Gázharisnyás petróleumlámpa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Petromax lámpa szócikkből átirányítva)
Petromax 826 típusú gázharisnyás (túlnyomásos) petróleumlámpa

A Petromax lámpa egy általánosan fajtanévként emlegetett márkanév a túlnyomással üzemelő gázharisnyás petróleumlámpákra. Angliában Tilley-lámpa, míg az Amerikai Egyesült Államok területén Coleman-lámpa néven ismert az ugyanilyen elven működő lámpa. Angolszász nyelvterületeken a „Petromax” név gyűjtőfogalommá vált: elterjedten (ám gyakran tévesen) használják az összes ilyen elven működő lámpára, függetlenül attól, hogy petróleummal vagy egyéb más anyaggal működik.

Története[szerkesztés]

A folyékony tüzelőszerrel működő túlnyomásos lámpákat Max Graetz (1851–1937) – az Ehrich & Graetz cég elnöke volt Berlinben –, fejlesztette ki. 1916-ban mutatták be a nevével jelzett Petromax lámpákat, amelyek neve a petróleum és a Max Graetz név összevonásával keletkezett. Egyes források szerint 1910-ben szabadalmaztatták a lámpát, ám később visszavonták, mert nem működött megfelelően.[1][2] A lámpák elterjedtek az egész világon és napjainkig használják. Számos gyártó készít utánzatokat, például Kína, Indonézia és India területén.[3]

Felépítése és működése[szerkesztés]

Az attraktív megjelenésű Petromax lámpa fémanyaga rendszerint nikkelezett sárgaréz, magassága a lámpa világítási teljesítményétől függően 25–40 cm között van. A lámpa legalsó részén helyezkedik el a teáskannára emlékeztető üzemanyagtartály, amelyre oldalt a légtelenítő szeleppel ellátott és légmentesen záró töltőnyílás, továbbá egy pumpa van felszerelve. A pumpa feladata a tartályban az üzemanyag feletti túlnyomás kialakítása. A túlnyomás felső határértéke 2-3 bar, nagyobb nyomás kialakulása ellen biztonsági szelep véd. Néhány típuson manométer jelzi a tartályban lévő túlnyomást. A túlnyomás a lámpa működéséhez elengedhetetlenül szükséges.

A tartály feletti részen hőálló üvegburától védve található a függőleges gázosító cső, amely kis keresztmetszetű (rendszerint 0,3-0,4 mm átmérőjű) fúvókában végződik. A függőleges gázosító cső feladata kettős:

  • egyrészt a túlnyomás hatására felfelé áramló folyékony tüzelőszert felforralja és gáznemű állapotba hozza, továbbá
  • a csőben helyezkedik el az a kúpos hegyű szabályozó tű, amelyet a tartály felett lévő forgatógombbal egy körhagyó excenter segítségével a fúvókában lehet mozgatni, ezzel a fúvókán átáramló gáz állapotú tüzelőszer mennyiségét és végeredményben a lámpa fényerejét szabályozni. Tekintve, hogy a fúvóka és a tűszelep között még nyitott állapotban is nagyon kis hézag van, a fúvókán a gáznemű tüzelőszer közel hangsebességgel áramlik át.[4]

A fúvókán átáramló gőz egy porlasztóba jut, ahol a környezeti levegővel keveredik. A keverék egy csövön át a kerámia toldatra erősített gázharisnyán át jut az égéstérbe, ahol meggyullad. A fémsókkal átitatott gázharisnya hatására a lámpa nagy fényerejű (fénycsőhöz hasonló) fényt ad. Átlagos teljesítménye 200-500 watt, fényereje 100 és 500 kandela között van. 8 óra folyamatos világítás esetén kb. 1-2 liter üzemanyagot használ el a teljesítménytől és beállított fényerőtől függően.

A Petromax lámpa működéséhez a függőleges gázosító csövet elő kell fűteni. Az előfűtés rendszerint a gázosító csövet körülvevő tálkába öntött kb. két teáskanálnyi spiritusz (etanol), denaturált szesz meggyújtásával történik. Néhány készüléket úgynevezett rapid gyújtóval is ellátnak a felfűtési idő csökkentése érdekében. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai:

  • A rapid gyújtós lámpa nem igényel külön gyújtófolyadékot, hanem a tartályban lévő üzemanyagot használja fel egy segédégőn keresztül. Hátránya a hevítés erős hegesztőpisztoly-szerű zaja és az, hogy lényegesen többet kell pumpálni.
  • A segédfolyadékos (alkoholos) gyújtás előnye a csendes gyújtás és kevés pumpálás, hátránya a viszonylagos lassúsága.

Üzem közben a függőleges csőben végbemenő gázosításról az égő lámpa hőtermelése gondoskodik.

A lámpa felső részén levehető perforált sapka helyére sok esetben nikkelezett lámpaernyő szerelhető fel. Mivel minden Petromax lámpa jelentős hőt termel, sok típusnál a felső perforált rész levehető és tea- vagy levesfőzéshez, ételmelegítéshez kisebb edény helyezhető fel helyette.

A leírtakat az alábbi videó szemlélteti egy némileg egyszerűbb kialakítású Tilley-lámpával:

A Tilley-lámpa működése


A lámpa kikapcsolása után a tartályt a leeresztőcsavaron lévő szeleppel nyomásmentesíteni kell, különben a fúvókán átszivárgó tüzelőanyag ismételten begyulladhat vagy tüzet okozhat.

Üzemanyagok[szerkesztés]

A lámpákban világításra használt, eltüzelt üzemanyagokat egyes források „tüzelőszer” néven is emlegetik.

A Petromax lámpák elsősorban petróleummal működő lámpák, ám többségük működtethető denaturált szesszel (spiritusz) is.

Az elnevezések területenként változóak és félreértésre adhatnak okot:

Üzemanyag neve Angliában Egyesült Államokban Németországban
petróleum paraffin kerosene petroleum
etanol (denaturált szesz, spiritusz) spirit denatured alcohol spiritus

Néhány lámpa víztiszta színűre desztillált gázolajjal is működik. A felhasználható üzemanyagok a lámpa dokumentációjában minden esetben fel vannak tüntetve.

Gázharisnya[szerkesztés]

A Petromax lámpa lényeges része a gázharisnya, amely csecsemők zoknijára emlékeztető méretű pamut vagy nylon anyagból készül a lángokat színező fémsókkal átitatva. A gázharisnya eredetileg gyengén sugárzó tóriumsókat tartalmazott, azonban ez már a múlté. Az itt-ott véletlenszerűen fellelhető nagyon régi, tóriumsókat tartalmazó gázharisnyák sugárzása is rendkívül gyenge,[5] töredéke a világító számlapos óráknak vagy a „jótékony hatású” gyógyfürdőknek. A sugárzásveszély miatt kialakult pánikhangulat miatt a legtöbb gyártó a gázharisnyák csomagolásán és általában a honlapján is feltünteti a gázharisnya tóriummentességét non radioactive felirattal.[6] Valódi sugárveszély nem is a felhasználókat, hanem a gyártásban, csomagolásban részt vevő személyeket fenyegette.

A szabadba (kültéri felhasználásra) való gázharisnyákat jól látható lilás sáv jelöli, míg a beltéri célúak színtelenek, illetve világoskék színűek. A megkülönböztetésnek csupán annyi célja van, hogy a kültéri célra szánt gázharisnyák még kiégés után is merevebbek, jobban elviselik az esetleges léghuzatot.

Egy gázharisnyát gondos kezelés mellett akár évekig lehet használni: annak ellenére, hogy az első használat során kiég és érintésre szétporlana, a Petromax lámpa konstrukciója megakadályozza a gázharisnya tönkremenetelét. Kisebb, borsónyi-babszemnyi gázharisnya-lyukakat a lámpa még elvisel (csökken a fényereje), nagyobb sérülés esetén azonban mindenképpen cserélni kell.

Előnyei[szerkesztés]

  • Stabil, egyenletes, tartós és a fénycsővel, izzólámpával összemérhető fényerejű világítást biztosít terepen, kiránduláskor túrázáskor de elektromos energiától távoli helyeken is.

Hátrányai[szerkesztés]

  • A túlnyomásos Petromax lámpák legnagyobb hátránya a begyújtás lassúsága. Egy percnél rövidebb idő alatt ritkán sikerül begyújtani, mert elő kell melegednie.
  • A lámpa ismételt újragyújtásai közötti idő legalább 15 perc, azért, hogy a felforrósodott fémrészek biztonságosan kihűljenek.
  • Égési, forrázási sérülések veszélye gondatlan kezelés esetén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petromax History. [2013. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 29.)
  2. A History of the Petromax Lantern and the Graetz Family. [2014. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 29.)
  3. Manufacturers, origins, and brand names Archiválva 2013. május 11-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
  4. Kerosene Pressure Lantern Principles of Operation Archiválva 2014. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
  5. Öveges József: A háromféle rádióaktív sugárzás kimutatása egyszerű anyagokkal és eszközökkel – In: Fizikai Szemle, 1950.
  6. Gas Mantles, Lamp Mantles. [2014. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 29.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]