Piería prefektúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pjeria szócikkből átirányítva)
Piería prefektúra

Pieria (görögül: Πιερία) prefektúra, Görögország Közép-Makedónia nevű tartományában fekszik, központja Katerini. A prefektúra számos jelentős régészeti területnek ad otthont, úgy mint Dion, Pydna vagy Platamonas, Leibethra és Pimpleia. Görögország legmagasabb hegye,az Istenek lakhelye, az Olümposz (Olympos) is itt magasodik. A Égei-tenger partán fekvő része kedvelt nyaralóhely.

Történelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pieria vagy Pieris név (görögül: Πιερία/Πιερίς) az antikvitás korából, a pieri trákok törzséből eredeztethető. A törzset a területről a macedónok kergették el, akik Északon, a Strymon folyónál és a Pangaeus hegy lábánál alapítottak új települést. A Pieria név a "termékeny föld" (görögül: πίειραν ἄρουραν) elnevezéssel is kapcsolatba hozható.

A terület Kr. e. 808-ban a Macedón Királyság részévé vált, amikor is a királyság második provinciája lett. A történelmük egybefonódott, így nem kerülhette el az Antipatrid dinasztia (Kr.e. 302 - Kr.e. 277) és a Antigonid dinasztia (Kr.e. 306 - Kr.e. 168) uralkodását sem. A IV. macedón háború (Kr. e 150 - Kr. e 148) után római uralom alá került: előbb a Római Birodalom, majd a Bizánci Birodalom része lett.

Mintegy 400 éves török megszállás után 1821-ben a görög függetlenségi háborúban Pieria is felfegyverkezett, Görögország többi tartományával együtt, de elbukott. Az 1913-as a balkán háborúkig nem lehetett Pieria Görögország része. A görög-török háború (1919 - 1922) alatt nagy számú menekült érkezett a régióba Kis-Ázsiából, akik egykori településeik után nevezték el a pieriai településeket (Trezibond-Nea Trapezounta, Ephesus-Nea Efesos).

1947-ig Pieria a Thessaloniki prefektúra része volt - provinciaként. Pieria ekkor erőteljes gazdasági növekednésnek indult (mezőgazdaság, üzlet). A görög-török háború alatt nagy számú menekült érkezett a régióba Kis-Ázsiából.

Földrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A prefektúrát Délről és Nyugatról Larissa- (Thesszália), Nyugatról Kozani - és Északról az Imathia prefektúra határolja.

Pieria prefektúrában található (Közép-Makedónia Pieria prefektúrájának és Thesszália Lárisza prefektúrájának határán) Görögország legmagasabb pontja, az Olümposz (Olympos) 2919 méter magas csúcsa, a Mütikasz (Mytikas). A hegységben sok forrás ered ezek közül több összefolyik és patakként, kisebb folyóként torkollik az Égei-tengerbe, a Themaic-öbölbe. A forrásoknak köszönhetően az Olümposz lábánál fekvő településeken ingyenes a vízszolgáltatás.

A prefektúrában mind kiterjedt síkságok, mind hegyvonulatok és homokos tengerpart is megtalálható, így méltán népszerű turisztikai célpont mind a görög, mind a külföldi turisták körében.

Közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pieriát több főút és egy autópálya köti össze a környező megyékkel, valamint áthalad rajt az Athén és Szaloniki közti vasúti fővonal.

Fontosabb települései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2011-es önkormányzati reform az alábbiak szerint alakította át Pieria prefektúra önkormányzatait:

Új Önkormányzat Régi Önkormányzatok Székhely
Dio-Olympos Dio Litóchoro
East Olympos
Litóchoro
Katerini Katerini Katerini
Elafina
Korinos
Paralia
Petra
Pierioi
Pydna-Kolindros Aiginio Aiginio
Kolindros
Methoni
Pydna

Katerini[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Katerini (görögül Κατερίνη, korábbi neve: Αἰκατερίνη - Aikaterini; "Catherine"); város Közép-Görögországban. Pieria tartomány székhelye. A Pieriai-síkságon, az Olümposz (Olympos) hegy és az Égei-tenger Thermaikos öble között fekszik, 14 m tengerszint feletti magasságban. A település – amely Görögország legfiatalabb városainak egyike – népessége 85.851 fő (2011. évi adat). Mind a görög, mind a külföldi turisták körében népszerű idegenforgalmi célpont

Litochoro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Litóchoro (görögül Λιτόχωρο, régi nevén Litochoron) város Görögországban a Piería prefektúrában. Közép-Makedónia délnyugati peremén az Olümposz lábánál fekszik.

A közeli, 14 km hosszú Enipea kanyonon keresztül tárul a túrázók elé a legszebb látvány az Olümposzon az Istenek lakhelyéről: a csúcsokról. (Mytikas (2919 m) és Stefani (Zeusz trónja) (2909 m)). A legnevezetesebb látnivaló látnivaló a kanyonban Zeus fürdőkádja, ami könnyedén megközelíthető gyalogosan Litochoroból kb. fél óra sétával. Zeusz fürdőkádja egy természetes sziklába vájt, kristálytiszta hegyi vízzel feltelt medence. Az út Zeusz fürdőkádjához Litochoro főteréről indul, és az Enipea Canyon táblát követve érhető el.

Az Olümposzi riviéra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pieriának az Olümposz lábánál fekvő területeit Olymposi riviérának nevezik. Ezen a finomhomokos partú szakaszon több kedvelt üdülőfalu is található.

Platamonas[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Platamonas, más néven Platamon kis görög halászfalu, amely az Égei-tenger Thermaic-öble partján, mintegy 36 km-re Katerinitől és 104 km-re Thessalonikitől, az Olümposz hegy lábánál fekszik. Nevét gyönyörű platánfáiról kapta.

Mára népszerű tengerparti üdülőhellyé fejlődött. Strandja többnyire kavicsos,ennek köszönhetõen nagyon tiszta a tenger, de homokos részek is várják a pihenni vágyókat. A településen kis üzletek, görög tavernák, kávézók sora találhatóak.

Platamonas várát a bizánci időkben emelték, elsősorban a Thesszaloniki-Athén útvonal ellenőrzésére. 8 bástyája és sokszögletű kialakítása a török időkben is a kalózok és más támadók megfigyelésére nyújtott tökéletes pozíciót, így elkerülte az ottomán seregek általi rombolást.

Neos Panteleimon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Platamonas várának északi oldalán fekszik ez a szintén homokos tengerparttal rendelkező település, Neos Panteleimon (Panteleimonas beach), amely mindössze 6 km-re található Palaios Panteleimonas falujától (annak a tengerpartja).

Palaios Panteleimonas 700 m magasságban fekszik az Olimposzon; XIV. századi házai, macskaköves utcái igazi bájt kölcsönöznek a falunak. Az 1950-es években szinte kihalt a település, akkor költöztek lakói a tengerpartra, Neos Panteleimonba, azonban a turizmusnak köszönhetően ma ismét virágzik. Felújított temploma, az Agios Panteleimon a falu főterén található. A környékbeli tavernák, kézműves termékeket árusító apró boltok kínálatát érdemes megtekinteni.

Nei Pori[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nei Pori Platamonastól délre (4 km-re), Thessalonikitől kb. 100, Katerinitól kb. 40 km-re déli irányban az Olümposz hegy lábánál fekszik. Egy teljesen új, modern turistaparadicsom, jellegzetes apartmanházakkal, görög tavernáival, apró boltjaival, szórakozóhelyeivel. Lassan mélyülő homokos tengerpartja mind a kisgyermekes családoknak, mind az aktív kikapcsolódást keresőknek kitűnő választás.

Leptokaria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leptokaria egy közepes nagyságú görög falu Paraliától délre. A környező településekhez hasonlóan Leptokariát is kedvelik a turisták.

Olimpic Beach[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olimpic Beach üdülőfalu Katerinitől kb. 9 km-re. Nincs messze Paraliától: sétány köti össze a két települést. Tengerpartja homokos,a víz tiszta.

Makrigialos[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Makrigialos kicsi görög település, lakossága alig 2000 fő. A főtéren található a kis ortodox templom és szintén a környéken a sólepárló.

Paleo- és Neos Panteleimonas[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Paleo Panteleimonas egy kis görög falucska volt Platamontól északra a Kis-Olümposzon. A nevének jelentése: Öreg falu. Szép házai görög stílusban épültek. Ma mindössze egy család lakja. Sok étterem, kávézó található a településen ami ma már a világörökség része.

Neos Panteleimonas Paleo Panteleimonastól délre fekszik, a Platamoni vár északi oldalán. Ez a település nem rendelkezik saját tengerparttal és stranddal, ettől függetlenül a falu főterén található tavernában érdemes enni, sétálni az utcákon és körülnézni a várban.

Dion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dion fontos régészeti lelőhely. A városka évente megáradó és nagy pusztításokat végző folyóját végleges mederbe akarták terelni. A csatornázási munkák közben egy embernagyságú, fej nélküli Zeusz-szoborra bukkantak. A régészek további kutatásokat végeztek a területen és számos értéket hoztak felszínre.

Híres személyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyes források szerint, Alexis Zorba (1867–1942), a férfi, aki Nikos Kazantzakis görög írót inspirálta, hogy megírja a Zorbász (Zorba), a görög című világhírű regényét, Pieriában, Katafygi faluban, Kolindros mellett született. Georgios Zorbas volt az eredeti neve. A könyv eredeti címe: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, kiadás éve: 1946.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pieria_(regional_unit) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]