Private Wings

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Private Wings
Private Wings D328 D-CDAX.jpg
Private Wings – Dornier 328 (D-CDAX)
IATA: 8W  ICAO: PWF   Hívójel: PRIVATE WINGS
Adatok
Alapítás 1991
Bázisrepülőtér német Manching, Németország
Flotta mérete 9

Igazgatóság Berlin, Németország
Vezető Andreas Wagner
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Private Wings témájú médiaállományokat.

A Private Wings berlini székhelyű német légitársaság. A társaságot 1991-ben alapította Peter Paul Gatz és Andreas Wagner.[1] Andreas Wagner egyben a cég igazgatója is.[2] Az évek során a társaság folyamatosan bővítette szolgáltatásainak körét, amibe az üzleti utak, szabadidő utak és teherjáratok is beletartoznak. Az üzleti tevékenység nagyobb részét az autóiparral kapcsolatos charterjáratok bonyolítása teszi ki. A légitársaság biztosítja a Volkswagen AG és leányvállalatai számára a telephelyek közötti légi utazásokat – így az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyáregysége és az ingolstadti Audi gyár között is.[3] A gépek munkanapokon közlekednek Győr-Pér és Ingolstadt-Manching között heti harminc járattal, évi 30 000 utassal,[4] a 600 km-es út 1 óra 10 perc időtartamú. A manchingi repülőtérről átszállással elérhető a nagyobb telephelyek többsége, például a braunschweigi repülőtér közelében fekvő wolfsburgi, salzgitteri gyártelepek, vagy akár az emdeni, vagy poznańi gyáregységek is.

Flotta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A légitársaság flottája kilenc repülőgépből áll,[5] nyolc gép német, egy Dornier 328 Prop (OE-LKC) osztrák lajstromszámmal repül.[6]

 • 6 db Dornier 328 Prop 32 üléses (D-CPWF, D-CREW, D-CDAX, D-CSUE, D-CATZ, OE-LKC)
 • 2 db Dornier 328 Jet 32 üléses (D-BJET, D-BIRD)
 • 1 db Beechcraft 1900 D 19 üléses (D-COCA)

Balesetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1996. február 19-én 9:54-kor a Private Wings Berlinből Salzburgba tartó Cessna Citation II típusú D-CASH lajstromszámú gépe, a németországi Freilassing közelében lezuhant. A gép a leszállási művelet utolsó fázisában, a kifutótól mintegy 5,6 kilométerre csapódott a földbe. A gépen tartózkodók – nyolc utas és a személyzet két tagja – életüket vesztették. A baleseti vizsgálat megállapította, hogy a repülőgép elektromos rendszerében zárlat keletkezett, ami miatt a robotpilóta és a műhorizont nem működött és ez, illetve a fellépő erős jegesedés együttesen okozhatták a szerencsétlenséget.[7][8]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Private Wings című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Private Wings – Unternehmen (német nyelven). © Private Wings Flugcharter GmbH. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 2. Private Wings – Impressum (német nyelven). © Private Wings Flugcharter GmbH. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 3. Iceman: Kerizingőzös Portál – Dornier-Day, avagy gondolkodjunk rendszerben (magyar nyelven). © Kerozingőzös Egyesület, 2011. október 16. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 4. Magyar Gépjárműipari Szövetség – Péri reptérfejlesztés az Audi pénzéből (magyar nyelven). © www.gepjarmuipar.hu, 2013. február 11. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 5. Private Wings – Flotte Immer einsatzbereit! (német nyelven). © Private Wings Flugcharter GmbH, 2012. október 23. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 6. Planepictures.net – Private Wings. © Ingo Richardt. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 7. Aviation Safety Network – Cessna 550 Citation II D-CASH accident description (angol nyelven). © 1996-2013 Aviation Safety Network. (Hozzáférés: 2013. július 3.)
 8. VIVA – Ein mysteriöser Absturz ein Absturz und was danach alles geschah (német nyelven). © 2003 Viva Technology GmbH. (Hozzáférés: 2013. július 3.)