Rúzsos doktorhal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rúzsos doktorhal
Akváriumi példány
Akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Acanthuroidei
Család: Doktorhalfélék (Acanthuridae)
Nem: Naso
Lacepède, 1801
Faj: N. lituratus
Tudományos név
Naso lituratus
(Forster, 1801)
Szinonimák
  • Acanthurus lituratus Forster, 1801
  • Aspisurus carolinarum Quoy & Gaimard, 1825
  • Callicanthus lituratus (Forster, 1801)
  • Monoceros garretti Seale, 1901
  • Naso literatus (Forster, 1801)
  • Prionurus eoume Lesson, 1831
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rúzsos doktorhal témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rúzsos doktorhal témájú médiaállományokat és Rúzsos doktorhal témájú kategóriát.

A rúzsos doktorhal (Naso lituratus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, ezen belül a doktorhalfélék (Acanthuridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A rúzsos doktorhal a Csendes-óceánban fordul elő. A japán Honsú szigettől kezdve, délre a Nagy-korallzátonyig és Új-Kaledóniáig, valamint keletre Hawaiig, Francia Polinéziáig és a Pitcairn-szigetekig sokfelé fellelhető. A legkeletebbi állománya a Clipperton-sziget körül él. Az Indiai-óceánban élő Naso eleganst, korábban azonosnak tartották a rúzsos doktorhallal.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a hal legfeljebb 46 centiméter hosszú. A hátúszóján 6 tüske és 28-31 sugár, míg a farok alatti úszóján 2 tüske és 29-31 sugár ül. A hátúszója fekete. A fekete sáv egészen a tarkójáig húzódik, ahol világoskék és fehéres foltozások váltják fel. A farok alatti úszó narancssárga. A hátúszó és a farok alatti úszó szélei kékkel szegélyezettek; e szegéllyel párhuzamosan egy fekete csík is húzódik. A farokúszó tövén sárga szalag van. A hím rúzsos doktorhalaknál, a farokúszó két nyúlványának a végeiből egy-egy vékony szál nyúlik ki.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi, tengeri hal, amely a korallzátonyokon él 0-90 méteres mélységekben; de általában 5-30 méter mélyen. A 24-26 Celsius-fokos vízhőmérsékletet kedveli. Főleg a korall borította és a törmelékes tengerfenéket, valamint a vízalatti sziklaszirteket részesíti előnyben. A lagúnák környékén is látható. A felnőtt halak kisebb rajban úsznak. Az ivadékok a sekély vizekben élnek, és gyakran társulnak más doktorhalfélékkel, és olykor hatalmas rajokat alkotnak. Tápláléka a Sargassum és Dictyota nemzetségekbe tartozó barnamoszatok.

Szaporodása[szerkesztés]

A rúzsos doktorhalat megfigyelték párban is ívni.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a halfajt csak kisebb mértékben halásszák. A városi akváriumok szívesen tartják. Az emberi fogyasztása nem ajánlott, mert gyakran mérgező a húsa.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Naso lituratus (Forster, 1801) FishBase
  • Randall, J.E., G.R. Allen and R.C. Steene, 1990. Fishes of the Great Barrier Reef and Coral Sea. University of Hawaii Press, Honolulu, Hawaii. 506 p.
  • Bloch, M. E. & J. G. Schneider (1801) M. E. Blochii, Systema Ichthyologiae iconibus cx illustratum. Post obitum auctoris opus inchoatum absolvit, correxit, interpolavit Jo. Gottlob Schneider, Saxo. Berolini. Sumtibus Auctoris Impressum et Bibliopolio Sanderiano Commissum. M. E. Blochii, Systema Ichthyologiae.: i-lx + 1-584, Pls. 1-110.