Pharaoh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pharaoh
Pharaoh.JPG
Fejlesztő Impressions Games
Kiadó Sierra Entertainment
Sorozat városépítő játékok
Motor Izometrikus axonometria
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 1999. október 31.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.2[1]
2.1[1]
Műfaj stratégiai, szimulációs
Játékmódok egyjátékos mód
Adathordozó CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 95/98
200 MHz processzor
32 MB RAM
360 MB szabad hely
1 MB videokártya

A Pharaoh egy 1999-ben kiadott városépítő videojáték, melyben az ókori Egyiptom területén álló településeket kell felépíteni, fejleszteni és irányítani. Az izometrikus axonometriát alkalmazó játék alkotója az Impressions Games, kiadója a Sierra Entertainment, Windows alapú számítógépekre fejlesztették ki.

A program 1999. október 31-én jelent meg, következő évben a BreakAway Games kiegészítette a Cleopatra: Queen of the Nile című csomaggal.[2]

Menete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pharaoh öt küldetéssorra (campaign) tagolódik (predinasztikus periódus, archaikus periódus, valamint az ó-, közép - és újbirodalom (Old Kingdom, Middle Kingdom, New Kingdom); mindegyik három-hat küldetést (pályát, várost) tartalmaz, a későbbi küldetéssorok elágaznak: időnként választhatunk az irányítandó városok között.

A város megfelelő alapszolgáltatásainak kiépítése (vízellátás, élelem- és pénztermelés, karbantartó infrastruktúra, ipar) mellett (után) a szórakoztatás, oktatás, vallás működtetése, illetve az export és import kereskedelem beindítása és a piramisépítés is a feladatok közé tartozik. A városok fejlettségével együtt egyre nagyobb szükség lehet katonaságra, tornyok, várfalak építésére. Az egyes küldetéssorok egyre nehezebbek: kezdetben csak alapszolgáltatásokat és néhány házat kell építeni, a későbbi küldetéssorokban egyre időigényesebb emlékműveket és egyre több pénzt igénylő célokat kell teljesíteni, miközben más városok és a fáraó, valamint egyre több istenség követeléseit is teljesíteni kell.

A városok építése akkor tekinthető teljesnek, ha öt kategóriában megfelelő szint elérése megtörténik: népességszám (population), kulturális szint (culture rating), a fáraónak és a szomszéd kormányzóknak a játékos iránti elégedettségét jelző mérőszáma (kingdom rating), a felépítendő emlékművek mérőszáma (monument rating) és a város jólétét (pénzügyek, egészségügy) reprezentáló mérőszám (prosperity rating). A szinteket mérő számok (ratings) elérése a küldetés teljesítését, vagyis a győzelmet jelenti, ezután a játékos választhat, hogy átlép a következő városra, vagy tovább kormányozza azt kettő vagy öt évig.[3]

A Pharaoh-hoz az ún. Enhancement Pack-ok (a fejlesztők által a játék megjelenése után kiadott javító- és bővítőcsomagok) részeként, küldetésszerkesztő is készült [4].

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékot értékelő weboldalak 100-ból 75-91 közötti pontszámokat adtak rá.[5]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b angol Wikipédia
  2. 'Cleopatra: Queen of the Nile' (angol nyelven). mobygames.com. (Hozzáférés: 2010. november 5.)
  3. 'Pharaoh' (magyar nyelven). sg.hu. (Hozzáférés: 2010. november 5.)
  4. Ld. pl.: Pharaoh Heaven / Downloads /Patches.
  5. 'Pharaoh' (angol nyelven). mobygames.com. (Hozzáférés: 2010. november 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]