Ír Köztársasági Hadsereg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Provisional Irish Republican Army szócikkből átirányítva)
Ír Köztársasági Hadsereg
(Óglaigh na hÉireann)
Falfelirat Észak-Írországból.
Falfelirat Észak-Írországból.
Dátum 1969–1997 (a fegyveres harc végét 2005-ben hirdették ki)
Helyszín Egyesült Királyság
A Wikimédia Commons tartalmaz Ír Köztársasági Hadsereg témájú médiaállományokat.

Az Ír Köztársasági Hadsereg teljes nevén Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg vagy ír nyelvű elnevezése után Írország önkéntesei (Írül: Óglaigh na hÉireann; angolul: Provisional Irish Republican Army; röviden PIRA; ismertebb nevén IRA, tagjainak megnevezése Provos, magyarul: „provók”) egy ír, hosszú ideig elsősorban katonai jellegű, baloldali,[1] nacionalista ír republikánus szervezet, mely a belfasti egyezmény aláírásáig Észak-Írország Egyesült Királyságból való teljes kiszakadásáért, illetve annak Írországgal történő egyesüléséért harcolt mind katonai, mind politikai úton. 1969-es alakulása óta nyíltan vállalt célja Észak-Írország és Írország felszámolása, és helyükbe egy új, az Ír-sziget teljes területét kitevő szocialista „összír” nemzetállam állítása.[2] A szervezet politikai szárnya a Sinn Féin.

Története[szerkesztés]

Az IRA (1922-1969) szervezetet az Egyesült Királyságban illegális terrorszervezetként tartották számon[3] Írországban ezzel szemben legális szervezetként tekintettek rájuk.[4] Az Amerikai Egyesült Államokban sem tartották terrorszervezetnek az IRA-t.

Az IRA (Irish Republican Army) az Ír függetlenségi háborúban (1919-1921) harcolt. Az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg (Provisional Irish Republican Army) az Ír Köztársasági Hadsereg (1922-1969) folytatásának tartja magát, nevében a provisional szó ideiglenest jelent, utalva arra, hogy addig marad fenn a szervezet, míg a „két Írország” nem egyesül az általuk elképzelt formában.

2005. július 28-án az IRA vezetőtanácsa (nemzetközi meglepetésre) bejelentette, hogy felhagy fegyveres akcióival, feloszlatja katonai szárnyát és ezentúl „kizárólag békés módszerekkel, tisztán politikai úton és demokratikus programok révén akar küzdeni politikai célkitűzéseik megvalósításáért.”[5]

Ahogy az összes többi IRA néven futó szervezet, a Provisional IRA is az eredeti Irish Republican Army folytatásának tartja magát, a többi, ugyanezen néven futó szervezetet illegitimnek tartja, és szintén a többihez hasonlóan önmagát Óglaigh na hÉireann (szabad fordításban „Írország önkéntesei”) címmel is illeti, mely szintén az eredeti, 1919-es IRA jelzője volt, noha Írország nem ismeri el a PIRA ezen címét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Coogan, Tim Pat: The IRA. (1987, Fontana Books, 681-682. old.) ISBN 000636943X
  2. Éire Nua (Új Írország) – az IRA deklarált politikai stratégiája, programja
  3. Terroristacsoportok listája a Brit belügyminisztérium (Home Office) weblapján. [2009. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 26.)
  4. McDowell insists IRA will remain illegal Michael McDowell ír külügyminiszter nyilatkozata (2005. augusztus 8.)
  5. Az IRA bejelenti katonai tevékenységeinek megszüntetését (videó) 2005. július 28.

További információk[szerkesztés]