Petrás Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petrás Mária
Portré 2018-ból
Portré 2018-ból
Született1957. január 19. (67 éves)[1]
Diószén
ÁllampolgárságaMagyar
HázastársaDöbrentei Kornél
Foglalkozásaénekes
IskoláiMoholy-Nagy Művészeti Egyetem
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Petrás Mária témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Petrás Mária (Diószén, Románia, 1957. január 19. –) Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus, az MMA rendes tagja[2] és tagja az Olasz Katolikus Művészek Szövetségének.

Életpályája[szerkesztés]

Csángó földműves szülők gyermekeként 1957-ben Moldvában, Diószénben született. Nyolcan voltak testvérek. Diószén elemi iskolájában elvégezte a tíz osztályt, majd Hétfaluban folytatta tanulmányait egy szakmunkásképzőben, amelyet kitüntetéssel fejezett be mint elektroműszerész.

Szakirányú tanulmányait 1975 és 1978 között Brassóban kezdte a Képzőművészeti Népfőiskola grafika szakán, majd felsőfokú tanulmányait 1990-től Magyarországon folytatta:

  • 1991–1995 Magyar Iparművészeti Főiskola (keramikus szak) – Budapest
  • 1995–1997 Magyar Iparművészeti Főiskola (keramikus mesterképző) – Kecskemét

2001 óta lakik Pomázon, ahol saját műtermében dolgozik. Férje Döbrentei Kornél magyar költő.[3]

Elsősorban figurális kerámiákat készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg. Jellegzetes kerámiáit számtalan kiállításon csodálhatták az érdeklődők bel- és külföldön.

Petrás Mária keramikus és Döbrentei Kornél költő olyan művészemberek, akik a mai állapotok között, »hivatalosan« nemigen férnek be sehová. Bár más-más műfajokban munkálkodnak, egyben azonosak, ami a befogadásukat illeti: nem kívánatosak a »trendinek«. Ennek ellenére – vagy csak azért is – az egyikük kell a megnyomorodott indulatoktól sápadt magyar férfiaknak, a másikuk meg a hitetlenségtől és elmaradt szerelemtől szenvedő nőknek, és a hívő édesanyáknak.
Makovecz Imre

Népdalénekesként szólóban is, de a Muzsikás együttes énekeseként is gyakran fellép.[4] Velük 2012-ben Amszterdamban a Concertgebouw-ban és New Yorkban pedig a Carnegie Hallban is koncertezett.

A moldvai csángó magyarok „nagyköveteiként”. Nyisztor Ilona tanító-énekessel, 2004-ben
Máriaremetén
Petrás Mária: Angyali üdvözlet (részlet), kerámia
Kerámia (Budapest IX. kerülete)
Hitvallásom
Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget.

A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.

– Petrás Mária[5]

Kitüntetései[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Artists of the World Online (német és angol nyelven). K. G. Saur Verlag, 2009
  2. Petrás Mária, mma-tv.hu
  3. Szentendrei Konzervatív Esték Klub Döbrentei Kornél és Petrás Mária előadása, szeke.hu
  4. A Muzsikás együttes honlapja, muzsikas.hu
  5. Petrás Mária, karpatgaleria.hu
  6. 'PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT' 2016 díjazottjai. MEDIAWAVE Alapítvány. [2016. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 17.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]