Régi városháza (München)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
München régi városháza
Altes Rathaus
A régi városháza kelet felől nézve
A régi városháza kelet felől nézve
TelepülésMünchen
CímMünchen, Németország
Építési stílusromán építészet
Hasznosítása
Felhasználási területvárosháza
Elhelyezkedése
München régi városháza (München)
München régi városháza
München régi városháza
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 12″, k. h. 11° 34′ 37″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 12″, k. h. 11° 34′ 37″
Térkép
München régi városháza weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz München régi városháza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A régi müncheni városháza egy 19. századi képeslapon

München régi városháza a Marienplatz keleti oldalán található. Bár régi, ez nem az első ilyen funkciójú müncheni épület. Az első városháza nem is ezen a helyen állt. Az először 1310-ben megemlített épület nyugatabbra, még a városfal határán kapott helyet, amely akkoriban a piactér (Marienplatz) szélén húzódott. Ezen első városházát már 1392-ben kibővítették egy nagyobb teremmel és a városfal itt található kapuját kiépítették toronynak.

1460-ban azonban az egész épületegyüttes egy villám okozta tűz martalékává vált. Az újjáépítés a dóm építőmesterének, Jörg von Halspachnak a nevéhez fűződik, aki a városházát 1470 és 1480 között építette késő gótikus stílusban. Híres a gótikus táncterem, melynek kupolaboltozatát Hans Wengler 1476-ban építette és ide készítette Erasmus Grasser a 16 mór táncosból álló faszoborsorozatát. Az évszázadok során a kor ízlésének megfelelően gyakran átépítették; A 17. században barokkosították a homlokzatot, amely aztán a 18. században késő reneszánsz külsőt kapott. Miután 1874-ben elkezdték építeni az új városházát, ez az épület már csak reprezentációs célokat szolgált, a földszintet pedig áttörték kapunak.

Források[szerkesztés]

  • Klaus Gallas: München. Von der welfischen Gründung Heinrichs des Löwen bis zur Gegenwart: Kunst, Kultur, Geschichte. DuMont, Köln 1979, ISBN 3-7701-1094-3

Külső hivatkozások[szerkesztés]