Pioneer–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pioneer–1
Pioneer able.png

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Űrügynökség ARPA
Küldetés típusa megközelítés
Küldetés
Célégitest Hold
Indítás dátuma 1958. október 11.
Indítás helye Az USAF Cape Canaveral légibázisának 17-es indítóállása
Hordozórakéta Thor-Able
Az űrszonda
Energiaellátás higany akkumulátor

A Pioneer–1 (angolul: úttörő) amerikai mesterséges bolygó, amelyet a Pioneer-program keretében indították, Hold kutató szonda.

Küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feladata volt a Hold megközelítése, a technikai eszköz próbája, televíziós képek készítése, értékelés céljából a Földre továbbítása. A megalakult NASA legsikeresebb kísérlete volt.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szondát a TRW, az ametikai légierő (USAF), a DC építette. Üzemeltetője a NASA és a DC (Washington).

1958. október 11-én a Air Force Missile Test Center indítóállomásról egy Thor-Able hordozórakétával, direkt módszer alkalmazásával indítottáka Hold felé. Felépítése megegyezett a Pioneer–0 űrszondával. Programozási hiba miatt nem tudta elérni a második kozmikus sebességet, ezért 43 óra 17,5 perces repülés után, 113 830 kilométer távolságból visszazuhant és október 13-án a Csendes-óceán fölött a Föld légkörében elégett. Nagy magasságban datokat gyűjtött a Van Allen sugárzási övről és a mágneses térről.

Hasznos tömege 36 kilogramm, műszereinek súly 17,8 kilogramm, stabilizált eszköz, a kúp alakú felső és alsó fedelet hengeres rész köti össze, amelynek átmérője alsó 76 centiméter, magassága 74 centiméter. A fedőhenger laminált műanyagból készült. A kapcsolatot a 108 megahertzen (MHz) frekvencián, botantennákon keresztül biztosították. Az energiát nikkel-kadmium-elemek (NiCd) adták a rakéták gyújtására, ezüst-cellaelemek a televíziórendszerhez és higany-elemek a műszerek ellátására. Pályamódosítást segítő fúvóka (üzemanyaggal) 11 kilogramm, további 8 kis korrekciós fúvóka van elhelyezve a kúp tetetén, amelyek használat után leválaszthatók.

Az űreszköz magnetométert, Geiger–Müller-számlálót, mikrometeoritdetektort, és letapogató televíziós rendszert tartalmazott

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Pioneer–1. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  • Pioneer–1. skyrocket.de. (Hozzáférés: 2012. december 30.)

Elődje:
Pioneer–0

Pioneer-program
1958–1960

Utódja:
Pioneer–2