PortAventura World

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(PortAventura szócikkből átirányítva)
PortAventura World
A Dragon Khan az első hullámvasút a világon, amely 8x fordul át
A Dragon Khan az első hullámvasút a világon, amely 8x fordul át
Információk
Ország Spanyolország
Település43840 Salou
CímAvinguda de l'Alcalde Pere Molasunstarred
Megnyitás éve2002: resort (1995: PortAventura Park)
Attrakciók
  • 53 összesen
  • 9 hullámvasút
  • 5 vízi attrakció
ÜzemeltetőInvestIndustrial
RCDBPark az RCDB-ben
Elhelyezkedése
PortAventura World (Spanyolország)
PortAventura World
PortAventura World
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 41° 05′ 05″, k. h. 1° 09′ 05″Koordináták: é. sz. 41° 05′ 05″, k. h. 1° 09′ 05″
[
A PortAventura World weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz PortAventura World témájú médiaállományokat.

A PortAventura resort Salou település környékén, Tarragona tartományban, Spanyolország Costa Daurada ("Aranypart") részén terül el, körülbelül egy órányira dél felé Barcelona városától. A tervezés és az építés a Tussauds csoport (Alton Towers), Anheuser-Busch (Busch Entertainment Corporation) és a La Caixa cégek által létrehozott konzorciumhoz köthető. 1998-ban a(z) Universal Studios felvásárolta a részvények nagy többségét, így többségi tulajdonosként megváltoztatta a park nevét 'Universal's Port Aventurára'. 2002-ben kettő szállodát és egy vízi élményparkot (Caribe Aquatic Park), s innen az új neve 'Universal Mediteranea' lett. 2004-ben az NBC Universal a (Universal Studios anyavállalata) megszüntette minden érdekeltségét a PortAventura parkban. Jelenlegi üzemeltetője és tulajdonosa a Caixa bank többségi tulajdonosa a Criteria CaixaCorp befektetési cég. 2005-től a Universal szó kikerült a park nevéből és újra 'PortAventura' néven üzemel. A szóköz a park nevében szándékosan lett elhagyva a védjegyek miatt. Ez a legnagyobb élménypark Dél-Európában. Két repülőtérről is 30 percen belül elérhető (Josep Tarradellas Barcelona-El Prat repülőtér, Reusi repülőtér). Saját vasútállomással is rendelkezik, amely a (Barcelona)-Tarragona-Valencia-vasútvonalon helyezkedik el.

A második témapark, a Ferrari Land, 2017 április 7-én nyitott meg.

A témapark PortAventura Park[szerkesztés]

Mediterránia[szerkesztés]

Furius Baco hullámvasút

Mediterránia, a park főbejárata  – mindössze 2 attrakcióra lehet felülni, de rengeteg étterem, üzlet található meg itt tipikus spanyol tengerparti város képzetét keltve. Július és augusztus folyamán az itt elterülő tó ad helyet a Festaventurának, amely tűzijátékból és úszó látványosságokból álló show műsor.

Mediterránia attrakciói:

  • Furius Baco – Ezt a hullámvasutat 2007 júniusában adták át. Csúcssebessége 83.9 mph (135 km/h), ezzel a leggyorsabb hullámvasút Európában.
  • Boat Ride – Elszállítja a látogatókat Mediterrániából Kína világába.

Amerikai Vadnyugat[szerkesztés]

Egy régi Vadnyugati város képét keltő világ, rengeteg épülettel, szobrokkal, dekorációval.

Ez a terület 9 attrakcióval büszkélkedik, így ez a legnagyobb világ a parkban. Vízi attrakciók; Silver River Flume és a Grand Canyon Rapids, itt vízágyúk is elérhetőek, amelyekkel a vendégek locsolhatják az éppen felült társaságot; kisebb attrakciók beleértve a vadnyugati stílusú Teáscsészét és a Dodgemet is.

A Vadnyugat 2 hullámvasútnak ad otthont:

  • Stampida – A második leggyorsabb hullámvasút a parkban.
  • Tomahawk – A Stampida fiatalabb verziója, amely vele párhuzamosan fut.
Mediterránia

Mexikó[szerkesztés]

Több elemben hasonlít a Vadnyugathoz, de a többi világhoz képest borzongatóbb. A terület berendezését a mexikói maják ihlették.

A főbb attrakciók:

  • Hurakan Condor – egy szabadeséstorony, amely egy kábellift segítségével húz fel a magasba. A magasból gyönyörű kilátás tárul elénk, majd egy fotó az elengedés pillanatában és szabadesés következik 100 méter magasról. Ez az egyik legmagasabb a világon és a legnagyobb a billenő székesek között.
  • Templo Del Fuego – 2001-ben épült, sétálós látványos elemekkel tarkított attrakció, amely minden 30 percenként kezdődik. Egy Maja templomban játszódik a történet, amikor is Indiana Jones keresi a kincseskamrát. A magas szintű pirotechnikai elemek miatt keresztelték a - Tűz templomának.
  • El Diablo-Tren de la Mina – Egy bányász vasutat idéző hullámvasút, amely számos alagúton halad keresztül.

Kína[szerkesztés]

Kína ad otthont a legnagyobb hullámvasútnak a parkban. A – Dragon Khan, 8 teljes átfordulással ez az egyik legborzongatóbb hullámvasút Európában és korábban ő tartotta a legtöbb átfordulás rekordját is. Mindemellett a legmagasabb függőleges hurok rekordját is ő tartotta. A hullámvasutat a Bolliger & Mabillard (B&M) építette és 1995. május 2-án nyitották meg az érdeklődők előtt. Ez volt az egyik a 2 hullámvasút közül, amely a Port Aventura megnyitásakor is kész volt. A vélemények alapján a világ egyik legjobb hullámvasútja.

További attrakció Kínában a Cobra Imperial, Tea Cups és a Fumanchu.

Az összes járda és környezet díszítését a kínai nagy fal ihlette.

Polinézia[szerkesztés]

Ez a rész más elemeket tartalmaz, mint a többi. Egy nyugodtabb világ nem olyan borzongató attrakciókkal.

A 2 legfontosabb attrakció:

  • Tutuki Splash – Egy vulkánkitörés részesei lehetünk, amelyet egy magasból lezuhanó csónakban úszunk meg.
  • Sea Odyssey – Az egyik legegyedibb attrakció a parkban. 1999-ben, 4 évvel a park megnyitása után épült. A résztvevők egy dinamikusan vetített filmvetítésen vesznek részt, mint egy tengeralattjáró utasai. Az utazás során az óceán fenekén, roncsok között barangolunk. A térhatású hangzás és a mozgó széksorok teszik hihetetlen élménydússá a programot.

Ezeken kívül itt található a Tami Tami (gyermek hullámvasút), a Kon-Tiki Kalózhajó, és további élménydús attrakciók gyermekek részére.

SésamoAventura[szerkesztés]

A Szezám utca mese karakterei után kapta nevét. A kimondottan a kisebb gyermekek részére készült rész a 2011-es szezonban nyílt meg a közönség számára. A beruházás 12 millió euróba került. Helyileg Kína és Polinézia között terül el. 11 attrakció található itt, többek között:

  • CocoPiloto.
  • Tami Tami
  • Magic Fish
  • El Salto de Blas
  • La Granja de Elmo

Show: A Szezám utca szereplői (Pl.: Elmo, Ernie, Bert, Nagy madár /Big Bird/, Süti szörny /Cookie Monster/ ) által adott show minden gyermek számára nagy élménnyel szolgál.

Ferrari Land[szerkesztés]

Az InvestIndustrial és a Ferrari által aláírt megállapodás keretében egy új park nyitotta meg a kapuit 2017 április 7-én a nagyközönség számára. A több mint 100 millió eurós beruházás során az olasz sportautó márka témája köré építették fel több mint 60.000 m2-en új attrakciókkal, 250 szobás hotellel, éttermekkel, üzletekkel autó szimulátorokkal.[1] Ferrari Land a konszern második parkja, külön park, nem része a PortAventura Parknak. A bejárat azonban közvetlenül a PortAventura Park mellett található. A mediterrán téma mindkét park bejáratánál közös, mivel a Ferrari Land bejáratát olaszországi inspirációk ihlették, köztük a velencei Szent Márk tér és a római Colosseum. A Park legnagyobb attrakciója természetesen egy hullámvasút, ami a maga 112 méteres magasságával meghaladja a Shambhala: Expedición al Himalaya hullámvasút méreteit is, s így a legmagasabb és a leggyorsabb európai hullámvasút cím birtoklója jelenleg. A Ferrari Land a világ második legnagyobb szórakoztató központja, a Ferrari World, Abu Dzabi tematikus parkja után.

Attrakciók[szerkesztés]

A Hurakan Condor szabadesés torony.
Név Gyártó Sebesség (km/h) Magasság (m) Hossz (m) Év
Dragon Khan B & M 110 45 1.270 1995
Furius Baco Intamin AG 135 14 850 2007
Stampida CCI 75 26 954 1997
Hurakan Condor Intamin AG 115 115 100 2005
Tomahawk CCI 48 13.5 440 1997
Tami-Tami (retirada) Vekoma 35 8,5 207 1998
El Diablo Arrow 60 16.5 970 1995
Tutuki Splash Intamin AG 55 15 438 1995
Silver River Flume Intamin AG 55 16 689 1995
Grand Canyon Rapids Intamin AG 15 - 850 1995
Ferrocarril Tour Savern-Lamb 11 - 10.000 1995

Szezonális események[szerkesztés]

Az ünnepek alatt, mint Karácsony, Halloween a park minden elemét egyedi design jellemzi. Egyedi műsorok és látványosságok jelennek meg ilyenkor. (Psycho Circus, Horror in Penitence, La Mina del Diablo and La Selva del Miedo)

  • La Mina del Diablo egy horror labirintus, amelyet 2006-ban alakítottak ki először a mexikói részen.
  • La Selva del Miedo a legnagyobb labirintus Európában. A polinéziai részen érhető el.
  • Horror in Penitence a félelmetes zombik otthona a szellemvárosban.
  • Psycho circus egy 3D labirintus a Stampida alatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a PortAventura című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Port Aventura
A Wikimédia Commons tartalmaz PortAventura World témájú médiaállományokat.