Pjakupur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pjakupur
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz542 km
Vízhozam290 m³/s
Vízgyűjtő terület31 400 km²
ForrásA Jankjagun és a Nyucsavotijaha folyók találkozása
é. sz. 63° 31′ 23″, k. h. 74° 00′ 16″
TorkolatPur
é. sz. 64° 56′ 50″, k. h. 77° 49′ 31″
Elhelyezkedése
Térkép
A Pur folyó vízgyűjtő területe
A Pur folyó vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Pjakupur témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pjakupur (oroszul: Пякупур) folyó Oroszország ázsiai részén, Nyugat-Szibériában, Jamali Nyenyecföldön; a Pur bal oldali forrásága.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 542 km, vízgyűjtő területe: 31 400 km², évi közepes vízhozama: 290 (vagy 305) m³/sec.

A Szibériai-hátságon eredő két folyó, a Jankjagun és a Nyucsavotijaha egyesülésével keletkezik. Hossza a Jankjagun forrásától 635 km. A Nyugat-szibériai-alföld erdős-mocsaras sík vidékén folyik, kezdetben keleti, majd északkeleti irányban. Tarko-Szale településnél egyesül a Pur másik forráságával, az Ajvaszedapurral.

Rendkívül kanyargós medre mentén sok a holtág. Vízgyűjtő területén több mint 32 000 kis tó fekszik, többségük mocsaras területen. Mellékfolyói közül jelentősebb a jobb oldali Vingapur (319 km) és a bal oldali Purpe (327 km).

Októbertől májusig befagy, átlagosan 220 napig jég borítja. A tél végén Tarko-Szalenál a jégpáncél vastagsága kb. 85 cm. Tavaszi árvize van, vízszintje általában június elején tetőzik. Alsó folyásán átlag két és fél hónapig magas vízállás jellemzi.

Vízgyűjtő területén igen sok szénhidrogén-lelőhely található. A bal partján fekvő Gubkinszkij város mellett jelentős olaj- és gázkitermelés folyik. Purpe az északi olajmezőkről kiinduló kőolaj távvezeték egyik állomása.

Források[szerkesztés]