Poliploid komplex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A poliploid komplex növények egymással rokonságban lévő, különböző szintű ploidiájú csoportja, amely lehetővé teszi a fajok közötti örökítőanyag-cserét.

A poliploid komplexet először E. B. Babcock és G. Ledyard Stebbins írták le, 1938-as monográfiájukban (The American Species of Crepis: their interrelationships and distribution as affected by polyploidy and apomixis). A Crepis nemzetségben és néhány más lágy szárú évelő faj esetében akkor alakulhat ki poliploid komplex, ha legalább két genetikailag izolált diploid populáció létezik, a mellettük létező és velük szaporodni képes (hibridizáció) auto- és allopoliploid leszármazottak mellett. Így az egymással összefüggő formák komplex hálózata jön létre, ahol a poliploid egyedek lehetővé teszik a géncserét a diploid fajok között, amik egyébként képtelenek lennének egymással szaporodni.[1]

Egy jól kutatott példa a poliploid komplexekre a Glycine nemzetség (ide tartozik a szójabab is).[2]

A poliploid komplexek nem illenek bele az Ernst Mayr-féle hagyományos fajfogalomba („a fajt olyan ténylegesen vagy potenciálisan egymással ivarosan szaporodni képes populációk alkotják, melyek más hasonló csoportoktól a szaporodás szempontjából elkülönülnek”).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stebbins, G. L., Jr. 1940. The significance of polyploidy in plant evolution. The American Naturalist 74:54-66
  2. Doyle, J. J. 1999. Origins, colonization, and lineage recombination in a widespread perennial soybean polyploid complex. PNAS 96:10741-10745

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Polyploid complex című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.