Pudding Lane

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pudding Lane
Ország Egyesült Királyság
TelepülésCity of London
Elhelyezkedése
Pudding Lane (London)
Pudding Lane
Pudding Lane
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 37″, ny. h. 0° 05′ 07″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 37″, ny. h. 0° 05′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pudding Lane témájú médiaállományokat.
A Pudding Lane ma

A Pudding Lane a City of London egyik utcája a London Bridge közelében. Egykor itt állt Thomas Farriner péksége, ahol 1666-ban kitört a nagy londoni tűzvész. A közelben található a Monument to the Great Fire of London, a tűzvész emlékműve.

John Stow krónikás szerint a sikátor neve a középkori „puddings” szóból ered, amivel a belsőségeket és szerveket illették. Egykor itt állt az a ház, amiben az eastcheapi hentesek forrázták a sertést, és belsőségeiket a sikátoron keresztül vitték a Temzéhez.[1]

Azon az épületen, amiben felcsaptak a lángok, egy emléktábla állt, amely azt hirdette, hogy a pápisták egyik ügynöke, Hubert okozta a katasztrófát.[1] Robert Hubert egy bolond francia órakészítő volt, akit vallomásáért – miszerint ő kezdte a tüzet – felakasztottak. Később kiderült, hogy már két napja tombolt a tűzvész, amikor megérkezett Londonba.[2][3]

A Pudding Lane-hez legközelebbi metróállomás az emlékmű után a Monument nevet kapta.[4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b CHAP. VII. Billingsgate ward. (angol nyelven). British History Online. [2012. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  2. Reddaway, T. F: The Rebuilding of London after the Great Fire. London: Jonathan Cape. 1940.  
  3. Tinniswood, Adrian: By Permission of Heaven: The Story of the Great Fire of London. London: Jonathan Cape. 2003.  
  4. Pudding Lane (angol nyelven). londontown.com. [2012. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  5. Monument Tube Station (angol nyelven). londontown.com. [2011. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)