Rábai Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rábai Miklós
Született 1921. április 18.
Békéscsaba
Elhunyt 1974. augusztus 18. (53 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása koreográfus, tanár
Díjak Kossuth-díj
Kitüntetései Érdemes művész

Rábai Miklós (Békéscsaba, 1921. április 18.Budapest, 1974. augusztus 18.): táncművész, néptánc-koreográfus, folklorista; Kossuth-díjas (1952), érdemes művész (1967).

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredetileg vegytan–természetrajz szakos középiskolai tanár volt, aki e minőségében a békéscsabai Rudolf Reálgimnázium Batsányi Együttesének volt 194648-ban a vezetője. Csoportja az 1948-as kultúrversenyen, Gyulán első helyezést ért el a szabadságharc centenáriumára rendezett országos táncversenyen. 1949-től Budapesten tanított a Testnevelési Főiskola néptánc tanszakán, és az egyetemi és főiskolai hallgatókból válogatott MEFESZ (Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetsége) táncegyüttest vezette. Ekkor már készített koreográfiákat. Az 1951-ben megalakult Állami Népi Együttes koreográfusa és a tánckar művészeti vezetője, 1965-től haláláig a teljes társadalmi művészeti vezetője volt. Az együttes bemutatkozásán (Ecseri lakodalmas) korábbi kísérleteit összegezte, így itt jelent meg először az úgynevezett triós műfaj első színpadi kísérlete (Kállai-kettős), az ének–zene–tánckar együttes közreműködése az adott produkción belül. 1958-1961 között szviteken, zsánerképeken, mese- és történeti játékokon, balladákon és tánc-drámákon keresztül új formát, a népi balettet alakította ki. 1960-tól modern, forradalmi témákat próbált a néptánc nyelvén megfogalmazni.

Az Állami Népi Együttes igazgatója lett 1971-ben. Működése alatt az együttes hét koncertprogramot mutatott be, amelyek többségét ő maga koreografálta. Együttese öt világrész több mint 30 országában lépett fel. Koreográfiáiról számos filmfelvétel készült, a magyar Televízió portréfilmet készített Egy óra Rábai Miklósnál címmel. Még ebben az évben javaslatára indult meg a Balettintézetben a hivatásos néptáncos képzés.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Koreográfiái: Drágszéli szvit, Békési lakodalmas, A nagyot mondó, Bíró Szép Anna, Ludas Matyi, Este a fonóban, Üveges tánc, Pontozó
  • Népi balettek: Kádár Kata, Jóka ördöge, A Kisbojtár

Békéscsabán és Gyulán utca, Ecseren művészeti központ őrzi emlékét.

Elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rábai Miklós sírja Budapesten. Farkasréti temető: 25-1-20.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]