Rúzs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ajakrúzs
Rúzs a sminkelt ajkakon

A rúzs egy kozmetikai termék, mely különféle olajokból és zsírokból, viaszból, színezőanyagból és bőrápoló krémből áll, és az ajkak színezésére szolgál.

A rúzsok általában enyhén illatosítottak, léteznek ibolyántúli sugárzást szűrő, csillogó és ízesített változatok is.[1] Az utóbbi években többek között aloe vera-, E-vitamin- és kollagéntartalmú rúzsok is forgalomba kerültek.

Története[szerkesztés]

Az első ajakszínezőket már az 5000 évvel ezelőtti Mezopotámiában is ismerték, ahol féldrágaköveket zúztak porrá, és ezekkel festették az ajkakat illetve a szemhéjat. Az egyiptomiak hennával, valamint (mérgező) jód- és brómtartalmú algakivonattal színezték az ajkakat.[2]

Az iszlám fénykora idején, 1000 körül az andalúz arab tudós, Abu l-Kászim az-Zahrávi (Abulcassis) alkotta meg az első, tömör, rúd formájú, illatosított rúzst.[3]

Európában a 16. században, I. Erzsébet angol királynő ideje alatt vált népszerűvé, aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait. Később azonban a rúzst és a sminket általában az ördög művének tartották, 1770-ben az angol parlament például törvényben ítélte el azokat a nőket, akik „sminket használva csábítják el a férfiakat”.[2] A rúzst még az 1800-as években is a prostituáltak és a színészek eszközének tulajdonították. 1927-ben egy francia vegyész, Paul Baudecroux tartós, „csókálló” rúzst alkotott Rouge Baiser néven, amelyet azonban később betiltottak, mivel nem lehetett eltávolítani az ajkakról.[4]

A rúzs a második világháború idején, jórészt a hollywoodi filmek hatására vált igazán népszerűvé.

A rúzsokban elenyésző mennyiségben, a színezőanyag részeként előfordulhat ólom, azonban az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) véleménye szerint ezek a mennyiségek nem jelentenek egészségügyi kockázatot.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HarmoNet - Rúzs
  2. a b Rita Johnson: WHAT'S THAT STUFF? - Lipstick. Chemical & Engineering News. 1999.
  3. Muslim Contribution to Cosmetics. FSTC Limited, 2003. május 20. [2008. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 29.)
  4. Az érvénytelenített házasságtól a csábításig - a vörös rúzs titka. hvg.hu, 2016. március 31. (Hozzáférés: 2016. június 11.)
  5. Lipstick & Lead: Questions & Answers. US Food and Drug Administration. (Hozzáférés: 2016. június 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lipstick című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Catherine de Castelbajac: The Face of the Century: 100 Years of Makeup and Style. Rizzoli International Publications, 1995, ISBN 0-8478-1895-0.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lipstick
A Wikimédia Commons tartalmaz Rúzs témájú médiaállományokat.