Protarchaeopteryx

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Protarchaeopteryx
Evolúciós időszak: kora kréta, 124,6 Ma
A Protarchaeopteryx rekonstrukciója, az Incisivosauruséról mintázott koponyával.
A Protarchaeopteryx rekonstrukciója, az Incisivosauruséról mintázott koponyával.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria
Nem: Protarchaeopteryx
Ji & Ji, 1997
Fajok
  • P. robusta Ji & Ji, 1997 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Protarchaeopteryx témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Protarchaeopteryx témájú médiaállományokat és Protarchaeopteryx témájú kategóriát.

A Protarchaeopteryx (nevének jelentése 'ősi szárny előtti', az Archaeopteryxre utalva) az oviraptorosaurus theropoda dinoszauruszok egyik tollas, pulykaméretű neme, amely Kínában élt.[1]

Rövid, zömök farkából jól fejlett, zászlóval rendelkező tollak álltak ki; hosszú és keskeny kezeiken három éles, görbe karomban végződő ujj volt. Üreges és madárszerű csontjai közé villacsont is tartozott.[2] Úgy tűnik, hogy az Oviraptorosauria csoport egyik legkezdetlegesebb tagja volt, nagy metszőfoga arra utal, hogy az Incisivosaurus közeli rokona vagy szinonimája lehet. Valószínűleg növényevő vagy mindenevő volt, bár a kezei nagyon hasonlítanak a kis húsevő dinoszauruszokéra.

A Protarchaeopteryx és az ember méretének összehasonlítása

A Protarchaeopteryx, amely a Yixian-formáció (Jihszien-formáció) Jianshangou-padjából (Csiensangou-pad) vált ismertté, a kora kréta kor kora apti alkorszaka idején, 124,6 millió évvel ezelőtt élt.[3] Valószínűleg jóval kezdetlegesebb, mint az Archaeopteryx, inkább a madarak közé nem tartozó theropodákhoz tartozott, mint az igazi madarakhoz, Körülbelül 1 méteres hosszával meghaladta az Archaeopteryx méretét.[2] A Protarchaeopteryx karjain szimmetrikus tollak helyezkedtek el. Mivel a szimmetrikus tollakkal rendelkező modern madarak röpképtelenek és a Protarchaeopteryx csontváza sem lehetett alkalmas az evezőszárnyú repülésre, feltételezhető, hogy ez az állat sem tudott repülni.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ji, Q., Ji, S. (1997). „Protarchaeopterygid bird (Protarchaeopteryx gen. nov.)—fossil remains of archaeopterygids from China”. Chinese Geology 238, 38–41. o.  
  2. a b szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 107. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 
  3. Zhou, Z. (2006). „Evolutionary radiation of the Jehol Biota: chronological and ecological perspectives”. Geological Journal 41, 377–393. o.  
  4. Ji, Q., Ji, S. (Translated By Will Downs Bilby Research Center Northern Arizona University January, 2001) (1997). „A Chinese archaeopterygian, Protarchaeopteryx gen. nov”. Geological Science and Technology (Di Zhi Ke Ji) 238, 38–41. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Protarchaeopteryx című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]