Piszanka múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piszanka múzeum
TelepülésKolomija
Cím Ukrajna, Kolomija
Megnyitás1987. október 26.
Hasznosítása
Felhasználási területmúzeum
Elhelyezkedése
Piszanka múzeum (Ukrajna)
Piszanka múzeum
Piszanka múzeum
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 31′ 42″, k. h. 25° 02′ 20″Koordináták: é. sz. 48° 31′ 42″, k. h. 25° 02′ 20″
Térkép
Piszanka múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Piszanka múzeum témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Piszanka múzeum (ukránul: Музей писанки [Muzej piszanki]) hímes tojásokat bemutató népművészeti múzeum Ukrajna nyugati részén, az Ivano-frankivszki területen fekvő Kolomija városában, mely a környező Huculfölddel az ukrán hímestojás (piszanka) készítése egyik központjának számít.

A múzeumot 2000-ben, a 10. Nemzetközi Hucul Fesztivál idején nyitották meg, de a gyűjtemény már korábban is létezett a Huculföldi Népművészeti Múzeum részeként és előtte egy templomépületben volt kiállítva. A világ egyetlen hímestojásokkal foglalkozó múzeuma, mely főként az egyes ukrajnai régiók hímestojásait mutatja be, de mellettük külföldről származó húsvéti tojások is találhatók. A múzeum összesen kb. 6000 db hímestojással rendelkezik. 2012-től magyarországi hímestojások is találhatók a gyűjteményében.[1]

A kiállítás koncepcióját Jaroszlav Tkacsuk, a múzeum igazgatója dolgozta ki, az építmény terveit pedig Vaszil Andrusko és Miroszlav Jaszinszkij kolomijai művészek készítették.

A múzeum épületének központi része egy ukrán húsvéti hímestojást (piszanka) formál, melynek magassága 13,5 m, legnagyobb átmérője 10 m. Az épület mára Kolomija jelképévé vált. A tojás formájú építményre kívülről és belülről is az ukrán húsvéti tojások motívumait festették, így ez számít a legnagyobb ukrán húsvéti tojásnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar hímestojás-gyűjtemény, PRAE.hu, 2012. július 13.. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]