Protónium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Protonium szócikkből átirányítva)

A protónium olyan egzotikus atom, mely egy protonból és egy antiprotonból tevődik össze. Az anyag és az antianyag találkozása általában heves reakcióval végződik – a két részecske szétsugárzódik. Bizonyos körülmények között átmenetileg (milliszekundum nagyságrendű ideig) létrejöhet a proton és antiproton kombinációja.

Előállítása[szerkesztés]

Genfi fizikusok a CERN-ben 2002-ben végzett ATHENA (ApparaTus for High precision Experiment on Neutral Antimatter) kísérlet eredményét utólag áttekintve 2006-ban fedezték fel, hogy korábbi munkájuk „melléktermékeként” protónium is létrejött. A kísérlet során antiprotonokat és pozitronokat helyeztek egy „mágneses kalitkába”. A részecskék egy része antihidrogénné kombinálódott. Ez volt a kísérlet eredeti célja.

Protóniumot korábban is állítottak elő, de ez csak heves részecskeütköztetések révén sikerült.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A protónium egy elektromosan semleges bozon, barionszáma nulla. Az elektromos semlegesség miatt a mágneses tér nincs hatással rá, így mágneses csapdába sem lehet bezárni. Vákuumban keletkezése után kb. egy métert haladhat az annihilációjáig. Élettartama 0,1 és 10 ms közé tehető. A hidrogénatomban a protont az elektronnal összetartó Coulomb-erő helyett a protóniumban az erős kölcsönhatás dominál.

További információk[szerkesztés]