Röck István (gyáros, 1775–1850)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Röck István
Született1775. december 22.
Kőszeg
Elhunyt1850. február 26.
(74 évesen)
Pest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
GyermekeiRöck István János
Foglalkozásagyártulajdonos
SírhelyeFiumei Úti Sírkert
SablonWikidataSegítség

Röck István, Reck[1] (Kőszeg, 1775. december 22.Pest, 1850. február 26.)[2] szitásmester, gépgyáros, ipari úttörő, Röck István János édesapja.[3]

Élete[szerkesztés]

Röck István 1775-ben született Kőszegen. Apja, Röck (Reck) Pál, szitásmester volt, anyja Kneöbel Zsuzsanna. Röck István szita- és rostakészítő segédlevelet szerzett, majd 1802-ben Pestre költözött. A kötelező polgáreskü letétele után hamarosan a Váci utcában megnyitotta műhelyét, későbbi legendás gyárának elődjét, melynek jogutódja ma Európa egyik meghatározó energetikai berendezéseket előállító vállalata.

1804-ben nyitotta meg Pesten, a Szervita téren drótfonat-, szita- és rostagyártó műhelyét, melyet 1816-tól kezdve fokozatosan mezőgazdasági gépek gyártására alakított át.

Hamarosan meg is megnősült; felesége, Marmann Krisztina (1784-1831), pozsonyi polgári családból származott, kinek hozományából megnagyobbította műhelyét, és segédeket is felvett. Üzlete beindult, Röck alig másfél évtized múlva házat vett a Szervita téren, ahol tovább bővítette műhelyét és növelte termelését is. Készítményei eljutottak Szerbiába, Romániába és Törökországba is.

Négy fia közül a mesterséget a negyedik fiú, István János folytatta, aki külföldi tanulóévei befejezése után 1841-ben vette át a vállalkozást visszavonuló apjától. A cég forgalmát még jobban fellendítette, és tovább terjeszkedett: a (mai) Petőfi Sándor utcában is kibérelt egy helyiséget, raktárnak és boltnak. 1842-ben társult a jó hírű lakatosmesterrel, Vidats Istvánnal, és közös műhelyt nyitottak a Wenckheim-palota, azaz a mai Szabó Ervin könyvtár helyén, ahol boronák és kisebb malomfelszerelések gyártásába fogtak. A szabadságharc után Vidatsot (aki fiával honvédként Világosig követte Görgeyt) előbb halálra ítélték, utóbb bebörtönözték, ezért a műhely egy időre bezárt. Az ifjú Röck csak 1851-ben, apja halála után egy évvel indította újra.

1850-ben, 75 éves korában Pesten érte a halál. Sírja a Kerepesi úti temető Bal falsírbolt, 36. található.[4]

Az általa beindított Drótfonat-, szita- és rostagyártó üzem, majd Röck István Gépgyár ma Pest egyik legöregebb gyára. A legendás üzem Budafoki úti épületeiben ma már nem termelnek, tulajdonosa azonban továbbra is őrzi a történelmi nevet.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Felesége, Marmann Krisztina (17841831) úrnő volt. Házasságukból négy fiúgyermeke született. Köztük:

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]