Pösingermajor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pösingermajor
Kilátás a Garabonciás utca modern villanegyedéből az Írhás árokra, mögötte Magasút városrészben az Ördög-orom meredek lejtője dominálja a tájat, jobboldalon a Sas-hegy bújik meg
Kilátás a Garabonciás utca modern villanegyedéből az Írhás árokra, mögötte Magasút városrészben az Ördög-orom meredek lejtője dominálja a tájat, jobboldalon a Sas-hegy bújik meg
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületXI. kerület
Népesség
Teljes népesség523 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Pösingermajor (Budapest)
Pösingermajor
Pösingermajor
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 32″, k. h. 18° 58′ 46″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 32″, k. h. 18° 58′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pösingermajor témájú médiaállományokat.

Pösingermajor Budapest egyik városrésze a XI. kerületben.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Kakukkhegyi erdősor Budapest határától – Irhás árok – Törökbálinti út – Budapest határa a Kakukkhegyi erdősorig.

Története[szerkesztés]

A terület arról a majorról kapta a nevét, amelyet Bösinger (Pösinger) Ferenc Ignác gyógyszerész, polgármester létesített itt a 18. században a 438 m magas Kakukk-hegy meredek déli lejtőjén.

Pösingermajor területén található a Rupp-hegy.

Látványosság[szerkesztés]

Szentháromság-szobor (Pestis-oszlop)

A Gazdagréten található, barokk stílusú Szentháromság-szobor már évszázadok óta, egész pontosan 1761 óta díszíti a Törökbálinti és a Gazdagréti út, valamint az Irhás árok találkozásánál álló járdaszigetet.

A XX. századig Gazdagrét mezőgazdasági, szőlőtermesztő terület volt a XI. kerület szélén. A hagyomány szerint egy sváb szőlősgazdát, aki az Irhás árokban dolgozott, a lovával és a kocsijával együtt magával sodort egy hirtelen támadt nyári zivatar folyamán az áradó víz. A Törökbálinti útnál lévő pallónál fennakadt, és így megmenekült. Ezért hálából egy fogadalmi szobrot emeltetett a megmenekülése helyén.

Egy másik hagyomány szerint a XVIII. században a pestisben elhunytak számára létesítettek örök nyughelyet a Dévai intézet helyén. Ebben a temetőben állt egykor ez a szobor. Később a temetőt felszámolták, de a szobor megmaradt.

A pösingermajori Pestis-oszlop

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Budapest teljes utcanévlexikona. Budapest: Dinasztia Kiadó - Gemini Kiadó. 1998. ISBN 963-657-176-7  
A városrész legismertebb pontja, a Rupp-hegy