Râșca (Suceava megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Râșca
A râșcai kolostor
A râșcai kolostor
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régió Moldva
Fejlesztési régióÉszakkelet-romániai fejlesztési régió
MegyeSuceava
Rangközségközpont
Irányítószám727465
SIRUTA-kód150123
Népesség
Népesség2706 fő (2021. dec. 1.)
Község népessége5052 (2011)[1]
Népsűrűség25 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság399 m
Terület207,14 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 22′, k. h. 26° 14′Koordináták: é. sz. 47° 22′, k. h. 26° 14′
SablonWikidataSegítség

Râșca település Romániában, Moldvában, Suceava megyében.

Fekvése[szerkesztés]

A DN 15B út közelében, Bogdănești mellett fekvő település.

Leírása[szerkesztés]

A település híres népviseletéről, melyben az egykori szabad parasztok ruházatának hagyománya él tovább.

Râșca környéke erdőkben gazdag. Ezen a vidéken több állat és növénykülönlegesség is megtalálható. Az erdők növénykülönlegességei közül legjelentősebb a vörösfenyő, míg a vadállatok közül megtalálható itt a hiúz, mely védett állat.

A râșcai kolostor[szerkesztés]

A kolostort (Mănăstirea Râșca) Petru Rareș támogatásával Macarie püspök alapította, 1542-ben épült fel. Az 1554-ből származó felirat szerint, melyet a templom oltárrészén találtak meg faliképeinek mestere Sztamatelosz Kotronész, Zakinthosz szigetéről származó görög volt, de a képek ikonográfiai rendszerének kialakítása bizonyára Macarie püspök útmutatásai szerint történt.

Az épületegyüttes eredeti alakját a későbbi építkezések erőteljesen megváltoztatták, és a helyreállítások során, mint például 1827-ben csaknem elvesztette középkori jellegét is.

A kolostor legjelentősebb építészeti része a középkori templom, melynek a külső homlokzatán levő néhány freskó még napjainkban is látható, például a nyugati részen az utolsó ítélet, valamint a déli mellékszentély oldalán a paradicsomi létra jelenete maradt fenn. Bár később ezeket is átfestették, majd az avatatlan felújítások során sokat veszítettek a képek művészi értékükből.

A képek közül torzításoktól mentesen a templombelsőben lévő freskók, így Petru Rareș fejedelemnek és családjának képe sem mentes.

Alexandru Lăpușneanu (1552-1561), és (1564-1568) a fejedelem édesanyjának Anasztáziának a síremléke viszont épségben fennmaradtak.

A kolostor falai között egykor számottevő irodalmi tevékenység folyt. A 16. század elején Macaria püspöke itt írta az alapító fejedelem uralkodásának krónikáját, amelyben a szerző - tanúsítva bizánci műveltségét - Petru Rareș fejedelemnek a lengyelekkel vívott küzdelmét tette színesebbé a trójai háború motívumaival.

A kolostorban a későbbiekben is éltek kiváló írók. 1844-ben például a harangtoronyban lakott az ide száműzött Mihail Kogălniceanu (1817-1891), a neves történész és államférfi.

A kolostor külső freskói

Források[szerkesztés]

  • Cs. Tompos Erzsébet – Czellár Katalin. Moldvai utazások. Panoráma (1978). ISBN 963-243-099-9 

Galéria[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]