Pál Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pál Éva
Életrajzi adatok
Becenév„Pali” (Japánban „Paly”)
Született1952július 4. (71 éves)
Budapest
SzüleiPál József
Pályafutás
Aktív évek1972–1995
EgyüttesNeoton Família
Kapcsolódó előadó(k)Kócbabák
Hangszerénekhang
Hangmezzoszoprán
Tevékenységénekes
KiadókHungaroton
SablonWikidataSegítség

Pál Éva (Budapest, 1952. július 4. –) magyar énekesnő, a Kócbabák, majd a Neoton Família együttes tagja, Pál József Kossuth-díjas feltaláló lánya.

Élete[szerkesztés]

Gyerekkor (1972-ig)[szerkesztés]

Már kislány korában zeneközelben tevékenykedett. Tehetségét szüleitől örökölte. Édesanyja sokáig színésznőnek készült. Fel is lépett különböző színdarabokban, ám gyermekei születése után már csak a családra maradt ideje. Édesapja, Pál József szintén tehetségéről lett ismert, neki köszönhetjük a légpárnás köszörű feltalálását, amiért Kossuth-díjjal jutalmazták. Pál Éva az iskola mellett konzervatóriumba járt, zongora–zeneszerzés szakra. 1958 és '66 között tagja volt a Magyar Rádió Gyermekkórusának. 1966-ban a Felszabadulási Emlékversenyen második helyezést ért el. A zongoraórák mellett versenyszerűen tornázott is. Egy talajgyakorlat közben eltört a csuklója, ezért abba kellett hagynia a zongorázást. Az énekléstől és a zene világától azonban nem távolodott el. A 70-es évek elején indult a népszerű Ki mit tud?-on, szólistaként, ám a mindent eldöntő dalnál kiesett a versenyből.

Kócbabák, Neoton (1973–1983)[szerkesztés]

1973-ban csatlakozott a Kócbabák énektrióhoz mint a csapat szólistája. Temperamentuma, robbanékonysága színt adott a később a Neoton együtteshez csatlakozott lánytriónak.

Pál Éva hangja és hangszínének egyedisége, valamint szakmai profizmusa hamar meghozta az eredményt: 1978-ban a Popmeccs szavazáson „az év énekesnője” cím harmadik helyezését nyerte el. Ebben az évben, immáron Neoton Famíliaként a zenekar fellépett Cannes-ban, a Midem zenei fesztiválon, ahol szólót énekelt óriási sikerrel. 1979-es lemezükön, a Napraforgón Éva több szólódalt is énekelt, olyanokat, mint a hatalmas sláger, a Ha szombat este táncol, a dinamikus Szia! és a vagány hangvételű Megőrülök a szerelemért.

Maradj még egy percet című dalával Magyarországon először moziklippet is készítettek, amelyet például az Uránia moziban (is) vetítettek Éva élő szólótánca mellett.

Ekkoriban „készült el” imázsa, és rá a dinamikusabb, pörgősebb dalokat írták, így a show woman szerepkört töltötte be az együttesen belül. Híres volt a szemüveg-kollekciójáról, amellyel hatalmas show-t produkált a koncerteken és a promóciós képeken egyaránt.

A Napraforgó című lemez óriási sikert hozott ugyan a zenekarnak, ám ez Éva karrierjét elég furcsa módon érintette. A Hanglemezgyár vezetői nem támogatták az énekesnőt, átértékelődött a szerepe a Neotonon belül, és elvették tőle a szólódalokban való érvényesülést. 1981-re láthatóan belefáradt ebbe a monotonizmusba, 1981-ben már akkor érlelődött benne a kétségbeesett kiválás gondolata,amikor a japánok által mindkét lány számára küldött próbadalokat neki nem engedték elénekelni. Bár megbízhatatlanságra hivatkozva a japánok felé ki akarták hagyni a turnéból, a japán manager Évával együtt kérte fel az együttest a turnéra, így velük vitte végig a 42 állomásos koncertkörutat.

Amint 30 évvel későbbi riportjaiban megerősíti, miután az ördögien zseniális popcézár erkölcstelen ajánlatát visszautasította, a neki ígért sztárcsinálás alanya Csepregi Éva lett. 1982-ben már elviselhetetlen körülményeket teremtettek számára a Neotonban. Ekkor szánta rá magát élete legnehezebb döntésére: tíz év együttzenélés, koncertek és rengeteg turné után, 1983 elején öngyilkossági szándékai elől menekülve megvált a csapattól.

Szólóénekesnő (1983-tól)[szerkesztés]

A Família után titkos lehetőséget kapott, (a törökbálinti új stúdió „próbafelvételeként”) hogy bizonyítsa tehetségét. Egy kislemez anyagát vették fel vele, melyen az akkori divathullám által hazánkban is népszerű aerobikot népszerűsítette. A kislemezen két dal, az Aerobik és a Pogót táncolj kapott helyet. 1983-ban Kanadába hívták, ahol Toronto után Vancouverbe is meghívták fellépni.

Hazatérése után rövid ideig turnén kezdte népszerűsíteni kislemezét, de 6 hónapig ágyba kényszerült és 1984-ben megszületett kisfia.Négy évre visszavonult a zene világától. 1987-ben visszahívták a Neotonhoz, elsőként egy gyerekeknek szóló, Lehet egy kiskutyával több? című albumon énekelt több dalban szólót, majd folyamatosan együtt működött a Neoton együttes, majd Ádám lemezén is.

Ennek kapcsán „Éva és Ádám”-ként lépett fel egy-két alkalommal, majd 1995-ben egy Budapest Sportcsarnokban tartott telt házas üzleti konferencián sztárvendégként kérték fel , s az ő vendége volt Ádám és akkori zenekara. Ezen kívül részt vett vokálként Zoltán Erika későbbi lemezein is, Zelk Zoltán a Kormorán zenekar által megzenésített Este jó című versét is ő énekli. A Disco Party ’87 c. lemezen énekelt egy Eurythmics-slágert, a Miracle Of Love-ot.[1]

1987-ben a Roller együttes nagylemezén működött közre, itt már szólódalokkal is járták az országot színvonalas gyerekműsorukkal.

Legyen kedved mindig dalolni címmel később is készített újabb gyermekműsort, turnézott a Nautilus együttessel is.

1990-ben megszűnt a Neoton Família, és ezzel kettészakadt a zenekar. Az Új Neoton énekesnője rövid időre Pál Éva lett. Koncerteztek is ebben a felállásban, majd ismét változás. A készülő albumon Éva is szerepel ugyan, de nem ő a szólóénekesnő. 1991-ben megszűnt az Új Neoton, de ettől függetlenül a kilencvenes években a Filmslágerek magyarul című sikersorozatokban is szerepel a neve, és elkészít a Magneton kiadó gondozásában egy Szerelmes dalok kazettát is.

1991-ben szó esett egy szólólemez elkészítéséről, de végül kiadói nézeteltérések miatt ez az önálló lemez (néhány dal kivételével) sosem került ki a nagyközönség elé.

1992-től önálló produkciókkal lépett fel, majd mozgáskultúrát és táncot kezdett tanítani fiatal tehetségeknek. Akkoriban gyerekeknek szóló műsorával is járta az országot.

1993-ban már kész volt egy Éva-album anyaga, Jakab György volt a zenei rendezője, szerzője, rajta 3 új dal és több Neoton-sláger feldolgozásával is, de nem adták ki.

1995-ben végül elérkezett egy várva várt hanganyag megjelenése. Egykori zenésztársa produkciós vezetésével, a MEGA és a Hungaroton-Gong gondozásában megjelent a Mindenem a zene című albuma. A lemez különlegessége, hogy a dalok szövegét maga Éva írta.

1998-ban a Neoton Família visszatéréséről olvashatott a közönség, és a búcsúról is, hiszen a csapat egy viharos szétválás után nem köszönt el méltóképp a rajongóktól. A koncertre meghívták Pál Évát is, és ismét felcsendültek a sikerdalok az ő közreműködésével, de a Búcsú c. DVD-n nem engedték feltenni a szereplését.

Később a Ruttkai Éva Színház társulatában lépett fel önálló estjeivel, Mosoly mama meséi címmel, majd egyre több, jelentős szerepet is kapott színdarabokban. Így például játszott a Cabaré-ban, eljátszotta a Charley nénje főszerepét is és a Kincskereső kisködmön c. darabban az Anya szerepét..

2003-ban interjút készített vele a Sikeres Nők című újság, részt vett több show-műsor felvételén, énekelt például Friderikusz Sándor Meglepő és mulatságos című műsorában, ahol a Ha szombat este táncol című slágerét adta elő. Endrei Judit, Szilágyi János beszélgetős műsorában is készült vele tévéfelvétel.

2005-ben ismét sokan hallanak a Neoton énekesnőjéről. Ugyanis nem hívták meg a Neoton negyvenéves fennállása alkalmából tartott nosztalgiakoncertre, holott Éva több mint tíz éven át erősítette a Neotont. Ezzel a döntéssel alaposan elszomorították az énekesnőt és a rajongóit is. Szerepelt a Filmmúzeum nevű tévécsatorna Neotonról készített dokumentumfilmjében is. Őszintén vallott arról, mi történt azokban a nehéz időkben, amikor kénytelen volt kilépni az együttesből.

2012-ben a Hot! magazin jóvoltából vadonatúj képsorokat láthattunk Pál Éváról, mesélt a magazinnak életéről, annak sikeres és kevésbé sikeres szakaszairól. Még ugyanebben az évben a Magyar Rádió Kossuth adóján készült vele interjú a Metro Klubtól a Szigetig című műsorban. 2013-ban a Hatoscsatorna Lillás Reggeli beszélgetős műsorban szerepelt. Paor Lilla vendégeként közel egyórás adásban mesélt életéről.

2016-ban a dobos Bardóczi Gyula unszolására és Jakab György fiával megint felcsillan a remény és a teljes visszatérést tervezik, óriási show-al, amelynek egyik ötlete, hogy Neo-Neotonként ő, a Família Sztárjaiként kolléganője és a végén a két formáció egyesülve újra a színpadon is elénekli a legnagyobb, közös Neoton-slágereket. A projekt sajnos kollégái erős ellenállása és támadása miatt nem jön össze.

2018-ban ismét sokat hallani róla, amikor - devizahiteles problémája miatt - a csepeli piacon régi énektanítványához megy el dolgozni. Az egyéves kemény munka közben újra feléled a zene szeretete és Nikivel, a tanítvánnyal újra összeállítanak egy műsort, amelyet néhány jól sikerült fellépés is követ.

2019-ben megkapta a Remember díjat munkássága elismeréseként.

2020 februárjára pedig Bardóczi Gyulával meghívják Kanadába, Montrealba és Vancouverbe Neoton-koncert bemutatókra, amelyet most – sajnos – pánikbetegsége miatt le kellett mondania.

Lemezei[szerkesztés]

Neoton és Neoton Família (1973–1983, 1987–1990)

  • NEOTON és KÓCBABÁK: Menedékház (1976)
  • NEOTON FAMÍLIA: Csak a zene (1977)
  • NEOTON: Disco (1978)
  • NEOTON FAMÍLIA: Napraforgó (1979)
  • Newton Family: Sunflower (1980)
  • NEOTON FAMÍLIA: Marathon (1980)
  • Newton: Marathon (1981)
  • NEOTON FAMÍLIA: A Família (1981)
  • Newton Family: Dandelion (1981)
  • NEOTON FAMÍLIA: Szerencsejáték (1982)
  • Newton Family : Gamble (1982)
  • NEWTON FAMILY: Aerobic (montázs a Neoton Família angol nyelvű felvételeiből (1983)
  • PÁL ÉVA: Aerobic (1983)
  • Pop Tari Top (1987)
  • NEOTON FAMÍLIA: Lehet egy kiskutyával több? (a 102.?) (1987)
  • NEOTON FAMÍLIA: Védőháló Nélkül (1987)
  • Super Hits (1987)
  • NEOTON FAMÍLIA: Santa Maria És A Többiek (1988)
  • NEOTON FAMÍLIA: Vonalra Várva (1988)
  • NEOTON FAMÍLIA: Abrakadabra (1989)
  • NEOTON: A Trónörökös (1990)
  • Vissza a fénybe (1993)

További produkciók[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • 1978-ban a Popmeccs szavazáson Az év énekesnője díj harmadik helyezettje, Szűcs Judithot és Katona Klárit követve.[3]
  • Story Érték-díj - Legenda kategóriában (megosztva az eredeti Neoton Familia együttes tagjaival, 2018)
  • 2019 Remember díj

Megjelenések[szerkesztés]

Kislemez[szerkesztés]

Katalógusszám Év Formátum Label Előadó A oldal B oldal
SPS 70587 1983 SP Favorit Pál Éva Pogót táncolj Aerobic[4]

Kazetta[szerkesztés]

Katalógusszám Év Formátum Label Előadó A oldal B oldal
MK 37837 1995 MC Hungaroton Pál Éva Rázd meg baby
Sirály
Nézz rám
Mindenem a zene[5]

Színdarabok[szerkesztés]

  • Cabaret /Kost kisasszony/
  • Charly nénje/főszerep
  • Mosolymama meséi /önálló gyermekműsor
  • Kincskereső kisködmön /Anya/

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]