Planetary

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Planetary
Kiadó Wildstorm
Nyelv angol
Formátum puhaborítós
Megjelent számok 26
Alkotók
Megalkotta Warren Ellis
John Cassaday
Író Warren Ellis
Rajzoló John Cassaday
Színező Laura Martin

A Planetary egy, a Wildstorm kiadásában megjelenő amerikai képregénysorozat melynek írója Warren Ellis. A Planetary első előzetese a Gen¹³ (#33) és a C-23 (#6) 1988. szeptemberi számaiban szerepelt és az első számának megjelenési dátumát 1999 áprilisára tűzték ki. Az eredetileg 24 részes sorozatnak tervezett képregény megjelenése azonban 2001-re tolódott Ellis betegsége és a rajzoló, John Cassaday egyéb elkötelezettségei miatt. A sorozat színezését majdnem minden részében Laura Martin végezte.

Előzmények[szerkesztés]

A Planetary egy olyan szervezet akik világ titkos történelmét kutatják és magukat a „lehetetlen archeológusainak” nevezik. A szervezetet a titokzatos „negyedik ember” alapította, aki a képregény szerint bárki lehetett Bill Gatestől kezdve Adolf Hitlerig. Maga a szervezet három különleges képességekkel rendelkező ügynökből áll. Ők Jakita Wagner, aki emberfeletti gyorsasággal és testi erővel rendelkezik és szinte sebezhetetlen, a Dobos, aki képes manipulálni a közelében lévő adatokat, leggyakrabban számítógépek és más elektronikus eszközök adatait. A legutoljára csatlakozott ügynök Elijah Show, aki képes bármit megfagyasztani maga körül.

A sorozat a Wildstorm univerzumban játszódik, akárcsak a Stormwatch, a The Authority, a DV8 és a Gen¹³ című sorozatok. Ennek ellenére, néhány kivételtől eltekintve, a Planetary szereplőinek útja ritkán keresztezi a más sorozatokban szereplő hősökét, inkább csak utalnak rájuk adott alkalmakkor.

A Planetary a világot járva különleges jelenségeket kutatnak és vizsgálnak ki, így például szörnyek és más lények felbukkanását, szokatlan régészeti leleteket. A szervezet céljaira és történetére a sorozat folyamán derül fény.

A sorozat[szerkesztés]

A sorozat egyik legjellegzetesebb vonása, hogy más, a popkultúrából jól ismert karakterek alternatív verzióit sorakoztatja fel. Így a képregényben megjelenik John Constantine, Superman, Marvel Kapitány, Wonder Woman, a Zöld Lámpás, Nick Fury, az Igazságliga, a Fantasztikus Négyes, és a Hulk. Emellett a sorozatban megjelennek olyan nem szuperhős karakterek is mint Doc Savage, Sherlock Holmes, japán szörnyfilmek és hongkongi akciófilmek szereplői. Ennek köszönhetően a történetek gazdag háttéranyaggal rendelkeznek, hasonlóan Philip José Farmer Wold Newton familysorozatához.

Az olyan klasszikus szereplők mint Holmes „saját magukként” szerepelnek, míg a jelenleg más kiadók által birtokolt karakterek egy módosított, de felismerhető formában. A sorozat alapötlete az volt, hogy a különböző szuperhőstípusokat, ponyvaregények szereplőit, sci-fi hősöket és a tömegmédia egyéb ismert szereplőit egyetlen univerzumba sűrítse.

Megjelenés gyűjteményben[szerkesztés]

Planetary Vol. 1: All Over the World and Other Stories – előzetesek és Planetary #1-6 – ISBN 1-5638-9648-6

  1. All Over The World
  2. Island
  3. Dead Gunfighters
  4. Strange Harbours
  5. The Good Doctor
  6. It’s a Strange World

Planetary Vol. 2: The Fourth ManPlanetary #7-12 – ISBN 1-5638-9764-4

  1. To Be in England, in the Summertime
  2. The Day the Earth Turned Slower
  3. Planet Fiction
  4. Magic and Loss
  5. Cold World
  6. Memory Cloud

Planetary Vol. 3: Leaving the Twentieth CenturyPlanetary #13-18 – ISBN 1-4012-0293-4

  1. Century
  2. Zero Point
  3. Creation Songs
  4. Hark
  5. Opak-Re
  6. The Gun Club

Planetary Vol. 4: Crossing Worlds – három crossover történet – ISBN 1-4012-0279-9

  1. Planetary/Authority: Ruling the World
  2. Planetary/JLA: Terra Occulta
  3. Planetary/Batman: Night on Earth

Absolute PlanetaryISBN 1-4012-0327-2

Külső hivatkozások[szerkesztés]