Pyroraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pyroraptor
Evolúciós időszak: késő kréta 70,6 Ma
A Pyroraptor rekonstrukciója
A Pyroraptor rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Dromaeosauridae
Nem: Pyroraptor
Allain & Taquet, 2000
Fajok
  • P. olympius Allain & Taquet, 2000 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pyroraptor témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pyroraptor témájú kategóriát.

A Pyroraptor (jelentése 'tűzrabló') a dromaeosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Franciaország területén. Egyetlen példány alapján ismert.

Felfedezés[szerkesztés]

A Pyroraptor dromaeosauridaként kis, madárszerű húsevő theropoda volt, melynek mindkét hátsó lába második lábujján egy-egy hasításra szolgáló, megnagyobbodott, 6,5 centiméter hosszúságú görbe karom helyezkedett el. Az 1992-ben, a dél-franciaországi Provence tartományban felfedezett, csupán néhány csont révén ismert egyetlen példánynak Ronan Allain és Philippe Taquet 2000-ben a Pyroraptor olympius nevet adta. A teljes név, melynek jelentése 'olimpiai tűzrabló' arra utal, hogy a maradványokat egy erdőtűz után találták meg.

A típuspéldányhoz az egyedi lábkarmok mellett, fogak, karcsontok és csigolyák tartoznak. Az állat a késő kréta kor késő campaniai–kora maastrichti alkorszakai idején, körülbelül 70,6 millió évvel ezelőtt élt.[1]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

  • A Pyroraptor látható a Discovery Channel által készített Dinoszauruszok bolygója című sorozat egyik részében, melyben egy „Pod” nevű példányt egy nagyobb vihar egy törpe dinoszauruszok által benépesített szigetre sodor.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Allaine, R., Taquet, P. (2000. június 27.). „A new genus of Dromaeosauridae (Dinosauria, Theropoda) from the Upper Cretaceous of France” (abstract). Journal of Vertebrate Paleontology 20, 404–407. o. (Hozzáférés: 2010. február 15.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyroraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]