Proszpekt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szentpétervári Nyevszkij Proszpekt, háttérben az Admiralitás tornya
A moszkvai Proszpekt Mira

A proszpekt (oroszul: проспе́кт) a széles, többsávos sugárutak megjelölésére szolgáló kifejezés az orosz nyelvben. Az orosz, illetve volt szovjet nagyvárosokban a városközpontból sugárirányban kifelé haladó utakat nevezik proszpektnek, ami leginkább Moszkva városszerkezetében érvényesül.

A szó eredete[szerkesztés]

Az orosz proszpekt szó latin eredetű, a prospectus kifejezés, jelentése kilátás. A 18. században épült széles és egyenes szentpétervári sugárutak egyik végében állva látni az út másik végét, ezen jellemzőjük alapján kezdték el a széles, egyenes utakat proszpektnek (kilátás) nevezni. Ennek tökéletes példája a szentpétervári Nyevszkij Proszpekt (Névai sugárút), ugyanis a Moszkvai pályaudvar (Moszkovszkij Vokzal) előtti Felkelés térről (Ploscsagy Vossztanyija) tiszta időben látni az Admiralitás tornyát.

Híres proszpektek[szerkesztés]

Szentpétervár[szerkesztés]

  • Nyevszkij Proszpekt (Névai sugárút)
  • Moszkovszkij Proszpekt (Moszkvai sugárút)

Moszkva[szerkesztés]

  • Kutuzovszkij Proszpekt (Kutuzov sugárút)
  • Lenyingradszkij Proszpekt (Leningrádi sugárút)
  • Proszpekt Mira (Béke sugárút)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prospekt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]