Promóció (kémia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Promóció és hibridizáció[szerkesztés]

Promóció: az a folyamat, amely során a vegyértékhéjon lévő párosított elektron energiaközlés hatására, nagyobb energiájú pályákra mennek át (kötés létrehozására képes párosítatlan elektronok alakulnak ki).

Hibridizáció: az a folyamat, amely során a vegyértékhéj atompályái úgy kombinálódnak, hogy az atompályák energiaszintjei azonossá válnak. Az atompályákon egyenletes elektroneloszlás jön létre.

Kovalens kötés[szerkesztés]

Az atomok között egy vagy több közös elektronpárral kialakuló kötés kovalens kötés. Az itt fellépő jelenségek:

  • 1) promóció
  • 2) hibridizáció
  • 3) alapállapot

Alapállapot[szerkesztés]

Alapállapot: Az atom kiindulási (nem gerjesztett) elektron elhelyezkedési állapota. Az alapállapotból promóció hatására gerjesztett állapotba kerül, a további hibridizáció hatására hibridállapotba fog kerülni az atom.

Kovalens kötés szimmetriái[szerkesztés]

A kötéskor molekulák illetve molekulapályák jönnek létre. Molekulapályák: Kettő vagy több atomhoz tartozó közös elektronok pályája, amelyek az atompályák átfedéséből alakulnak ki. A Pauli-elv molekulapályákra is érvényes (egy molekulapályán legfeljebb két, ellentétes töltésű elektron lehet). 3 fajta kötési szimmetria ismert:

  • a) szigma-( σ) kötés
  • b) pí- (π) kötés
  • c) többszörös kovalens kötések

A kettős kötéseket két elektronpár hozza létre, az egyik egy σ-pályán, a másik egy π-pályán helyezkedik el. A hármas kötéseket mindig három elektronpár alkotja, amelyek közül az egyik σ-pályán van, a másik kettő π-pályán.

Datív kötés[szerkesztés]

Datív (koordinációs) kötés: a kovalens kötés úgy létesül, hogy a kötő elektronpárt csak az egyik atom adja.