Piroscsőrű kúszóbanka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piroscsőrű kúszóbana
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Kúszóbankafélék (Phoeniculidae)
Nem: Phoeniculus
Jarocki, 1821
Faj: P. purpureus
Tudományos név
Phoeniculus purpureus
(J. F. Miller, 1784)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Piroscsőrű kúszóbana témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Piroscsőrű kúszóbana témájú médiaállományokat és Piroscsőrű kúszóbana témájú kategóriát.

A piroscsőrű kúszóbanka (Phoeniculus purpureus) a madarak (Aves) osztályának a szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe, ezen belül a kúszóbankafélék (Phoeniculidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A piroscsőrű kúszóbanka előfordul Szenegálban, Észak-Guineában, Elefántcsontpart északi részén, Észak-Ghánában, Nigériában, Csádban, Szudánban, Angolában, Dél-Etiópiában, Nyugat-Kenyában, Ugandában, Mozambikban, Tanzániában, Zimbabweben, Botswanában és Dél-Afrika keleti részén. Nagy számban fordul elő az elterjedési területén.

Alfajai[szerkesztés]

  • Phoeniculus purpureus purpureus
  • Phoeniculus purpureus angolensis
  • Phoeniculus purpureus guineensis
  • Phoeniculus purpureus marwitzi
  • Phoeniculus purpureus niloticus
  • Phoeniculus purpureus senegalensis

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 30-36 centiméter, farokhossza 17,5-24 centiméter és testtömege 50-95 gramm. Tollazata a fején és hátán sötétzöld, a test többi részén pedig kékesfekete. Repülés közben nagyon jól látszanak a fehér foltok a külső tollakon. Amikor a madár a fa törzsén üldögél és rovarokat keres, farkát gyakran támaszkodásra használja. Ezért farka kissé rojtosnak és csapzottnak tűnik. Csőre hosszú, lefelé ívelt és hegyes; kiválóan alkalmas rá, hogy a madár a fakéreg alól kicsipegesse vele a rovarokat és elkapja a nagyobb zsákmányokat, például a gyíkot. Lábujjai erősek, karmai élesek, segítségükkel kapaszkodik meg a fa törzsén. A piroscsőrű kúszóbanka néha a fán fejjel lefelé lógva keresgél rovarokat.

Életmódja[szerkesztés]

A piroscsőrű kúszóbanka társas madár. A fiatal madarak akár 5 évig is segítenek a szülőknek felnevelni a következő fészekaljakat. Tápláléka főleg rovarok, kisebb gyíkok és gyümölcsök.

Szaporodása[szerkesztés]

A költési időszak a területtől és a rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől függ. Évente kétszer, néha háromszor is költ. Egy fészekaljban 3-4 halványkék tojás van. Ezeken a tojó 17-18 napig kotlik. A fiatal madarak 28-30 nap után repülnek ki, de még vagy öt évet a szülőkkel maradnak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]