Quintus Caecilius Metellus Nepos (Kr. e. 98)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Quintus Caecilius Metellus Nepos
Született i. e. 130-as évek
ókori Róma
Elhunyt i. e. 55
nem ismert
Állampolgársága római
Házastársa Licinia Crassa
Gyermekei
Szüleinem ismert
Quintus Caecilius Metellus Balearicus
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
Tisztsége
  • római szenátor (nem ismertnem ismert)
  • consul (i. e. 98 – i. e. 98)
SablonWikidataSegítség

Quintus Caecilius Metellus Nepos (Kr. e. 2. századKr. e. 1. század) római politikus, az előkelő, plebejus származású Caecilia gens Metellus-ágának tagja, Quintus Caecilius Metellus Balearicus, Kr. e. 123. consuljának fia.

Agnomenjét (a latin Nepos jelentése unoka) feltehetően onnan kapta, hogy ő volt az ünnepelt Qiuntus Macedonicus első unokája, és ekkortájt oly népes volt a Metellusok családja, hogy szükségessé vált a megkülönböztető ragadványnév (ugyanis a keresztneveket az ókori Rómában egy családban ritkán variálták; az elsőszülöttek szinte mindig apjuk praenomenjét örökölték).

Nepos első említése Kr. e. 99-ből származik, amikor több családtagjával együtt kieszközölte a senatusban édesapja unokatestvérének, Quintus Numidicusnak a visszahívását a száműzetésből. Tullius Didiusszal közösen volt consul Kr. e. 98-ban. Nevükhöz fűzödik a lex Caecilia Didia meghozatala, amely megtiltotta az olyan törvényjavaslatok (leges Saturae) beterjesztését, amelyek több, egymástól független problémakörrel foglalkoztak.

Két, consulságot később elérő fia született, mindkettő Quintus: az egyikük a Nepos utónevet vitte tovább, míg a másik a Celer agnoment viselte.

Források[szerkesztés]

Elődei:
Marcus Antonius Orator
és
Aulus Postumius Albinus
Consul
Kr. e. 98
collega:
Titus Didius
SPQR
Utódai:
Cnaeus Cornelius Lentulus
és
Publius Licinius Crassus