Pócs Katalin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pócs Katalin
Született1963. június 4.[1][2][3]
Budapest[2][3]
Elhunyt2019. szeptember 27. (56 évesen)[3]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Pócs Katalin (Budapest, 1963. június 4. – Budapest, 2019. szeptember 27.)[4] magyar zeneszerző, aki aktív zeneszerzői tevékenysége mellett a budapesti Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában tanított zongorát és improvizációt. Tagja volt a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a Művészeti Alapnak. Művei gyakran hallhatóak a Magyar Rádióban, valamint magyar és külföldi hangversenytermekben egyaránt (többek között Rómában, Münchenben, Chicagoban és Bloomingtonban).

Tanulmányai[szerkesztés]

Zenei tanulmányait az általános iskolában kezdte, s már ekkor is improvizált. "Már kislány koromban komponáltam darabokat, nagyrészt zongoradarabokat és kisebb dalokat – zongorakísérlettel vagy önállóan. A szöveget magam írtam a dalokhoz" – nyilatkozott nemrégiben az EPER Rádiónak a zeneszerző. Később felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakára, ahol Fekete Győr István volt a tanára. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán folytatta tanulmányait Petrovics Emil tanítványaként. 1988-ban diplomázott.

Sikerei[szerkesztés]

1986-ban a Liszt Ferenc emlékére kiírt zeneszerzői pályázat első helyezettje. 1992-ben egy dél-afrikai pályázaton negyedik helyezést ért el. Emellett második díjasa volt az 1993-as "A jövő zenéje" című zeneszerzői versenyen. 1987-ben elnyerte a Kincses Kuratórium ösztöndíjat, 1988 és 1991 között pedig a Kodály Zoltán-ösztöndíjat. 1998-ban a XXII. kerületi önkormányzat művészeti ösztöndíjában részesült. 2012-ben Gyászmenet című művével díjat nyert az In Memoriam Zoltán Kodály 3. Magyar Zeneszerzőversenyen.

Kiadott művei[szerkesztés]

Több műve is kiadásra került nyomtatott formában mind Magyarországon, mind külföldön. Emellett eddig három darabja jelent meg CD-n. 1995-ben jelent meg a Hungaroton gondozásában a Fiatal zeneszerzők csoportja – IV. Antológia (Young Composer's Group; Anthology – IV), melyen Pócs Katalin Szemlélődés című cimbalomra íródott szerzeménye is megtalálható (Vékony Ildikó előadásában). Ugyanebben az évben adta ki a Magyar Rádió a zeneszerző Hommage című darabját. 2001-ben pedig magánkiadás révén jelent meg a Harpa Hungarica című album.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Musicalics (francia, holland, angol, német, olasz és spanyol nyelven)
  2. a b Rate Your Music (angol nyelven)
  3. a b c Budapest Music Center
  4. Pócs Katalin. info.bmc.hu. [2019. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 31.)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap