Pokémon the Movie XY: Hakai no maju to Diancie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pokémon the Movie XY: Hakai no maju to Diancie
(ポケモン・ザ・ムービーXY 「破壊の繭とディアンシー」)
Rendező Jujama Kunihiko
Alapmű Pokémon: XY
Főszerepben Macumoto Rika
Kadzsi Júki
Isze Marija
Makigucsi Majuki
Ótani Ikue
Gyártás
Gyártó OLM
Ország  Japán
Nyelv Japán
Forgalmazás
Forgalmazó Toho
Bemutató 2014. július 19.

A Pokémon the Movie XY: Hakai no maju to Diancie (ポケモン・ザ・ムービーXY 「破壊の繭とディアンシー」Hepburn-átírássalPokemon Za Mūbī Ekkusu Wai "Hakai no Mayu to Dianshī?, ’Pokémon: Az XY film – Diancie és a pusztítás selyemgubója’) 2014-ben bemutatott japán animefilm, a 17. Pokémon animefilm, illetve az első az XY-sorozatban, melyet Jujama Kunihiko rendezett. A filmet 2014. július 19-én fogják bemutatni a japán mozikban.[1] A filmben szerepelni fog Diancie ékszerpokémon, valamint Xerneas, az élet, illetve Yveltal, a pusztítás pokémonja is.

A filmet a Pocket Monsters Best Wishes! Sinszoku no Genesect: Mewtwo kakuszei színházi vetítése után jelentették be egy rövid előzetesben. Később, 2013 decemberében a CoroCoro Comic 2014 januári lapszámában, illetve a film weboldalán megerősítették annak címét. A film első plakátján látható Pokémon X és Y videojátékok pokémonjainak összes ismert megafejlődése.[2] A CoroCoro februári lapszáma szerint a film cselekménye a Xerneas és Yveltal közti „lenyűgöző csatát” fogja feldolgozni, de a címben rejlő, a pusztítás pokémonjához köthető rejtett jelentést is felfedték, valamint azt is hozzáfűzták, hogy a filmben sok legendás pokémon és számos megafejlődés is szerepelni fog.[3]

Hakai no maju to Diancie-t a Pikachu, kore nan no kagi? (ピカチュウ、これなんのカギ?Pikachu, mi ez a kulcs?Hepburn-átírássalPikachū, Kore Nan no Kagi??) Pikachu-rövidfilmmel együtt fogják bemutatni, utóbbiban fel fog tűnni egy Klefki nevű új pokémon is. A filmben Jirachi, Victini, Manaphy és Darkrai pokémonok is szerepelni fognak különleges vendégként.[4] A film zárófőcím-dala a Scandal Joake no rjúszeigun (夜明けの流星群?, ’Hajnali meteorzápor’) című száma lesz.[5]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gyémánttartomány (ダイヤモンド鉱国Hepburn-átírássalDaiyamondo Kōkoku?)[* 1] nevezetű országban található az erőteljes szent gyémánt (聖なるダイヤHepburn-átírássalSeinaru Daiya?), ami a királyság energiaforrásaként szolgál, és már évszázadok óta tartja fenn az ércországot. A Melecie-k is ebben az országban élnek hercegnőjükkel, Diancie ékszerpokémonnal, az erős gyémánt alkotójával. Egy nap a hercegnő, azonban elveszti a szent gyémánt irányítása feletti erejét és az országa egyre inkább káoszba süllyed, ahogy a gyémánt szétesik.

Egy nap megismerkedik Szatosival és barátaival és megkéri őket, hogy kutassák fel Xerneas életpokémont, aki vissza tudná állítani a szent gyémánt életét. Kalandozásaik során útjukat állja Yveltal, a pusztítás pokémonja, aki egyszer már ellopta a Kalos régió összes életét. Útjuk alatt a Rakéta csapat, illetve Marilyn Flame és Ninja Riot ékszertolvajpáros is rájuk támad. Szatosiék segítségére siet Millis Steel és édesapja, Argus is.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Visszatérő szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Szinkronszínész
Szatosi Macumoto Rika
Pikachu Ótani Ikue
Citron Kadzsi Júki
Eureka Isze Marija
Serena Makigucsi Majuki
Muszasi Hajasibara Megumi
Kodzsiró Miki Sinicsiró
Nyarth Inujama Inuko
Narrátor Isizuka Unsó

Vendégszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Diancie (ディアンシーHepburn-átírássalDianshī?): az ékszerpokémon, Gyémánttartomány hercegnője. A helyet Melecie tartja kordában, míg a szent gyémánt tartja biztonságban a kívülállóktól. Diancie a szent gyémánttal egyetemben egyre inkább legyengül, így Szatosi és barátai felkeresésére indul, annak reményében, hogy segítenek megkeresni Xerneas életpokémont, aki visszaállíthatja életenergiáját, azonban az út során rájuk támad Yveltal pusztításpokémon.[6][7]
 • Argus Steel (アルガス・スティールHepburn-átírássalArgus Steel?): Millis Steel édesapja. Szereti a csokoládét és van egy léghajója.
 • Millis Steel (ミリス・スティールHepburn-átírássalMillis Steel?): vándorló pokémonedző, társa Brigarron. Ő és az apja segít kimenekíteni Diancie-t a Rakéta csapat karmai közül.
 • Marilyn Flame (マリリン・フレームHepburn-átírássalMarilyn Flame?) és Ninja Riot (ニンジャ・ライオットHepburn-átírássalNinja Riot?): ékszertolvajpár, akik rátámadnak Diancie-re. Jujama Kunihiko rendező szerint vidámabbak lesznek, mint a korábbi Pokémon-filmek gonoszai. Jujama azt is hozzáfűzte, hogy Marilyn Flame-et „több szexepillel tervezték meg, mint bármely korábbi szereplőt, hogy a felnőttek is kapjanak egy kis bónuszt.” Marilyn Flame pokémontársa Mafoxy, míg Ninja Rioté Gekkouga.[8]

Megjegyzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A kókoku (鉱国Hepburn-átírássalKōkoku?) szó az érc (?, ’aragane kunjomi és onjomi olvasatban’) és az ország (Hepburn-átírássalkoku?) szavak összevonása. Számos más kókoku olvasatú japán szó van: hercegség/fejedelemség (公国Hepburn-átírássalkōkoku?), birodalom (皇国Hepburn-átírássalkōkoku?, ’általában a Japán Birodalomra hivatkozva’), őrgrófság (侯国Hepburn-átírássalkōkoku?, ’fejedelemséget is jelenthet’) és virágzó ország (興国Hepburn-átírássalkōkoku?, ’általában a japán történelem kókoku korszakára utalva’).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. 1st Pokémon XY Film's Teaser Confirms July 19 Opening. Anime News Network. (Hozzáférés: 2013. december 14.)
 2. 2014年夏公開! ポケモン映画、新シリーズ突入!!|ポケットモンスターオフィシャルサイト. Pokemon.co.jp. (Hozzáférés: 2013. december 14.)
 3. More Details Revealed for 1st Pokémon XY Film - News. Anime News Network, 2014. január 9. (Hozzáférés: 2014. február 11.)
 4. 電撃 - 今夏のポケモン映画では特別前売券のプレゼントポケモンが投票で決定! 対象のポケモンはジラーチ、マナフィ、ダークライ、ビクティニ. Dengekionline.com, 2014. január 15. (Hozzáférés: 2014. február 11.)
 5. 「ポケモン第一世代」SCANDAL、映画主題歌起用に感激. Pokemon-movie.jp. (Hozzáférés: 2014. április 11.)
 6. 幻のポケモン「ディアンシー」特集|ポケットモンスターオフィシャルサイト. Pokemon.co.jp. (Hozzáférés: 2014. február 15.)
 7. 新しい幻のポケモンが映画に登場!その名も『ディアンシー』 | ポケモン映画公式サイト「破壊の繭とディアンシー」同時上映「ピカチュウ、これなんのカギ?」. Pokemon-movie.jp. (Hozzáférés: 2014. február 15.)
 8. 湯山監督インタビュー1 | ポケモン映画公式サイト「破壊の繭とディアンシー」同時上映「ピカチュウ、これなんのカギ?」. Pokemon-movie.jp. (Hozzáférés: 2014. március 11.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]