Pénzügyi tervezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pénzügyi tervezés a világ számos országában elterjedt pénzügyi szolgáltatás. Célja, hogy az emberek legfontosabb pénzügyi döntéseiket szakmailag megalapozott, személyreszabott tervezés alapján hozzák meg hosszú távon gondolkozva.

A tervezés alapján felállított pénzügyi stratégia mentén haladva, a család anyagi biztonságban tudhatja magát. A folyamat során meghatározásra kerül a család számára, hogy különböző élethelyzetekben, milyen szolgáltatásra számíthat a társadalombiztosítástól, és azon pénzügyi szolgáltatóktól, akikkel kapcsolatban áll. A család kiadásszerkezetének elemzése pedig lehetővé teszi, hogy meghatározásra kerüljön a különféle élethelyzetekben (pl.:nyugdíj, szülő halála, stb.) várható tőkeszükséglet. A várható bevételek és kiadások alapján pedig meghatározható, milyen mértékben állnak majd rendelkezésre a megfelelő források az egyes élethelyzetekben. A pénzügyi terv időhorizontja lehet néhány hónap (átmeneti likviditási probléma megoldása) vagy akár 10-20 év is (pl. egy hosszútávú hitel utolsó részletének visszafizetéséig). A család bevételeihez és kiadásaihoz alkalmazkodva jellemzően havi bontásban készül.

Amennyiben hiány mutatkozik valamilyen téren, akkor az anyagi biztonság megteremtése érdekében, fel kell állítani egy pénzügyi stratégiát, amely a lehetőségekhez mérten részben, vagy teljes egészében kezeli a feltárt problémákat.

A pénzügyi tervezés egy olyan döntéshozatali feladat, amely azt vizsgálja, hogy az vállalat miként engedheti meg magának, hogy elérje a stratégiai céljait és célkitűzéseit.

A pénzügyi tervezés tevékenysége magába foglalja a következő feladatokat:

  • Felméri az ügyfél gazdasági elképzeléseit és pénzügyi céljait
  • A pénzügyi célokhoz időtávot és prioritásokat rendel
  • Beazonosítja azokat az erőforrásokat, amelyek a célkitűzések elérésének érdekében szükségesek
  • Az erőforrásokat felméri (rendszeres és eseti jövedelmek)
  • Felméri a kiadásokat (rendszeres és eseti kiadások)
  • Összefoglalja a várható bevételeket, kiadásokat, és a célként megfogalmazott elképzeléseket, melyek alapján költségvetést készít
  • Ismerteti az ügyféllel a költségvetést és szükség esetén elmagyarázza az összefüggéseket
  • Meghatározza azokat a lépéseket, melyet az ügyfélnek kell megtennie, hogy a kitűzött költségvetés megvalósuljon
  • Azonosítja a lehetséges kockázatokat a költségvetési tervezetben, melyeket ügyfelével ismertet
  • Rendszeresen (félévente, évente) monitorozza ügyfelével együtt a terv megvalósulását, szükség esetén a terv módosítását javasolja

Külső hivatkozások[szerkesztés]