Postscript

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A postscript egy gyakori, többé-kevésbe operációs rendszer független ábraformátum. Lényegében egy lapleíró nyelv, amelyben az elemek között vannak vonalak, karakterek, különböző alakzatok és ábrák is. Nagyon jól lehet vele vonalas ábrákat leírni, de ha bitmap-et teszünk bele, akkor pillanatok alatt óriási file-okat lehet gyártani.

A postscript file nagy előnye, hogy normál karakteres (ASCII) formátumú, így akár egy e-mail-ben is elküldhető. Postscript file-okba beágyazhatók más postscript ábrák is, így viszonylag egyszerű programok is képesek több ábrát egy lapon megjeleníteni.

Egy postscript (.ps) file tulajdonképpen a printernek szól, benne nem csak az ábra leírása található, hanem vannak a printernek szóló utasítások is. Ilyen a "showpage" amely utasítja arra, hogy nyomtassa ki a lapot. Erre azért van szükség, hogy több lapos dokumentumokat is lehessen készíteni.

A PostScript úgynevezett oldalleíró nyelv, amely a grafikai-tipográfiai elemek mindegyikét vektorgrafikus módon, tehát kicsinyíthető, nagyítható, torzítható formában tárolja. Az EPS (encapsulated PostScript) fájlok exportálhatók, importálhatók, különböző berendezéseken nyomtathatók. Eszköz- és felbontásfüggetlen, mert közvetlenül a printeléskor vagy levilágításkor határozható meg a bittérképpé való átalakítás finomsága, aminek csak a printer vagy a levilágító felbontóképessége szab határt. Nyomdaipari szabvánnyá vált.


Külső hivatkozások (angol)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]