Pocari Sweat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pocari Sweat
Egy 0,5 literes Pocari Sweat palack
Egy 0,5 literes Pocari Sweat palack

Származási helyJapán
Alapítás1980
GyártóOtsuka Pharmaceutical
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pocari Sweat témájú médiaállományokat.

A Pocari Sweat (ポカリスエット; Hepburn: Pokari Suetto?) egy népszerű japán üdítő- és sportital, melyet az Ocuka Pharmaceutical állít elő. Először 1980-ban hozták forgalomba, mára már Kelet-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten is elérhető.

A Pocari Sweat egy enyhén ízesített, viszonylag könnyű, szénsavmentes üdítőital, amit „ion biztosító ital”-ként reklámoznak. Enyhén grapefruit ízű, kis utóízzel. A palackon feltüntetett alapanyagok közé tartozik a víz, a cukor, a citromsav, a nátrium-citrát, a nátrium-klorid, a kálium-klorid, a kalcium-laktát, a magnézium-karbonát és az ízestőszerek.[1] Alumínium dobozokban és műanyag palackokban árusítják, valamint kapható por állapotban is a vízzel való összekeveréshez.

Elnevezés[szerkesztés]

Az verejtékre (sweat angolul); az izzadságból származó testnedvre való utalás egy üdítőital nevében humoros vagy éppen visszataszító lehet az angol anyanyelvűek számára. A gyártók eredetileg azért választották ezt a nevet, mert a terméket sportitalként akarták bevezetni Japánban,[2] ahol az emberek általában nem szó szerint értelmezik az angol nyelvű neveket és ezért nem is zavarja őket a konnotáció. Az elnevezés nagyrészt abból származik, amire az ital hivatott: ellátni az embereket az izzadság során eltávozó összes tápanyaggal és elektrolittel.[3][4]

A név első fele; a Pocari egy teljesen értelmetlen szó; a szót a csilingelő hangzása miatt alkották meg.[5]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. What is Pocari Sweat? (angol nyelven). Ocuka Pharmaceutical. [2012. november 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 17.)
  2. Tracy L. Melin és Nina M. Ray: Global Business Languages (angol nyelven) pp. 18–19. Purdue Egyetem, 2007. december 1. (Hozzáférés: 2011. június 17.)
  3. Andrea Simon-Maeda: Language Awareness: Use/Misuse of Loan-words in the English Language in Japan (angol nyelven). I-TESL-J, 1995. december. (Hozzáférés: 2011. június 17.)
  4. Paul A. Herbig. Handbook of cross-cultural marketing. New York, Binghamton: International Business Press, 3. o. (1998). ISBN 0-7890-0154-3 
  5. Pocari Sweat Basic Q&A (angol nyelven). Ocuka Pharmaceutical. [2012. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 17.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Pocari Sweat
A Wikimédia Commons tartalmaz Pocari Sweat témájú médiaállományokat.