Puli (autótípus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puli
Puli Pinguin
Puli Pinguin
Gyártási adatok
GyártóMagyarország HÓDGÉP, Hódmezővásárhely, Magyarország
Gyártás helye
Gyártás éve
Modellvariánsok
Kategória
TervezőSzolár Tibor
A(z) dízel modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz2460 mm
Szélesség1400 mm
Magasság1420 mm
Tömeg350 kg
Üzemanyagdízel
Teljesítmény
Motor
Teljesítmény
  • Pinguin: 4 kW (5,5 LE)
  • 2E: 6,8 kW (9,1LE)
Átlagfogyasztás
  • Pinguin: 1,2 liter/100 km
  • 2E: 1,56 liter/100 km
Gyorsulás0-45: 9,8 másodperc
Max. sebesség
  • Pinguin: 45 km/h
  • 2E: 102,6 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Puli témájú médiaállományokat.

A Puli egy magyar autótípus (kétszemélyes városi törpeautó) volt, amelyet 1986-tól 1998-ig a hódmezővásárhelyi HÓDGÉP gyártott.[1] Tervezője Szolár Tibor.[2] Később több más változatban és elektromos hajtással is megjelent.

Története[szerkesztés]

Egy állítólagos francia befektető, bizonyos Teddy Marson ötlete volt a kisautó gyártása, mert Franciaországban az ilyen kis teljesítményű járművek vezetéséhez az 1980-as években nem kellett B kategóriás gépjárművezetői engedély. Marson több másik országban is próbálkozott az autó ötletével, de támogatást Magyarországig senkinél sem sikerült elérnie, az összeomlófélben lévő KGST-vel piacát vesztő Magyarország a Technoimpex külkereskedelmi vállalat révén viszont hajlandó volt 80 000 frank támogatásról szerződést kötni a gyanús francia cégével, a Société Marsonnal, ráadásul Marson minden eladott autó után 150 frankra volt jogosult. A magyar cég a kisautó gyártásával nemzetközi sikerekben reménykedett.

1986-ban francia megrendelésre három prototípus készült el az akkor még Hungi City nevű városi kisautóból. Először az Ikarust keresték meg a gyártással, de annak egy másik kisautóprojekt, a Tecoplan Leo kötötte le a kapacitását, ezután jutottak el az állami megrendeléseket elvesztő HÓDGÉP-hez. A HÓDGÉP kapva kapott a lehetőségen, de két fő probléma támadt: egyrészt Marson az ígérete ellenére nem talált vevőket a gyártani kívánt autókra, másrészt a – kezdetben Hungi City, majd Pouli, végül Puli nevű – kisautó mindvégig rendkívül pontatlan, igénytelen minőségben készült. Ehhez jöttek az import alkatrészek, amihez csak drága nyugati valutával lehetett hozzájutni, ezért igyekeztek a kocsit itthonról beszerezhető (Lada, Polski Fiat, Trabant) alkatrészekkel szerelni.

A gyártás megkezdésére 20 millió forintot szántak, ami rendkívül kevés volt, emiatt volt javarészt pontatlan élőmunka a gyártás során. A külföldön is bemutatott tesztpéldányok is számos gyermekbetegségtől szenvedtek: zajosak, nyekergősek voltak, és egy kis esőtől is hamar beáztak. Az eredetileg használt japán gyártású motorok gazdaságtalanok voltak, ráadásul a magyar cég pereskedésbe is kezdett a gyártóval. Újratervezés következett, ahol számos változást eszközöltek, több alkatrész az Ikarustól származott, de így is drága maradt, mert már a KGST is valutát kért rubel helyett az ottani alkatrészekért. Közben további változatokat is terveztek (kabrió, kombi, áruszállító stb.), de Marson elmaradt vevői miatt a magyaroknak kellett új befektetőket találni, akik viszont a kocsi továbbra is gyatra színvonala miatt mind sorra elálltak a lehetséges üzlettől; még a Magyar Posta is emiatt hátrált ki a Puli mögül, ami kezdetben ígéretes kézbesítői járműnek tűnt.

Az 1990-es években gyártottak egy elektromos modellt is Puli Pinguin néven, amelyben Pinguin márkájú akkumulátorok voltak. Voltak újabb áttervezések és típusok is, de a rendszerváltás után még inkább piacképtelennek tűntek, részben a rossz minőség, részben a magas ár miatt. A HÓDGÉP-ből ekkorra már Puli Kft.-vé váló cégnek egyre nőttek az adósságai.

Demszky Gábor akkori főpolgármesternek ugyanakkor megtetszett a jármű, és a 2E nevű áruszállító változatból több tucatot vásároltak a budapesti kórházak, a Fővárosi Elektromos Művek (ELMŰ) és a fővárosi temetkezési vállalat (BTI) is. A fővárosi siker egy 600 darabos külföldi megrendelést eredményezett, aminek a rendezetlen gyártás miatt a harmadik határidejét is lekésték, így ez az üzlet is kútba esett.

1993-ban a Puli Kft. csődeljárás alá került. A vezetőség reménykedett egy külföldi autógyár általi felvásárlásban, de ez nem történt meg, 1996-ban a cég csődbe ment, két év múlva a jogutód is megszűnt. A legtöbb működő Puli a köztemetőkben maradt fenn, mint elektromos halottaskocsi, így a temetők műhelye vált a típus amolyan „márkaszervizévé”.

A kisebb (összesen pár száz darab)[3] külföldi siker ellenére a hazai forgalmazás nem lett sikeres, a kis gyártott darabszám (napi kettő) és az ezzel nyilvánvalóan összefüggő magas ár miatt.

Jellemzői[szerkesztés]

Archív kép a Magyar közlekedési múzeumból. A képen egy Puli 2E Kabrió látható

A kétüléses műanyag karosszériás autót 4 kW (5,5 LE) teljesítményű, japán gyártmányú dízelmotor hajtotta, végsebessége kb. 45 km/h.

Számos mechanikai alkatrésze korabeli Škoda-, Lada- vagy Polski Fiat-alkatrésznek felelt meg, amelyek utánpótlási lehetősége Magyarországon akkoriban egyszerűbbnek látszott. A városi kisautó jellegnek megfelelően, felépítésében alkalmaztak olyan műszaki megoldásokat, amik lehetővé tették a kisméretű (hossza 2,46 m, szélessége 1,40 m, magassága 1,42 m), kis tömegű (saját tömeg: 350 kg) jármű elkészítését. Manőverezési képessége igen jó volt: fordulási körátmérője 6,8 m.

A karosszéria acéllemezzel kombinált, üvegszálerősítésű poliészterből készült, háromajtós kivitelben, a tetőrészbe beépített napfénytetővel. Az erőátvitelt fokozatmentes automatikus tengelykapcsolóval oldották meg. A jármű hasznos terhelhetősége 200 kg volt. Csomag- vagy áruszállításra az ülések mögötti, 300 literes csomagtér nyújtott lehetőséget.

A HÓDGÉP a két személy közlekedésén túlmenően bevásárlásra és közüzemi szolgáltatások (posta, villamos művek, gázművek) járművének szánta a Pulit.

Modellek[szerkesztés]

Modell Gyártás éve Modellvariánsok Átlagos életkor
(év)
Pinguin 1986-1998 Egyterű
Kombi
Szedán
3,55
2E 1991-2000 Kombi
Coupe
Kabrió
4,2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a webcarstory.com szerint 1986 és 1998 között
  2. A Szolár név valószínűleg elírás, helyesen: Szollár
  3. magyarjarmu.hu/

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap