétoldali szimmetria már a Cnidaria és a Bilateria különválása előtt kifejlődött, így a csalánozók sugaras szimmetriája másodlagos, az N. vectensishez hasonló fajok kétoldali szimmetriája pedig elsődleges [1]. A csalánozók szabadon úszó planula lárváinak szimmetriája is kétoldali. A bordásmedúzák szimmetriája kétsugaras.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Radiata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]