Quantum Leap – Az időutazó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Quantum Leap - Az időutazó szócikkből átirányítva)
Quantum Leap – Az időutazó
(Quantum Leap)
Műfajsci-fi, dráma

AlkotóDonald P. Bellisario
RendezőDavid Hemmings
Főszereplő
NarrátorDeborah Pratt
FőcímzeneMike Post
ZeneszerzőVelton Ray Bunch

Formátum4:3 (SD), sztereó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok5
Epizódok97 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő45 perc
Gyártó
Forgalmazó
  • NBCUniversal Syndication Studios
  • Hulu
Sugárzás
Eredeti adóUSA NBC
Eredeti sugárzás1989. március 26.1993. május 5.
Első magyar adóTV2, Viasat 6
Magyar sugárzás kezdete1999. december 5.
Státuszbefejezett
Kronológia
KövetkezőQuantum Leap
További információk
SablonWikidataSegítség

A Quantum Leap – Az időutazó (eredeti cím: Quantum Leap) amerikai televíziós filmsorozat, amelyet a Belisarius Productions és az Universal Television készített. A sorozat alkotója Donald P. Bellisario volt, a zenéjét Velton Ray Bunch szerezte, a főszerepeket Scott Bakula és Dean Stockwell játszotta. Dean Stockwellt 1993-ban Golden Globe-díjra jelölték a Legjobb férfi mellékszereplő (televíziós sorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm) kategóriában. A sorozat a szereplőivel összesen 2 Golden Globe-díjat, 5 Golden Globe-díj jelölést, és 11 Emmy-díj jelölést kapott. Amerikában 1989. március 26. és 1993. május 5. között az NBC vetítette le. Magyarországon a TV2 és a Viasat 6 tűzte műsorra, de csak 3 évadot vetítettek le a sorozatból.

Történet[szerkesztés]

A sorozat főszereplője Sam, részleges amnéziában szenved, nem emlékszik arra, hogy kicsoda valójában. Szerencsére Al Calavicci, Sam legjobb barátja egy holografikus képe segít neki a múltja felidézésében. Elmondja neki, hogy egy rosszul sikerült időutazás kísérlet miatt megrekedt az időben, de kollégái azon vannak, hogy minél előbb visszajuttassák a saját idejébe. Sam minden egyes epizódban más ember testébe kerül, akinek segítségre van szüksége. Egy villámcsapás miatt harmadik évad végén Al Sammel ugrott, majd helyet cseréltek, Sam visszatért a kollégáihoz és feleségéhez és Al számára csak hologramként jelenik meg úgy, ahogy azelőtt Al tette.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Dr. Sam Backett Scott Bakula Galambos Péter
Sótonyi Gábor
Al Calavicci Dean Stockwell Forgács Péter
Selmeczi Roland
Varga Gábor
Ziggy (narrátor) Deborah Pratt
Harrison Page

Ismertebb vendégszereplők[szerkesztés]

Marc Alaimo, Debbie Allen, Bob Saget, Charles Rocket, Neil Patrick Harris, Lydia Cornell, Brooke Shields, Roddy McDowall, Chubby Checker, Dr. Laura Schlessinger, Dr. Ruth Westheimer, Jennifer Aniston, Michael Beach, Terry Farrell, Diedrich Bader, Robert Duncan McNeill, Jason Priestley, Joseph Gordon-Levitt, Carla Gugino, Teri Hatcher, Marcia Cross, Eriq La Salle, Patricia Richardson, Patrick Warburton, Claudia Christian, James Morrison, Gregory Itzin, Lauren Tom, Jane Sibbett, Amy Yasbeck, Michael Stoyanov, Tia Carrere és Beverley Mitchell.

Epizódok[szerkesztés]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Quantum Leap (TV series) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]