Posta Victor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Posta Viktor szócikkből átirányítva)
Posta Victor
Született1977. február 22. (47 éves)[1]
Debrecen
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozása
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Egyetem (–2005)
Színészi pályafutása
Aktív évek1990 – napjainkig
Híres szerepeiOrczy
Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Tevékenységszínész

SablonWikidataSegítség

Posta Victor[2] (Debrecen, 1977. február 22. –) magyar zenész, színész, énekes.

Négyéves korában került kapcsolatba a zenével, 13 évesen Orczy-t játssza a Debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, 19 éves korától Svájcban tanul, ahol a Space Dream című musical főszerepével széles körű ismeretségre tett szert. Magyarországon a Madách Színház produkcióiban szerepel.

Gyermekévek[szerkesztés]

4 éves korában Rimóczi Éva zeneóvodájának tagja, 5 éves korától zongorázni tanult. Középiskolai tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte meg, majd harmadévesen a budapesti Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakán folytatta, miközben párhuzamosan elvégezte a debreceni Kossuth Gimnáziumot is.

13 évesen került kapcsolatba a színházzal és a színjátszással: 1990-ben megkapta Orczy szerepét a Légy jó mindhalálig című musicalben, a debreceni Csokonai Színházban, amit több, mint 100 alkalommal játszott. Játszott még a Bolondóra című zenés játékban és a Fanni hagyományai című darabban is.

1993-ban öccsével beneveztek a Ki mit tud?-ba.A 'Posta Fivérek' formáció bejutott a középdöntőbe ének kategóriában, 1994-től Toldy Máriától vesz énekórákat.

Svájc[szerkesztés]

1995-ben felvételizett Bázelbe a Zeneakadémiára Gyimesi László osztályába. A zongora mellett az énekszakot is felvette. A tanári diploma megszerzése után átjelentkezett a luzerni Zeneakadémia operaének szakára. Svájci tanulmányai megkezdésekor beválogatták Az Operaház Fantomja című musical zenekarába billentyűsnek, így lett a Really Useful Company tagja, mely Andrew Lloyd Webber zenekara. Két évvel később felkérték, hogy játsszon a Crazy For You és a West Side Story New York-i zenekarába is. Majd a Reinen-i Színház felkérte, hogy legyen a Hegedűs a háztetőn című előadásuk zenei vezetője. A kis színházi zenekar számára újra hangszerelte és betanította a darabot, mely nagy sikert aratott és jelentős mérföldkő volt az akkor 21 éves művész életében.

Ezt követően nem csak zenekari, de énekesi meghallgatásokon is részt vett, így kapta meg első főszerepét a Band In Palace című darabban, mellyel bejárta Svájc összes nagyvárosát. A turnésorozat végén lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Space Dream szereplőválogatásán (1995-ben mutatták be, 1998-ban szereplőgárdát frissítettek). Ekkor megkapta Svájc legnagyobb és legsikeresebb musicaljének a főszerepét – Rodint, melyet két éven át, nagy sikerrel játszott egészen 2000. június 18-áig, ami egyben a darab 'temetésének' időpontja is.

Főszereplő volt a Why Not? című musicalben, megkapta Lars szerepét a SweetieCakes című filmben, 2000-ben zenét szerzett a Duisburg-i Musical Theater-ben bemutatott Die schöne Marguerite című darabhoz.

Ismét Magyarországon[szerkesztés]

2001-ben tért vissza Magyarországra. Felvételt nyert a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2005-ben végzett operett-musical szakon. A főiskolán több szerepben is kipróbálhatta magát, például John volt a Miss Saigonban, Fredrich Egerman a Kis éji zenében, Eugene a Démonológiában, Vernon Gersch a Kapj el! című darabban. Rendszeresen szinkronizál sorozatokban, mozifilmekben, rajzfilmekben, ezzel párhuzamosan pedig egy szinkroniskolában színészmesterséget tanít. A Főiskola elvégzése után a Madách Színházban kapott kisebb, de annál változatosabb karakterszerepeket, így A Volt egyszer egy csapatban például a Bírót, a Producerekben Mr. Marks-ot, Kevin-t és Jason Green-t.

2005 szeptemberében megkapta Az Operaház Fantomja musical főszerepét is, ezzel a musical irodalom legfiatalabb Fantomja lett. 2007 tavaszán a Madách Színház bemutatta az Édeskettes hármasban című musicalt, melynek férfi főszerepét már a főiskolán is játszotta (Kapj el!) így ismét lehetősége volt Vernon bőrébe bújni.

2007 májusában a Vidám Színpad bemutatta a Démonológia felújított változatát, június végén pedig a Vámpírok Bálja produkcióban mutatkozott be Herbert szerepében.

2008. május 30-án a Madách Színház bemutatta a József és a Színes Szélesvásznú Álomkabát című musicalt, ahol a Fáraó szerepét kapta meg. Ennek az évnek a telén a MÜPÁ-ban bemutatott Best of Webber gálának volt szereplője.

2009 szeptemberében a Madách Színházban került bemutatásra a Spamalot című musical, ami a Gyalog Galopp musical változata, ebben Sir Galahad szerepét játssza. Ebben az évben az Anna Karenina felújított változatában - szintén a Madách Színházban - Vronszkij szerepét kapta meg.

2010 szeptemberében a Jézus Krisztus Szupersztár Pilátusának szerepében mutatkozott be.

2011. februárban a Madách Színház Végtelen szerelem címet viselő előadásában működött közre, majd márciusban az I. Madách Musical pályázat egyik díjnyertes darabjából létrehozott Fabáb című előadásában játszotta a főszerepet.

2012 februárjában mutatták be az Én, József Attila című musicalt, ami szintén a musical pályázat díjnyertes darabja volt. Ebben József Attila szerepét játssza.

2013-as bemutatója a L'élek címet viselő önálló zenés est a Madách Színházban.

Színház, film[szerkesztés]

Színház: A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 12.[3]

  • Bohémélet - (Debrecen)
  • Légy jó mindhalálig – Orczy (Debrecen)
  • Bolondóra – (Debrecen)
  • Fanni hagyományai – (Debrecen)
  • Band in Palace – Herceg (Svájc)
  • Space Dream – Rodin (Svájc)
  • Why not? – (Svájc)
  • Miss Saigon – John (Ódry Színpad)
  • Kis éji zene – Fredrich Egerman (Ódry Színpad)
  • Démonológia – Eugene (Ódry Színpad, Vidám Színpad)
  • Kapj el! – Vernon Gersch (Ódry Színpad)
  • Volt egyszer egy csapat – Bíró (Madách Színház)
  • Az operaház Fantomja – Fantom (Madách Színház)
  • Producerek – Mr. Marks; Kevin; Jason Green (Madách Színház)
  • Édeskettes hármasban – Vernon Gersch (Madách Színház)
  • Vámpírok Bálja – Herbert (Magyar Színház – PS Produkció)
  • József és a színes szélesvásznú álomkabát – Fáraó (Madách Színház)
  • Spamalot – Sir Galahad, Herbert herceg apja, Fekete lovag, Kevin (Madách Színház)
  • Anna Karenina – Vronszkij (Madách Színház)
  • Végtelen szerelem - (Madách Színház)
  • Best of Webber gála - (MÜPA)
  • Én, József Attila - József Attila (Madách Színház)
  • L'élek - Zenés est (Madách Színház)
  • Rice-Webber: Jézus Krisztus Szupersztár: Pilátus (Madách Színház)
  • A tizenötödik - Julius von Haynau (Madách Színház)
  • Aranyoskám - Ron (Madách Színház)

Film:

  • SweetieCakes – Lars (Svájc)

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Rajzfilmes szinkronjai[szerkesztés]

Sorozatbeli szinkronszerepei[szerkesztés]

Filmes szinkronok[szerkesztés]

Zenei rendezések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 250197, https://port.hu/jump/person-250197, 2020. június 19.
  2. Egyes forrásokban: Posta Viktor
  3. 2011. január 28-i lekérdezés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]