Pirita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tallinn kerületei, Pirita piros színnel jelölve
Pirita légifelvételen

Pirita Észtország fővárosának, Tallinn-nak az egyik kerülete (linnaosa). Tallinn egyik legvonzóbb és legdrágább városrésze, mely a főváros északkeleti részén helyezkedik el. Lakossága 2010. november 1-jén 15 557 fő volt.[1] Tallinn nyolc kerülete közül a 18,7 km² területű Piritának van a legkisebb lélekszáma. A területen elsősorban családi házak és nyaralók találhatók.

A kerület kilenc településrészből (észtül: asum) áll: Iru, Kloostrimetsa, Kose, Laiaküla, Lepiku, Maarjamäe, Merivälja, Mähe és a kerület nevét is adó Pirita településrészből.

A városrész legnevezetesebb és legrégibb épülete a Szent Brigitta-kolostor. Innen ered a korábbi település neve is, a Pirita a Brigitta módosult alakja.

Prita elsősorban a kikapcsolódáshoz, sporthoz és üdüléshez kapcsolódó létesítményekről ismert. Ott található Tallinn tengeri strandja, a piritai strand, valamint a Pirita folyó tengeri torkolatánál kialakított vitorlás- és jachtkikötő. A tengerparton a városközpont felöl a kikötőig tengerparti sétány húzódik végig. A Pirita folyó környéke 1957 óta természetvédelmi terület.

Piritában építették fel az 1980-as nyári olimpiai játékokra a néhány vízi sportágnak helyet adó Tallinni Olimpiai Központot (Olümpiakeskus), valamint a 324 m magas tallinni TV-tornyot. Piritában található a Tallinni Botanikus Kert (Tallinna Botaanikaaed) és a Tallinni Kerékpáros Versenypálya (Pirita Velotrekk) is.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pirita témájú médiaállományokat.