RB Leipzig

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RB Leipzig
Csapatadatok
Teljes csapatnévRasenBallsport Leipzig e. V.
BecenévDie Bullen (A Bikák)
SzékhelyLipcse, Németország
Alapítva2009. május 19.
StadionRed Bull Arena
VezetőedzőGER Marco Rose[1]
ElnökOliver Mintzlaff, Ulrich Wolter, Frank Zimmermann
BajnokságBundesliga
Nemzeti sikerek
Német Kupagyőztes2 alkalommal
Német Szuperkupa-győztes1 alkalommal
Statisztika
Legtöbb mérkőzés308 Dánia Yussuf Poulsen
Legtöbb gól88 Németország Daniel Frahn
Frissítve:2021. november 30.
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
2022–2023 szezon
Hivatalos honlap
RB Leipzig honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz RB Leipzig témájú médiaállományokat.

Rasen Ballsport Leipzig német futballcsapat, székhelye Lipcse.[2] Az energiaital gyártó cég – a Red Bull − 2009-ben felvásárolta a SSV Markranstädt együttesét azzal a céllal, hogy 10 éven belül a Bundesligában szerepeljen az együttes. A 2009-10-es szezonban az ötödosztályból a negyedik vonalba jutottak fel. Két évvel később feljutottak a 3. Ligába. Rögtön első évükben gólkülönbségben lettek másodikak az 1. FC Heidenheim mögött, de így is feljutottak a Bundesliga 2-be. Az első osztályba két év után jutottak fel.

Történelem[szerkesztés]

Az alapítás előzményei[szerkesztés]

A Red Bull GmbH társtulajdonosa, Dietrich Mateschitz három és féléven keresztül keresett egy megfelelő helyet és csapatot, hogy befektessenek a német labdarúgásba.[3] Lipcse mellett Hamburg, München és Düsseldorf városában is érdeklődtek.[4] A vállalat már 2006-ban megpróbálkozott a csapatalapítással, a Sachsen Leipzig csapatát akarták felvásárolni. A tárgyalások előrehaladott állapotban voltak, de nem sokkal az üzlet megkötése előtt a Német labdarúgó-szövetség elutasította a névváltoztatást, valamint attól tartott, hogy az energiagyártó cégnek nagy a befolyása.[5] Több hónapos szurkolói tüntetések következtében ezzel a tervvel a cég felhagyott.[6]

A Red Bull GmbH ezek után az FC St. Pauli csapatával vette fel a kapcsolatot, miszerint lennének a klub szponzorai. A klub hamar felismerte, hogy többről van szó, mint puszta szponzorációról, így a tárgyalások hamar megszakadtak.[4] Ezután már a TSV 1860 München csapatánál jelentkeztek a Red Bull képviselői, de a csapat nem volt érdekelt új befektetők keresésében.[7] 2007-ben terveket készítettek, hogy a 100 éves múltra visszatekintő Fortuna Düsseldorf csapatába fektessenek be. Ezek a tervek hamar nyilvánosságra kerültek, amiből kiderült, hogy több mint 50%-os részesedést akartak szerezni az egyesületből. A klub szurkolói hatalmas tüntetésekbe kezdtek.[4] Csakúgy, mint a Sachsen Leipzig csapatánál, itt is jogi akadályok hátráltatták őket.[8] A klubtagok egyértelműen elutasították a cég terveit és a Német Szövetség sem engedélyezte a klub nevének megváltoztatását.[8] A Red Bull úgy tervezte, hogy "Red Bull Düsseldorf" nevet kapja, vagy valami hasonlót a klub.[4]

A sikertelen próbálkozások után Lipcse városára esett a választás, mely gazdag futball történelemmel rendelkezik. A városnak több csapata is volt, mint például az 1. FC Lokomotive Leipzig és a VfB Leipzig.[3] Ez időben viszont gyenge volt a labdarúgása a városnak, 1994 óta nem volt Bundesliga csapata.[9] 1998 óta a profiligában sem szerepelt lipcsei csapat.[4] A város mellett szólt a modern infrastruktúra és a modern Zentralstadion, amely a 2006-os labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne volt.[10][11] A berlini Olimpiai Stadion után a legnagyobb stadion Kelet-Németországban.[12] Egy magasabban jegyzett bajnokságban klubba befektetni költséges lett volna és a hagyományokhoz jobban ragaszkodnak.[13] Ezért egy új klub alapításában gondolkoztak és felvették a kapcsolatot a Szász labdarúgó-szövetséggel (SFV).[6] Az újonnan alapított kluboknak a Kreisklasse ligában kellett volna indulniuk, ezért az Oberligában szereplő csapatot kerestek az indulási jog megvásárlása végett.[6] Ez az üzlet az SSV Markranstädt csapatával jött létre.[3]

A csapat alapítása[szerkesztés]

2009 májusában alapított labdarúgóklub, amely a RasenBallsport Leipzig és a Red Bull egybeolvadásával jött létre. A Német labdarúgó-szövetség (DFB) előírja, hogy a szponzori nevet nem használhatják a csapatok nevében.[14][15] A "RasenBallsport" megegyezik a Red Bull monogramjával, így a címerben szerepelhet a saját színeivel.

A RB Leipzig célja az volt, hogy 8-10 éven belül a Bundesligában szerepeljen az együttes. Miután felvásárolták a SSV Markranstädt az ötödosztályból, így a Leipzig is az ötödvonalból kezdte meg az első szezonját. A keret nagy része maradt és a klub edzője Tino Vogel lett.[16] 2010-ben az együttes beköltözött az új stadionjába a Red Bull Arena-ban.[17]

A következő 10 évben a Red Bull 100 millió eurót fog belefektetni a csapatba.[18] Jelentette be Dietrich Mateschitz a Red Bull tulajdonosa.[19] Huub Stevens, a Red Bull Salzburg egykori menedzsere javasolta, hogy a két klub egy barátságos mérkőzést játsszon Lipcsében.[20]

Az első szezon az Oberligaban[szerkesztés]

2009. augusztus 8-án a Carl Zeiss Jena II elleni 1-1-es döntetlennel végződő mérkőzés volt a csapat első bajnoki mérkőzése az NOFV-OberligaSüd-ben. A következő mérkőzésen megszerezte a csapat az első bajnoki győzelmüket is a FSV Zwickau ellen 4-0-ra megnyert hazai mérkőzésen és a klub első gólját Michael Lerchl szerezte. Szeptember 13-án az első vereséget is elszenvedte a klub, a Budissa Bautzen együttesétől. Az őszi szezont bajnokként zárták. A szezon végéhez közeledve a csapatot már matematikailag sem lehetett utolérni, így feljutottak a Regionalligába. A csapat stratégia változtatásokon ment végbe ez idő alatt.

2010 januárjában az egyesület alapítója Andreas Sadlo elhagyta a klubot.[21] Helyét Dietmar Beiersdorfer vette át, aki így a vezérigazgató, valamint az elnöke lett a klubnak.[22] A bajnoki címet szerzett csapat edzője Tino Vogel volt és a segédedzője pedig Lars Weißenbergert volt, egészen májusig. Július 18-án bemutatták a klub új vezetőedzőjét, Tomas Oralt.

RB Leipzig a Regionalligaban[szerkesztés]

2010. július 24-én az új stadiont a Red Bull Arenat a Schalke 04 elleni barátságos mérkőzésen avatták fel, amelyet 2-1-re veszített el a lipcsei egyesület.[23] Hat nappal később ismét barátságos mérkőzést játszott a klub, a Hertha BSC ellen 2-1-re győzött a klub.

A Regionalligat sorozatban három döntetlennel kezdték. A 4. fordulóban szerezték meg az első győzelmüket a Holstein Kiel ellen 2-1-re megnyert bajnokin. A nyáron több játékos is érkezett a csapathoz, többek között, Thiago Rockenbach, Carsten Kammlott, Daniel Frahn, valamint Tim Sebastian a nevesebb játékosok közül. A szezon során a legnagyobb vereséget a csapat a hazai pályán szenvedte a Holstein Kiel ellen, 5-1-re kaptak ki a 21. fordulóban. A szezont a 4. helyen fejezték be az első szezonban.

A 2011-12-es szezon elején a klub vezetőedzője Peter Pacult lett, míg Thomas Linke lemondott februárban a sportigazgatói posztjáról.[24] 2011. június 1-jén a Chemnitz FC ellen 1-0-ra megnyert mérkőzéssel a csapat megnyerte a Szászország kupáját, amivel jogot szerzett a Német kupában való indulásra.

A 2011-2012-es német kupában az 1. fordulóban a Bundesligában szereplő VfL Wolfsburg volt az ellen fele a csapatnak, de 3-2-re győzött a lipcsei csapat Daniel Frahn mesterhármasával, majd a következő fordulóban a szintén Bundesligában szereplő csapatott kaptak, az FC Augsburgot, de az Augsburg 1-0-ra legyőzte a klubot. 2012. február 19-én megszerezte a csapat a klub történetének legnagyobb győzelmét a SV Wilhelmshaven 8-2-re való legyőzésével.[25] A szezont a 3. helyen fejezték be, így a következő szezont a Regionalliga Nordost-ban kezdi meg.

A 2012-2013-as szezont biztatóan kezdte a csapat, az első 10 mérkőzésen 8 győzelmet és csak 2 döntetlent szerzett új menedzserével, Alexander Zornigerrel. A szezon során több nagy gólarányú, gól gazdag mérkőzést nyert meg a csapat. 2013. május 7-én matematikailag is behozhatatlan előnnyel megnyerte idő előtt a klub a Regionalliga Nordost. A bajnokság gólkirálya Daniel Frahn lett. A szezon végén a csapat 2011 után, ismét megnyerte a Chemnitz FC ellen a Szászország kupáját. A bajnokság végén a rájátszásban hazai pályán 2-0-ra verték meg a Sportfreunde Lotte csapatát 30104 néző előtt, ami liga rekord lett.[26] A visszavágón 2-0-ra kikaptak, de a hosszabbításban két gólt szerezve feljutottak a harmadosztályba.

3. Liga[szerkesztés]

A 2013-14-es szezont a Hallescher FC ellen megnyert idegenbeli mérkőzéssel kezdte a csapat.[27] Denis Thomalla a TSG 1899 Hoffenheim-ből érkezett a csapathoz, hogy erősítse a támadó szekciót a csapatba, csak úgy, mint Yussuf Poulsen.[28][29] A Német labdarúgókupában az FC Augsburg ellen az 1. fordulóban búcsúzott a klub.[30] A bajnokság első gólja Daniel Frahn nevéhez fűződik. Augusztus végén az SV Wehen Wiesbaden csapata ellen 2-1-es vereséget szenvedtek, ez az első pont nélküli bajnoki mérkőzése az együttesnek. A bajnokság első felében a dobogó környékén helyezkedett a lipcsei csapat. Daniel Frahn és Yussuf Poulsen remek csatár párost alkottak az őszi szezonban. 2013. október 19-én a SSV Jahn Regensburg elleni hazai mérkőzésen 2-0-ra nyertek, amivel a tabella második helyére jöttek fel.[31] Nem sokáig örülhettek, mert a következő fordulóban a Chemnitzer FC ellen 3-2-re elvesztett mérkőzés után vissza estek a harmadik helyre.[32] November elején a Borussia Dortmund II ellen megnyert mérkőzést követően ismét a második helyen szerepeltek a tabellán.

A téli átigazolási szezonban érkezett a csapathoz Finnországból Mikko Sumusalo, valamint két középpályás, Diego Demme az SC Paderborn 07 csapatától és az osztrák Georg Teigl a Red Bull Salzburgtól. Federico Palacios Martínez volt az utolsó igazolása klubnak szezonközben.[33] Az első számú kapus, Fabio Coltorti szezon közben megsérült, így a másodszámú kapus Erik Domaschke állt a kapuba, de később ő is sérülést szenvedett.[34] A klub Tim Wieset szerette volna leigazolni, de ez nem sikerült, így amíg a harmadszámú kapus, Benjamin Bellot lett a csapat első számú kapusa, addig az utánpótlásból került a kispadra Fabian Bredlow és Andreas Kerner.[35]

2014. február 1-jén az MSV Duisburg ellen 2-1-re elvesztett idegenbeli mérkőzést követően a csapat egy tizenhat mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot mutatott be. Tizenkét győzelem és négy döntetlen mérkőzés. Az 1. FC Saarbrücken ellen hazai pályán 5-1-re nyertek Dominik Kaiser mesterhármasával és a csapatkapitány, Daniel Frahn duplájával 42 713 szurkoló előtt.[36] Ez volt a bajnokságban a legnagyobb arányú győzelmük és ezzel biztosították be a feljutásukat. A klub a bajnokság végére beérte a listavezető 1. FC Heidenheim csapatát, de gólkülönbség miatt a második helyen végzett a klub, de így is feljutott a Bundesliga 2-be.

Bundesliga 2[szerkesztés]

A Német labdarúgó-szövetség vizsgálta a szezon előtt, hogy a klub kaphat-e licencet a másodosztályra.[37] A Red Bull a német szabályozás szigora miatt sem névadó, sem többségi tulajdonos nem lehet, mint ahogy az RB utal rá. Hivatalosan a RasenBallverein rövidítése a klubnak. A klubot új logó megalkotására, és a főszponzortól független döntéshozó testületek felállítására szólította fel a liga.[38] Merthogy az irányítást egy kilencfős testület irányítja, természetesen Red Bull-alkalmazottakkal, ami a kritikusok szerint provokáció a német labdarúgásban bevett szabályok ellen.[39] A klub három kritériumnak kellett megfelelnie, hogy kell, hogy megfeleljen a követelményeknek. 800 euró alá kellett a tagsági díjakat csökkenteniük, az egyesületeknek szavazati többséggel kell rendelkezniük a Red Bull tisztviselőkkel szemben, valamint a klub logóját meg kellett változtatniuk.[40] A Jogi Tribune Online internetes magazin szerint mind a három kritérium jogilag megkérdőjelezhető.[41] 2014. április 30-án panasszal élt a Német labdarúgó-szövetségnél, amit május 8-án elutasítottak.[42] Május 15-én engedélyt kaptak a másodosztályban való szereplésre, ha két követelményt teljesítenek.[43] Meg kellett változtatniuk a klub címerét és új vezetőséget kellett felállítaniuk.[44]

A szezon előtti felkészülési mérkőzéseken a klub több neves csapattal is megmérkőzött, mint például a francia Paris St. Germain, amely ellen 4-2-s győzelmet arattak.[45] Ezek után a spanyol Getafe és az angol Queens Park Rangers ellen is pályára léptek, előbbi ellen 2-3-as vereség, utóbbi ellen 2-0-s győzelem a mérlege a lipcsei csapatnak.[46][47] Az amerikai labdarúgó-válogatott labdarúgó Terrence Boyd és kölcsönben Ante Rebić az olasz ACF Fiorentinától is ekkor érkezett, valamint több válogatott játékos csatlakozott a csapathoz. Ifjúsági szinten is volt érkező, a magyar labdarúgó-válogatottban is pályára lépő Kalmár Zsolt is ekkor került a csapathoz, de csak az U19-es labdarúgó-Európa-bajnokság után csatlakozott a kerethez, csakúgy, mint a csapatban szereplő Joshua Kimmich.[48] Az ifjúsági csapatból is kerültek fel az első keretbe, Patrick Strauß maradt az alapozás után is a csapatban, míg Smail Prevljak és Fabian Bredlow az Red Bull Salzburghoz kerültek kölcsönbe.[49]

Augusztus 2-án az első bajnoki mérkőzésük a VfR Aalen ellen 0-0-s döntetlennel ért végett.[50] A következő mérkőzés idegenben a TSV 1860 München ellen volt, amit 3-0-ra nyert meg a klub. Az első gólt a Bundesliga 2-ben Yussuf Poulsen szerezte meg.[51] A német kupában az 1. fordulóban az SC Paderborn 07 ellen hosszabbításban jutottak tovább.[52] Clemens Fandrich a 109. percben szerezte meg a győztes gólt, amivel 2-1-re megnyerték a mérkőzést. Az első vereség az Union Berlin ellen szenvedték szeptember végén.[53] A német kupa 2. fordulójában a Erzgebirge Aue csapatát fogadták, amely ellen ismét hosszabbításban jutottak tovább 3-1-gyel.[54] 2015 februárjában hullámvölgybe került a csapat, ami következtében menesztették Alexander Zorniger vezetőedzőt és helyére az ifjúsági csapat éléről Achim Beierlorzer nevezték ki a szezon végéig.[55] Február 15-én az FSV Frankfurt elleni vereséggel debütált a klub élén.[56] Március és április között a csapat a megszerezhető 24 pontból 17-et szerzett, amivel sikerült az 5.-6. helyre feljönniük a tabellán. A szezon hajrájában az utolsó négy bajnokiból hármat elvesztett a klub, ennek következtében elmaradt a feljutás és az 5. helyen végeztek a bajnokságban. A német kupában a 3. fordulóig jutottak, ahol a későbbi győztes VfL Wolfsburg ejtette ki őket.

A következő szezont a klub sportigazgatójával Ralf Rangnickkal kezdték meg, mint menedzser.[55] Első igazolásai között volt Gulácsi Péter és Stefan Ilsanker, mindketten a Red Bull Salzburg csapatától.[57] Davie Selke a Werder Bremen csapatától érkezett a klubhoz, míg Joshua Kimmich a Bayern Münchenhez távozott.[58] Selke volt a másodosztály történetének legdrágább igazolása.[59]

A német kupa 1. fordulójában a VfL Osnabrück 1-0-s vezetésnél a 71. percben a lelátóról fejbe dobták a játékvezetőt egy öngyújtóval, melynek következtében a sípmester a találkozó beszüntetése mellett döntött.[60] Később a sportági szövetség döntése értelmében 2–0-s eredménnyel a második ligás lipcsei együttes jutott tovább a második körbe.[61] Az Európai migrációs válságot a klub is támogatta komolyabb összegekkel.[62] 2015. szeptember 11-én az SC Paderborn 07 elleni bajnokin 450 menekült vett részt.[63] Az idényben végig a bajnokság élmezőnyéhez tartoztak, és a bajnoki címért álltak harcban, a tavaszi szezonban jórészt Gulácsival a kapuban, miután Fabio Coltorti megsérült. Végül a bajnoki cím a SC Freiburg csapatáé lett, a Lipcse pedig a bajnokság 2. helyén végezve jutott fel a Bundesligába.[64] A szezon után Ralf Rangnick bejelentette, hogy visszatér a sportigazgatói pozíciójába, helyére az osztrák Ralph Hasenhüttl érkezett. Az ifjúsági csapatból bemutatkozott az első csapatban Idrissa Touré.[65]

Bundesliga[szerkesztés]

A nyári átigazolási időszak elején leigazolta a klub Benno Schmitzt, Timo Wernert és Marius Müllert. Voltak ez időben távozók is a klubon belül, a két osztrák Stefan Hierländer és Georg Teigl is elhagyták a klubot. A csapat új edzője, Ralph Hasenhüttl lett.[66] Az első számú kapus továbbra is Gulácsi Péter maradt.[67] A kupában 2–2 után tizenegyesekkel 5–4-re maradt alul Drezdában a Dynamóval szemben a klub.[68] A mérkőzés után egy levágott bikafejet találtak, ami tiltakozás a lipcsei csapat ellen.[69] Érkezett a skót Oliver Burke akit a Liverpool és a Bayern elől igazoltak le.[70][71] Az első fordulóban a TSG 1899 Hoffenheim ellen idegenbeli mérkőzéssel kezdték meg a szezont az élvonalban, 2–2-es döntetlent játszott a két klub.[72] 13 mérkőzésen keresztül veretlen maradt a klub és vezette újoncként a bajnokságot.[73] December 10-én az FC Ingolstadt vetett végett a veretlenségi szériájának a klubnak, amikor 1–0-ra legyőzte a lipcsei csapatott.[74] A téli szünet előtt a Bayern München elleni rangadóval zárták az évet. A bajorok ellen 3–0-ra kikaptak, ami azt jelentette hogy a 2. helyen teleltek.[75] A téli felkészülési időszak alatt Dayot Upamecano érkezett az osztrák testvér csapattól, míg Kiriákosz Papadópulosz távozott.[76][77] Februárban a Borussia Dortmund és a Hamburger SV ellen is kikaptak.[78] A szezont a 2. helyen fejezték be, ami azt jelentette, hogy bajnokok ligájában indulhatnak.[79] Viszont az UEFA szabályai alapján csak egy Red Bull által működtetett csapat indulhat a nemzetközi porondon a következő idényben.[80] Végül a Leipzig és Salzburg is megkapta az UEFA engedélyét a 2017–2018-as Bajnokok Ligájában.[81]

A 2017–18-as szezont a bajnokságot a Schalke 04 ellen kezdték meg idegenben, 2–0-ra kaptak ki.[82] A Bajnokok Ligájában az AS Monaco, az FC Porto és a Beşiktaş JK lett az ellenfelük a csoportkörben.[83] Szeptember 13-án az első nemzetközi mérkőzésüket a Monaco ellen játszották, amely mérkőzés 1–1-s döntetlennel ért véget és Emil Forsberg szerezte az első gólt a csapatban.[84] Október 14-én a Borussia Dortmund ellen a Signal Iduna Parkban 3–2-re nyertek.[85] Pár nappal később a kupában a 2. körben a Bayern München elleni 1–1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel maradtak alul, kiestek.[86] A Bajnokok Ligájában a csoportjuk harmadik helyén végeztek, így kiestek az Európa-ligába. A téli átigazolási időszakban az angol Ademola Lookman érkezett kölcsönben az Everton csapatától.[87] 2018. március 18-án a bajnokságban 2–1-re legyőzték a Bayern Münchent Naby Keïta és Timo Werner góljával.[88] Április 12-én az Olympique de Marseille ellen 5–3-as összesítéssel búcsúztak a nemzetközi kupától.[89] Május 12-én bejelentették, hogy a szezont követően megválnak Ralph Hasenhüttl vezetőedzőtől.[90] A bajnokságot a 6. helyen fejezték be.

A 2018–19-es szezonban ismét Ralf Rangnick irányította a csapatot.[91] A bajnokságban a 3. helyen végeztek a bajnok Bayern München és az ezüstérmes Borussia Dortmund mögött, így automatikus Bajnokok Ligája-indulók lettek.[92] A kupában a dőntőig meneteltek, de a Bayern München ellen 3–0-ra kikaptak a berlini Olimpiai Stadionban.[93][94][95] Az Európa-ligában a 2. selejtezőkörben kiemeltként indult és a svéd BK Häcken ellen 5–1-es összesítéssel jutott tovább.[96][97] A következő körben a román CS Universitatea Craiova csapata ellen 4–2-s összesítéssel ment tovább.[98] A rájátszás során az ukrán Zorja Luhanszk ellen jutottak tovább 3–2-vel.[99] A csoportkörben a 3. helyen végeztek a testvér Red Bull Salzburg csapata és a skót Celtic mögött.[100]

A 2019–20-as idényt Julian Nagelsmann vezetőedzővel kezdték meg.

Szezonok[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Helyezés Gy D V LG KG P Német kupa
2009/10 NOFV-Oberliga Süd (V) 1 26 2 2 74 17 80 nem indult
2010/11 Regionalliga Nord (IV) 4 18 10 6 57 29 64 nem indult
2011/12 Regionalliga Nord (IV) 3 22 7 5 71 30 73 2. forduló
2012/13 Regionalliga Nordost (IV) 1 21 9 0 65 22 72 nem indult
2013/14 3. Liga 2 24 7 7 65 34 79 1. forduló
2014/15 Bundesliga 2 5 13 11 10 39 31 50 3. forduló
2015–16 Bundesliga 2 2 20 7 7 54 32 67 2. forduló
2016–17 Bundesliga 2 20 7 7 66 39 67 1. forduló
2017–18 Bundesliga 6 15 8 11 57 53 53 2. forduló
2018–19 Bundesliga 3 19 9 6 63 29 66 döntő
2019–20 Bundesliga 3 17 12 3 79 34 63 nyolcaddöntő
2020–21 Bundesliga 2 19 8 7 60 32 65 döntő
2021–22 Bundesliga 4 17 7 10 72 37 58 győztes
2022–23 Bundesliga 3 20 6 8 64 41 66 győztes
Zöld jelzés feljutás, piros jelzés kiesés.

Sikerei[szerkesztés]

Testvér csapatok[szerkesztés]

Korábbi edzők[szerkesztés]

Stadion[szerkesztés]

A régi SSV Markranstädt csapat stadionjában a Stadion am Bad-ban (amely 5500 férőhelyes stadion) játszotta a legtöbb hazai mérkőzését,[101] míg nem készült el a csapat új stadionja. 2010. július 1-jétől a csapat új stadionja a Red Bull Arena rendelkezésre állt, amely 44.345 ülőhellyel rendelkezik.

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2023. augusztus 16.[102]

A vastaggal jelzett játékosok felnőtt válogatottsággal rendelkeznek.
A dőlttel jelzett játékosok kölcsönben szerepelnek a klubnál.
Mezszám Név Nemzetiség Születési hely Születési idő Korábbi csapat Érték (€) Szerződés lejárta
Kapusok
1 Gulácsi Péter Csapatkapitány magyar Budapest 1990. május 6. (33 éves) osztrák FC Red Bull Salzburg 5 000 000 2025.06.30.
21 Janis Blaswich német Willich 1991május 2. (32 éves) holland Heracles Almelo 2 500 000 2025.06.30.
25 Leopold Zingerle német München 1994április 10. (29 éves) német SC Paderborn 07 400 000 Nem publikus
36 Timo Schlieck német Oelde 2006március 2. (18 éves) UItánpótlásból került fel 200 000 2025.06.30.
Védők
2 Mohamed Simakan francia GUI Marseille 2000május 3. (23 éves) francia RC Strasbourg 25 000 000 2027.06.30.
4 Willi Orbán magyar német Kaiserslautern 1992. november 3. (31 éves) német 1. FC Kaiserslautern 10 000 000 2025.06.30.
5 El Chadaille Bitshiabu francia COD Villeneuve-Saint-Georges 2005május 16. (18 éves) francia Paris Saint-Germain FC 7 000 000 2028.06.30.
16 Lukas Klostermann német Gevelsberg 1996. június 3. (27 éves) német VfL Bochum 12 000 000 2024.06.30.
22 David Raum német Nürnberg 1998április 22. (25 éves) német TSG 1899 Hoffenheim 14 000 000 2027.06.30.
23 Castello Lukeba francia Angola Lyon 2002december 17. (21 éves) francia Olympique Lyonnais 25 000 000 2028.06.30.
39 Benjamin Henrichs német ghána Bocholt 1997. február 23. (27 éves) francia AS Monaco FC 15 000 000 2025.06.30.
Középpályások
7 Dani Olmo spanyol Terrassa 1998. május 7. (25 éves) horvát GNK Dinamo Zagreb 40 000 000 2027.06.30.
8 Amadou Haidara mali Bamako 1998. január 31. (26 éves) osztrák FC Red Bull Salzburg 17 000 000 2025.06.30.
10 Emil Forsberg svéd Sundsvall 1991. október 23. (32 éves) svéd Malmö FF 7 000 000 2025.06.30.
13 Nicolas Seiwald osztrák Kuchl 2001május 4. (22 éves) osztrák FC Red Bull Salzburg 20 000 000 2028.06.30.
14 Christoph Baumgartner osztrák Horn 1999augusztus 1. (24 éves) német TSG 1899 Hoffenheim 24 000 000 2028.06.30.
18 Fábio Carvalho portugál angol Torres Vedras 2002augusztus 30. (21 éves) angol Liverpool FC 16 000 000 2024.06.30.
20 Xavi Simons holland Suriname Amszterdam 2003április 21. (20 éves) francia Paris Saint-Germain FC 40 000 000 2024.06.30.
24 Xaver Schlager osztrák Linz 1997szeptember 28. (26 éves) német VfL Wolfsburg 22 000 000 2026.06.30.
26 Ilaix Moriba Guinea ESP Conakry 2003. január 19. (21 éves) ESP FC Barcelona 4 000 000 2026.06.30.
28 Caden Clark USA Medina 2003május 27. (20 éves) USA New York Red Bulls 2 000 000 2025.06.30.
44 Kevin Kampl szlovén Solingen 1990. október 9. (33 éves) német Bayer 04 Leverkusen 3 500 000 2024.06.30.
Támadók
9 Yussuf Poulsen dán TAN Koppenhága 1994. június 15. (29 éves) dán Lyngby BK 7 000 000 2024.06.30.
11 Timo Werner német Stuttgart 1996március 6. (28 éves) angol Chelsea FC 25 000 000 2026.06.30.
17 Loïs Openda belga Marokkó Liège 2000február 16. (24 éves) francia RC Lens 35 000 000 2028.06.30.
30 Benjamin Šeško szlovén Radeče 2003május 31. (20 éves) osztrák FC Red Bull Salzburg 24 000 000 2028.06.30.
38 Hugo Novoa spanyol Bertamiráns 2003január 24. (21 éves) UItánpótlásból került fel 4 300 000 2025.06.30.
Kölcsönadott játékosok
Név Poszt Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Kölcsönben itt Érték (€) Kölcsön lejárta
Tim Schreiber kapus német Freital 2002. április 24. (21 éves) német 1. FC Saarbrücken 600 000 2024.06.30.
Frederik Jäkel védő német Dommitzsch 2001március 7. (23 éves) német SV Elversberg 900 000 2024.06.30.
Sanoussy Ba védő német Szenegál Hof 2004január 5. (20 éves) osztrák LASK Linz 500 000 2024.06.30.
Angeliño középpályás spanyol Coristanco 1997. január 4. (27 éves) török Galatasaray SK 12 000 000 2024.06.30.
Dennis Borkowski támadó német Riesa 2002. január 26. (22 éves) német SG Dynamo Dresden 650 000 2024.06.30.
Fabrice Hartmann támadó német Lipcse 2001. március 2. (23 éves) ír Sligo Rovers FC 250 000 2024.06.30.
André Silva támadó POR Baguim do Monte 1995november 6. (28 éves) ESP Real Sociedad 15 000 000 2024.06.30.

Edzői stáb[szerkesztés]

Nemzetközi mérkőzések[szerkesztés]

Sorozat Forduló Klub Otthon Idegenben Össz.
2017/18-as Bajnokok ligája G csoport FRA Monaco 1–1 4–1 3.hely
TUR Beşiktaş 1–2 0–2
POR Porto 3–2 1–3
2017/18-as Európa-Liga L32 ITA Napoli 0–2 3–1 3–3 (i.g.)
NYD RUS Zenyit Szankt-Petyerburg 2–1 1–1 3–2
ND FRA Marseille 1–0 2–5 3–5
2018/19-es Európa-Liga 2.forduló SWE BK Häcken 4–0 1–1 5–1
3.forduló ROU Universitatea Craiova 3–1 1–1 4–2
PO UKR Zorya Luhansk 3–2 0–0 3–2
B Csoport SCO Celtic 2–0 1–2 3.hely
NOR Rosenborg 1–1 3–1
AUT Red Bull Salzburg 2–3 0–1
2019/20-as Bajnokok ligája G Csoport POR Benfica 2–2 2–1 1.hely
FRA Lyon 0–2 2–2
RUS Zenyit Szankt-Petyerburg 2–1 2–0
NYD ENG Tottenham Hotspur 3–0 1–0 4–0
ND SPA Atlético Madrid 2–1
ED FRA Paris Saint-Germain 0–3
2020/21-es Bajnokok ligája H Csoport FRA Paris Saint-Germain 2–1 0–1 2. hely
ENG Manchester United 0–5 3–2
TUR İstanbul Başakşehir 2–0 4–3

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Női csapat[szerkesztés]

2019. augusztus 19. szerint.[103]

# Poszt Név
1 GER K Gina Schüller
2 GER V Maria Ebersbach
3 GER V Johanna Kaiser
4 GER V Anika Metzner
5 GER KP Josefine Schaller
6 GER V Sophia Löser
7 GER KP Madlen Frank
8 GER CS Natalie Teubner
10 GER KP Marie Luise Herrmann
11 GER CS Lisa Reichenbach
12 GER V Chiara Benedetto
13 GER KP Lea Mauly
# Poszt Név
17 GER KP Sophie Görner
18 GER CS Lena Güldenpfennig
22 GER K Franziska Glaser
24 GER V Lisa Engler
25 GER KP Jasmin Petters
29 GER CS Larissa Schreiber
31 GER CS Anja Mittag
99 GER K Anna Felicitas Sarholz
GER KP Emily Reißmann
TUR KP Busem Şeker
GER CS Natalie Grenz
JPN CS Takahasi Fuko

Statisztikák, rekordok[szerkesztés]

Legtöbbször pályára lépők[szerkesztés]

2023. április 23-i állapot szerint.

[104][105]
Név Nemzetiség Poszt Az RB Leipzigben Mérkőzések száma
Poulsen, YussufYussuf Poulsen  Dánia csatár 2013– 353
Forsberg, EmilEmil Forsberg  Svédország középpályás 2014– 298
Péter, GulácsiGulácsi Péter  Magyarország kapus 2015– 284
Orbán, WilliWilli Orbán  Magyarország hátvéd 2015– 281
Klostermann, LukasLukas Klostermann  Németország hátvéd 2014– 250
Halstenberg, MarcelMarcel Halstenberg  Németország középpályás 2015– 233
Sabitzer, MarcelMarcel Sabitzer  Ausztria csatár 2014–2021 229
Demme, DiegoDiego Demme  Németország középpályás 2014–2020 214
Kampl, KevinKevin Kampl  Szlovénia középpályás 2017– 205
Werner, TimoTimo Werner  Németország csatár 2016–2020 2022– 193

vastag betűvel van jelölve az a játékos aki jelenleg is a csapat tagja

Legeredményesebbek[szerkesztés]

2023. április 23-i állapot szerint.

Név Évek Nemzetiség Meccsek Gólok G/M
1 Timo Werner 2016–2020, 2022–  Németország 193 111 0.575
2 Daniel Frahn 2010–2015  Németország 163 93 0.571
3 Yussuf Poulsen 2013–  Dánia 353 84 0.238
4 Emil Forsberg 2015–  Svédország 298 67 0.225
5 Christopher Nkunku 2019–  Franciaország 165 64 0.388
6 Marcel Sabitzer 2015–2021  Ausztria 229 52 0.227
7 Dominik Kaiser 2012–2018  Németország 167 36 0.216
8 Stefan Kutschke 2010–2013  Németország 86 27 0.314
9 Willi Orbán 2015–  Magyarország 281 26 0.093
10 André Silva 2021–  Portugália 93 26 0.280

vastag betűvel van jelölve az a játékos aki jelenleg is a csapat tagja

Legjobb gólszerzők szezononként[szerkesztés]

Szezon Név Bajnokság Gólok
2009–10 Jochen Höfler NOFV-Oberliga Süd 14
2010–11 Daniel Frahn Regionalliga Nord 16
2011–12 Daniel Frahn Regionalliga Nord 26
2012–13 Daniel Frahn Regionalliga Nordost 20
2013–14 Daniel Frahn 3. Liga 19
2014–15 Yussuf Poulsen Bundesliga 2 11
2015–16 Davie Selke Bundesliga 2 10
2016–17 Timo Werner Bundesliga 21
2017–18 Timo Werner Bundesliga 21
2018–19 Timo Werner & Yussuf Poulsen Bundesliga 19
2019–20 Timo Werner Bundesliga 34
2020–21 Yussuf Poulsen Bundesliga 11
2021–22 Christopher Nkunku Bundesliga 35

Szurkolók[szerkesztés]

Szurkolói csoportok[szerkesztés]

  • LE Bulls[106]
  • BULLS CLUB[107]
  • RBL Fans Delitzsch
  • RB Freunde Bennewitz
  • Glücksbullen[108]
  • Sprottaer Bullenstall
  • Sachsen Bulls

Magyarok a klubnál[szerkesztés]

Játékosok

Edzők

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bundesliga: Marco Rose vette át a Leipzig irányítását – hivatalos (magyar nyelven). Nemzeti Sport Online, 2022. szeptember 8. (Hozzáférés: 2022. szeptember 8.)
  2. Impressum (német nyelven). dierotenbullen.com . RasenBallsport Leipzig GmbH. (Hozzáférés: 2015. december 30.)
  3. a b c Flohr, Sven. „Red Bull reißt Leipzig aus dem Fußballschlaf”, Die Welt , WeltN24 GmbH, 2009. június 13. (Hozzáférés ideje: 2016. február 27.) (német nyelvű) 
  4. a b c d e Wöckener, Lutz. „Red Bull wollte den FC St. Pauli kaufen”, Die Welt , WeltN24 GmbH, 2015. április 28. (Hozzáférés ideje: 2016. február 27.) (német nyelvű) 
  5. Geld-Revolution auf dem Leipziger Rasen”, Stern , stern.de GmbH, 2009. június 17. (Hozzáférés ideje: 2016. február 27.) (német nyelvű) 
  6. a b c Ruf, Christoph. „Red Bull in Leipzig: "Wir würden selbst den Teufel mit offenen Armen empfangen"”, Spiegel Online , SPIEGEL ONLINE GmbH, 2009. június 17. (Hozzáférés ideje: 2016. február 28.) (német nyelvű) 
  7. Niekamp, Kevin: Fortuna, Pauli und 1860 – Red Bull hatte andere Kandidaten und Pläne (német nyelven). fussballtransfers.com . Adversport Germany GmbH, 2014. április 29. [2016. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 25.)
  8. a b "Fortuna Red Bull" - die Zukunft?”, RP Online , RP Digital GmbH, 2007. május 22. (Hozzáférés ideje: 2016. február 27.) 
  9. RB Leipzig: Die Attacke auf den FC Bayern”, Abendzeitung , Abendzeitung München Verlags-GmbH, 2016. január 7.. [2016. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. március 27.) (német nyelvű) 
  10. Gruber, Haruka: Wirtschafts-Experte Tobias Kollmann im Interview: "Ein Erdbeben für den deutschen Fußball" (német nyelven). spox.com . Perform Media Deutschland GmbH, 2009. június 16. (Hozzáférés: 2016. február 28.)
  11. Derßlein, Detlef. „Die Gründung von RB Leipzig”, FOCUS Online , FOCUS Magazin Verlag GmbH, 2009. november 18. (Hozzáférés ideje: 2016. február 28.) (német nyelvű) 
  12. Dehne, Ulrich. „Flügel für die Sachsen?”, Zeit Online , Zeit Online GmbH, 2006. november 17. (Hozzáférés ideje: 2016. február 28.) (német nyelvű) 
  13. Flohr, Sven. „Michael Kölmel: "Red Bull ist eine riesige Chance für Leipzig"”, Die Welt , WeltN24 GmbH, 2009. június 13. (Hozzáférés ideje: 2016. február 28.) (német nyelvű) 
  14. Die Rasensportler von Leipzig. [2010. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 14.)
  15. [1] (németül) Statutes of the DFB, see §15
  16. RB Leipzig startet "Mission Bundesliga" Archiválva 2010. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben (németül) mdr.de, accessed: 25 June 2009
  17. Red Bull In Leipzig – Wir würden selbst den Teufel mit offenen Armen empfangen. Spiegel online, 17 June 2009
  18. East German football gets the kick it needs The Independent, published: 24 June 2009, accessed: 25 June 2009
  19. Mateschitz: Titel mit RB Leipzig prinzipiell moeglich Archiválva 2014. október 6-i dátummal a Wayback Machine-ben (németül) sport1.de, accessed: 25 June 2009
  20. Stevens will Kooperation mit RB Leipzig Archiválva 2009. június 21-i dátummal a Wayback Machine-ben (németül) RP Online, accessed: 25 June 2009
  21. Andreas Sadlo verlässt RB Leipzig Archiválva 2010. január 18-i dátummal a Wayback Machine-ben. Mitteilung des Vereins auf der offiziellen Website, 15. Januar 2010
  22. RB Leipzig zieht in neue Geschäftsstelle Archiválva 2010. február 28-i dátummal a Wayback Machine-ben. Mitteilung des Vereins auf der offiziellen Website, 24. Februar 2010
  23. RB Leipzig testet FC Schalke 04 Archiválva 2010. szeptember 3-i dátummal a Wayback Machine-ben. Mitteilung des Vereins auf der offiziellen Website, 3. Juni 2010
  24. Rücktritt von Sportdirektor Thomas Linke
  25. RasenBallsport Leipzig – SV Wilhelmshaven 8:2”, Kicker online (Hozzáférés ideje: 2012. február 19.) 
  26. FAZ.net: „Für Regionalliga Weltklasse“, 29. Mai 2013
  27. kicker.de: Frahn läutet die Drittliga-Saison ein, 19. Jul 2013
  28. Thomalla wird ein "Roter Bulle". In: Kicker (sportmagazin) vom 6. Juni 2013. Abgerufen am 6. Juni 2013.
  29. Nationalspieler als 5. Neuzugang: Yussuf Poulsen stürmt für die Roten Bullen!”, 2013. július 4.. [2013. július 7-i dátummal az [=http://redbulls.com/soccer/leipzig/de/neuigkeiten-detail_1452.html eredetiből] archiválva] (Hozzáférés ideje: 2013. július 4.) 
  30. kicker.de: Callsen-Bracker stellt die Weichen auf Sieg, 2. Aug 2013
  31. Heidinger und Frahn schießen RB auf Rang zwei, 2013-10-19
  32. Mauersberger leitet Derby-Sieg ein, 2013-10-26
  33. Federico Palacios-Martínez stürmt ab sofort für die Roten Bullen!”. [2014. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. január 30.) 
  34. Bellot oder DomaschkeWer fliegt für Coltorti?” (Hozzáférés ideje: 2014. február 8.) 
  35. Nach Domaschke-AusfallMuss RB jetzt noch einen Torwart holen?” (Hozzáférés ideje: 2014. február 8.) 
  36. RasenBallsport Leipzig - 1. FC Saarbrücken” (Hozzáférés ideje: 2014. május 3.) 
  37. Keine Lizenzprobleme: * RB Leipzig darf in der 2. Bundesliga starten 
  38. Amit szabad nyugaton, szabad-e keleten? valogatott.blog.hu, 13. Mai 2014
  39. Szárnyal az RB Leipzig, a Bundesligáig repülhet”. [2014. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. május 8.) 
  40. RB Leipzig muss Logo und Vorstandsriege ändern – Mitgliedsbeitrag zu hoch”. [2016. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. július 17.) 
  41. Red Bull belebt ostdeutschen Fußball wieder”. [2016. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. július 17.) 
  42. Lizenz: DFL lehnt RB Leipzig-Beschwerde ab – „Droht das Aus“ 
  43. Mateschitz nach Attacke gegen RB Leipzig geschockt“ 
  44. RB Leipzig erhält Lizenz für 2. Liga Frankfurter Allgemeine, 15. Mai 2014
  45. IRRE! DIE ROTEN BULLEN BESIEGEN PARIS SAINT-GERMAIN MIT 4:2!” (Hozzáférés ideje: 2014. december 24.) 
  46. GENERALPROBE BESTANDEN! POULSEN MARKIERT 2:0-SIEG GEGEN QUEENS PARK” (Hozzáférés ideje: 2014. december 24.) 
  47. GELUNGENER TEST! DIE ROTEN BULLEN SCHLAGEN POGON STETTIN MIT 1:0!” (Hozzáférés ideje: 2014. december 24.) 
  48. Kalmár Németországba igazol - a Red Bull veszi meg. www.csakfoci.hu, 2014. július 3.
  49. RB Leipzig: Bredlow wechselt nach Liefering (német nyelven). [2014. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 28.)
  50. Leipzigs Pressing bringt keinen Erfolg. www.kicker.de, 2014. augusztus 2.
  51. Poulsens starke Show gegen müde Sechziger. www.kicker.de, 2014. augusztus 10.
  52. Fandrich spitzelt RB eine Runde weiter. www.kicker.de, 2014. augusztus 17.
  53. Polter zeigt keine Nerven. www.kicker.de, 2014. szeptember 21.
  54. RB-Trio bestraft Auer Kläglichkeitdate=2014-10-29. www.kicker.de
  55. a b Neuer Leipzig-Trainer Rangnick: Dann mach ich's eben selbst”, Der Spiegel, 2015. május 29. (Hozzáférés ideje: 2015. május 29.) (német nyelvű) 
  56. Roshi nutzt Coltortis Blackout”, kicker, 2015. február 15. (Hozzáférés ideje: 2015. május 29.) (német nyelvű) 
  57. DREI NEUE: GULÁCSI, ILSANKER & QUASCHNER KOMMEN AUS SALZBURG! (német nyelven). [2015. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 5.)
  58. Leipzig Transfer-Krösus mit 22,6 Millionen Euro (német nyelven). t-online.de . Digital Media Products GmbH, 2015. július 21. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 25.)
  59. Selke, Nukan und Co. – die teuersten Zugänge der 2. Liga (német nyelven). sportschau.de . Westdeutscher Rundfunk, 2024. március 22. (Hozzáférés: 2015. november 22.)
  60. VIDEÓ: FEJBE DOBTÁK A BÍRÓT, FÉLBESZAKADT A MECCS!”, fociclub.hu, 2015. augusztus 10. (Hozzáférés ideje: 2016. június 25.) (magyar nyelvű) 
  61. Német Kupa: Gulácsiék továbbjutottak”, szabadsag.ro, 2015. augusztus 15. (Hozzáférés ideje: 2016. június 25.) (magyar nyelvű) 
  62. RB Leipzig unterstützt Flüchtlinge und spendet Geld”, Die Welt , WeltN24 GmbH, 2015. augusztus 7. (Hozzáférés ideje: 2015. november 22.) (német nyelvű) 
  63. Anne, Grimm. „450 Flüchtlinge besuchen das Heimspiel von RB Leipzig”, Leipziger Volkszeitung , Leipziger Verlags- und Druckereigesellschaft mbH & Co. KG, 2015. szeptember 10.. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. június 25.) (német nyelvű) 
  64. [2]
  65. EIN SIEG DER MORAL! BULLEN BÄNDIGEN LÖWEN MIT 2:1! (német nyelven). [2016. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  66. Németország: új edző Gulácsi és Kalmár klubjánál”, Nemzeti Sport, 2016. május 6. (Hozzáférés ideje: 2016. május 6.) (magyar nyelvű) 
  67. Bundesliga: Gulácsi lesz az első számú kapus az RB Leipzigben”, Nemzeti Sport, 2016. augusztus 14. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  68. Német Kupa: Stieber pazar gólt lőtt, de csapata kiesett”, Nemzeti Sport, 2016. augusztus 20. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  69. Kép: levágott bikafejjel tiltakoztak Gulácsiék csapata ellen – 18+”, Nemzeti Sport, 2016. augusztus 21. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  70. RB Leipzig überrascht Engländer mit Rekordtransfer. welt.de (Die Welt), 29. August 2016, abgerufen am 24. Oktober 2016
  71. Leipzig-Coup macht Klopp wütend: Transfer von Oliver Burke zu RB Leipzig verärgert Jürgen Klopp. sport1.de, 3. September 2016, abgerufen am 24. Oktober 2016
  72. Videó: Gulácsi két látványos bravúrral kezdett Szalaiék ellen”, Nemzeti Sport, 2016. augusztus 29. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  73. 25 Jahre nach Hansa: RB Leipzig ist Bundesliga-Spitze – Bayern angefressen”, Leipziger Volkszeitung , Leipziger Verlags- und Druckereigesellschaft mbH & Co. KG, 2016. november 20.. [2017. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (német nyelvű) 
  74. Bundesliga: a sereghajtó legyőzte a Leipziget, élen a Bayern!”, Nemzeti Sport, 2016. december 10. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  75. A Bikák nem repülnek az égig, legalábbis egyelőre – győzött a Bayern”, Nemzeti Sport, 2016. december 21. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  76. RB Leipzig: véget ért a lipcsei kaland, Hamburgba megy a védő”, Nemzeti Sport, 2017. január 17. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  77. RB Leipzig: 12 millióért érkezett 18 éves tehetség”, Nemzeti Sport, 2017. január 13. (Hozzáférés ideje: 2017. május 29.) (magyar nyelvű) 
  78. Bundesliga: a Dortmund legyűrte odahaza a Leipziget”, Nemzeti Sport, 2017. február 4. (magyar nyelvű) 
  79. Bundesliga, 34. Spieltag. [2017. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 29.)
  80. UEFA: bajban a Red Bull? A Leipzig és a Salzburg közül csak az egyik indulhat?”, Nemzeti Sport, 2017. február 23. (magyar nyelvű) 
  81. BL: az UEFA kért egy apróságot az osztrák bajnok Salzburgtól”, Nemzeti Sport, 2017. július 1. (magyar nyelvű) 
  82. Bundesliga: nem sikerült a bajnoki rajt Gulácsi Péteréknek”, Nemzeti Sport, 2017. augusztus 19. (Hozzáférés ideje: 2017. szeptember 27.) (magyar nyelvű) 
  83. RasenBallsport Leipzig - UEFA-Champions-League-Gruppen, 2017. augusztus 30. [2017. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 27.)
  84. BL, G-csoport: Gulácsi érdekes gólt kapott, ikszelt a Leipzig”, Nemzeti Sport, 2017. szeptember 13. (Hozzáférés ideje: 2017. szeptember 27.) (magyar nyelvű) 
  85. Samstag, 14. Oktober 2017, 18:30 Uhr, Signal-Iduna-Park, Dortmund, Deutschland”, dfb.de, 2017. október 14. (Hozzáférés ideje: 2018. december 2.) (német nyelvű) 
  86. Mittwoch, 25. Oktober 2017, 20:45 Uhr, Red Bull Arena, Leipzig, Deutschland”, dfb.de, 2017. október 20. (Hozzáférés ideje: 2018. december 2.) (német nyelvű) 
  87. Everton wanted Ademola Lookman to stay in England with Championship club”, 2018. február 1. (Hozzáférés ideje: 2018. február 2.) 
  88. Sonntag, 18. März 2018, 18:00 Uhr, Red Bull Arena, Leipzig, Deutschland”, dfb.de, 2018. március 18. (Hozzáférés ideje: 2018. december 2.) (német nyelvű) 
  89. Marseille5-2Leipzig”, uefa.com, 2018. április 12. (Hozzáférés ideje: 2018. december 2.) (angol nyelvű) 
  90. RB LEIPZIG KOMMT DER BITTE VON TRAINER RALPH HASENHÜTTL UM VORZEITIGE VERTRAGSAUFLÖSUNG NACH”, RB Leipzig, 2018. május 18. (Hozzáférés ideje: 2018. december 2.) (német nyelvű) 
  91. Ralf Rangnick wird Trainer bei RB Leipzig (német nyelven). Die Welt, 2018. július 9. (Hozzáférés: 2018. július 9.)
  92. Két magyar a Bundesliga álomcsapatában (magyar nyelven), 2019. május 22. (Hozzáférés: 2019. augusztus 20.)
  93. Alle DFB-Pokalsieger (német nyelven). DFB.de . German Football Association, 2016. május 21. (Hozzáférés: 2016. június 6.)
  94. DFB-Präsidium verabschiedet Rahmenterminkalender 2018/2019”, Német labdarúgó-szövetség, 2017. december 8. (Hozzáférés ideje: 2017. december 8.) (német nyelvű) 
  95. Nem sikerült a bravúr Gulácsiéknak, Német Kupa-győztes a Bayern”, m4sport.hu, 2019. május 25. 
  96. Doppelschlag bringt Rangnick-Comeback auf Kurs (német nyelven). kicker.de . kicker. (Hozzáférés: 2018. július 26.)
  97. Rangnicks B-Elf unspektakulär: RB in Runde drei (német nyelven). kicker.de . kicker. (Hozzáférés: 2018. augusztus 28.)
  98. Europa League: RB Leipzig march on in front of a handful of away fans. Deutsche Welle, 2018. augusztus 16. (Hozzáférés: 2018. augusztus 28.)
  99. Last-Minute-Elfmeter rettet Leipzig die Gruppenphase (német nyelven). kicker.de . kicker. (Hozzáférés: 2018. augusztus 30.)
  100. Európa-liga - Kiesett a Leipzig és az AC Milan (magyar nyelven), 2018. december 14. (Hozzáférés: 2019. augusztus 20.)
  101. Stadion am Bad, Markranstädt (Deutschland) Archiválva 2012. szeptember 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Weltfussball.de, accessed: 25 June 2009
  102. RB Leipzig - Detailed squad 22/23 (Detailed view) (angol nyelven). www.transfermarkt.com. (Hozzáférés: 2022. augusztus 12.)
  103. RB Leipzig [Women] – worldfootball.net
  104. RasenBallsport Leipzig – eingesetzte Spieler Saison 2013/14”, Kicker Online , Olympia-Verlag GmbH, 2024. március 22. (Hozzáférés ideje: 2016. május 17.) (german nyelvű) 
  105. RasenBallsport Leipzig – eingesetzte Spieler Saison 2014/15”, Kicker Online , Olympia-Verlag GmbH, 2024. március 22. (Hozzáférés ideje: 2016. május 17.) (german nyelvű) 
  106. 1. OFFIZIELLER FANCLUB VON RB LEIPZIG. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  107. Du bist BULLS CLUB Mitglied? Bitte logge dich ein, um Zugriff auf alle internen Bereiche zu erhalten!. [2013. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  108. [GLÜCKSBULLEN]. (Hozzáférés: 2013. április 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz RB Leipzig témájú médiaállományokat.