Plo Koon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Plo Koon
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseCsillagok háborúja I: Baljós árnyak
Utolsó megjelenéseCsillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
Távozásának oka66-os parancs (Klónkatonák lelőtték)
MegszemélyesítőjeMatt Sloan
szemszínefekete
hajaszínnincs
magasság188 cm
Plo Koon adatai
FajaKel Dor
NemeFérfi
SzületettYE ??
ElhunytYE 19, Cato Neimoidia
Képességeierő használat
Foglalkozásavadászpilóta, a Jedi Tanács 12. tagja
hovatartozásJedi, Galaktikus köztársaság
AnyabolygóDorin
TitulusJedi mester
Tanítvány(ok)Ahsoka Tano (felfedezte, első mestere)

Plo Koon a Csillagok háborúja sorozatban szerepel, a Dorin bolygón született és az igen ritka Kel Dor fajba tartozik. Családjából már több híres Jedi is kikerült és Koonban is megérezték az Erőt, így elvitték Coruscantra tanítani, ahol a mestere Tyvokka vuki lett. Mestere a Jedi Tanács tagja volt. Első nagy megmérettetése a Stark Hiperűr Háború volt, ahol hősiesen harcolt legjobb barátjával, Qui-Gon Jinn-nel, Saesee Tinnel és egyéb híres Jedikkel.

Az ötödik csatában mestere, Tyvokka meghalt, így Plo Koonnak kellett átvennie a csapatokat, akiket higgadtságával, egyszerű látásmódjával hihetetlen győzelmekhez segítette, így a háború a Köztársaság győzelméhez vezetett. Plo Koon nagyon sok jedit képezett ki, például saját unokahúgát, Sha Koont vagy Bultar Swant. A Hiperűr háború végén mestere helyébe ő ülhetett a tanács egyik székébe, és a legszélén, Mace Windu mellett foglalt helyet.

A háború előzményei[szerkesztés]

A Jedi Tanács látása eléggé elhomályosult a Köztársaság vége felé, a Kereskedelmi Szövetség által megidézett blokádot egyszerűen csak politikai zűrzavarnak tartották. Mikor Qui-Gon Jinn közölte, hogy a tatuini támadója egy sith volt, a tanács összes tagja, így Koon is, úgy gondolta, hogy az lehetetlen, mert a sithek ezer éve kihaltak. Tévedtek. Qui-Gon-t megölte Darth Maul, aki csak tanítvány volt, de a blokádnak vége szakadt és a neimoidiaiakat Coruscantra vitték elítélésre. A tanács tagjai részt vettek a nabooi ünneplésnél és a jedi elhamvasztásánál.

Plo Koon egyike volt 10 évvel később azoknak a Jediknek, akik elindultak kimenteni a szeparatisták fogságából Anakin Skywalkert, Obi-Wan Kenobit és Padmé Amidalát. Koon, Ki-Adi-Mundi és Aayla Secura sikeresen egészítették ki egymást és hárman szorgalmasan irtották a csúcsszuper Techno Uniós droidokat, de a számbeli fölény győzött és mindössze maroknyi túlélő maradt, ám végül Yoda mester és a megérkező klónok megnyerték a csatát, de ezzel kitört a háború.

Klón Háborúk[szerkesztés]

Plo Koon kitűnő vadászpilóta volt, egyesek szerint még Anakin Skywalkert is túlszárnyalta. Győzelemre vitte csapatait a Brentaal IV-en, később pedig a Rendili bolygón lévő csatában remekelt. Később pedig a hutt körzetekben lévő Boz Cityben robbantotta szét klón századával a szeparatista állomáshelyeket. A háború vége felé a Neimoidia körzetben tisztogatta az ellent, de a főbolygó Cato Neimoidia túlzottan is megerősödött, így ott állóháború alakult ki, ami lekötötte Koont. Delta-7 gépével folyamatos támadásokat indított a hídváros ellen, ekkortájt lépett érvénybe a 66-os számú parancs: Jag, klón parancsnok hátulról kilőtte a magabiztosan elől haladó Kel Dor mestert, akinek hajója többszörösen felrobbant és Koon feje nekicsapódott az irányító panelnek, mielőtt eltűnt a tűzforgatagban.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Plo Koont Alan Ruscoe játszotta az első részben, és Matt Sloan a II. és III. részben.
  • Plo Koon nevét Nick Dudman találta ki, aki egyéves fiát „Plomkoon”-nak becézte. Lucas kivette a szó közepéről az "m" betűt, és így született meg a Jedi Tanács 12. tagja.
  • A korai tervekben úgy volt, hogy a Kaminóra a második részben Obi-Wannal tart Plo Koon is, ahol végül is Jango Fett megölte volna, de úgy vélték, hogy a hős Kel Dorhoz ilyen szánalmas halál nem méltó, így ezt a részt kitörölték.
  • Fénykardja kék

Források[szerkesztés]

  • Plo Koon (angol nyelven). starwars.com
  • Plo Koon (magyar nyelven). starwars.fandom.com