Querétaro Fútbol Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Querétaro FC
Querétaro FC flag.svg
Csapatadatok
Teljes csapatnév Querétaro Fútbol Club
Becenév Gallos Blancos
Székhely Santiago de Querétaro, Querétaro állam,  Mexikó
Alapítva 1950július 8. (64 éves)
Klubszínek fekete–kék
Stadion Estadio Corregidora
Vezetőedző Ignacio Ambriz
Elnök Adolfo Ríos
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2015-ös Clausura
Hivatalos honlap
Querétaro FC honlapja

A Querétaro Fútbol Club (legismertebb becenevén Gallos Blancos, melynek jelentése fehér kakasok) a mexikói Santiago de Querétaro labdarúgócsapata, mely jelenleg az első osztályú bajnokságban szerepel.[1] Eddig még sem bajnoki, sem kupagyőzelme nincs.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1940-es a években a városban már több kisebb labdarúgóklub működött. 1949-ben a querétarói Don Alfonso Niembro Llano Ezequiel Riverával és Manuel Galánnal indítványozta az FMF-nél, hogy jöjjön létre egy másodosztályú bajnokság is, ahonnan fel lehet jutni az elsőbe és ahova ki lehet esni az elsőből. Ez a bajnokság létre is jött, ebben 1950-ben kezdte meg szereplését a frissen alapított Querétaro Fútbol Club, először tiszta fehér mezben és csupán egy szögletes Q betűből álló címerrel.

1954-ben nevezték el őket Gallos Blancosnak, azaz Fehér Kakasoknak. Ebben az évben történt meg egyszer, hogy Don Felipe Castañeda edző és Ezequiel Rivera szerzett 11 fehér kakast, melyeket a játékosoknak, mielőtt kivonultak volna a pályára, odaadtak, sőt, Rivera még egy disznót is szerzett, az edző becenevére (La Marrana) utalva. Az állatokkal készült csapatfénykép ma is nevezetessége a klubnak.

A csapat évtizedekig az alsóbb osztályokban szerepelt, aztán az 1978–1979-es idényben megvásárolták és egyesítették a klubot az Atletas Industrialessel, így megalakult az Atletas Campesinos (Falusi Atléták, akiknek jele egy traktoros paraszt volt[2]), mely fel is jutott az első osztályba, a városból első csapatként. 1981-ben tért vissza a Gallos Blancos, pontosabban az egyetem csapata, a Gallos Blancos de la UAQ, ismét a másodosztályban játszva.

1987-ben a csapat busza súlyos balesetet szenvedett, melyben Agustín Jiménez, Rene Montalvo és Genaro Orona életét vesztette.

1988-ban létrejött egy Querétaro FC nevű csapat is, amely egy ideig párhuzamosan működött a Gallos-szal, majd a két klub 1999-ben egyesült. Különféle költözések után (pl. 1990-ben három évre a Tampico Madero költözött Querétaróba, majd egy yucatáni csapat) 2002-ben a Gallos megvette a Reboceros de La Piedad csapatát, és így felkerült az első osztályba, de 2004-ben a csapatszámcsökkentés miatt kiestek. Ezután megvették a Zacatepec csapatát, majd 2006-ban pályán elért eredménnyel is feljutottak a legmagasabb osztályba, ahonnan azonban 2007-ben ismét kiestek, 2009-ben visszajutottak, és 2013-ban ismét kiestek volna, azonban ekkor meg a Jaguares de Chiapas csapatát vásárolták meg és így maradtak bent.[3]

Stadion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat stadionja a 33 277 férőhelyes Estadio Corregidora, melyet 1983-ban kezdtek építeni és 1985. február 5-én avatták fel egy MexikóLengyelország mérkőzéssel, ahol a házigazdák 5–0-s győzelmet arattak. A következő évben a világbajnokság 4 meccsét is ebben a létesítményben rendezték. A pálya mérete 105 m × 68 m, világítását 300-nál több 1500 wattos lámpa biztosítja.[4]

Utánpótlás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Querétaro Mexikóvárosban és még összesen hat államban működtet utánpótlásképző akadémiákat: Jaliscóban egyet, Guanajuatóban hármat, Querétaróban 14-et, Hidalgóban egyet, Méxicóban négyet és Guerreróban egyet.[5]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A csapat honlapja (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. június 4.)
  2. A címer képe (JPG). (Hozzáférés: 2013. június 4.)
  3. A csapat honlapja – történet (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. június 4.)
  4. A csapat honlapja – stadion (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. június 4.)
  5. A csapat honlapja – iskolák (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. június 4.)