Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet
(Agapé Gyülekezetek Közössége Pestszentlőrinci Gyülekezete)
Valláskeresztény
Felekezetkarizmatikus
EredetMagyarországi Baptista Egyház
Lelkészi vezetőPaul Henderson
Tisztségepásztor
Nyelvmagyar
Alapítva1995. augusztus 28.
Státusznyilvántartott egyház
Státusz kezdete2022. október 20.
Ország Magyarország
Székhely1181 Budapest, Kondor Béla sétány 18.
Technikai szám2130 (Agapé Gyülekezetek Közössége)

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet weboldala

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet a kereszténység protestáns ágához tartozó karizmatikus felekezet, amelynek gyökerei a Magyarországi Baptista Egyházba nyúlnak vissza. A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet belső egyházi jogi személye az Agapé Gyülekezetek Közösségének[1].

Története[szerkesztés]

Az 1932-ben alakult Pestszentlőrinci Baptista Gyülekezet pásztorlását 1988-ban Perjesi István vette át. Vezetésével a gyülekezet egyre inkább az 1980-as évektől hazánkban is teret nyerő karizmatikus irányba fordult. A gyülekezet szellemi megújulása nyomán az 1990-es évek elejétől az ország minden tájáról havonta ezrek vettek részt a Pestszentlőrinci Sportcsarnokban tartott Istentiszteleteiken. Ennek ellenére Perjesi István lelkipásztori engedélyét a Magyarországi Baptista Egyház teológiai nézeteltérésekre hivatkozva visszavonta. Ezt követően - élve az 1995-ben hatályos jogi lehetőségekkel - a gyülekezet vezetőségének kezdeményezésére a közösséget 1995. augusztus 28-án a bíróság önálló egyházként jegyezte be Agapé Gyülekezet néven. A 2011. évi egyházügyi törvényben[2] foglaltak alapján a közösség egyházi státuszát elvesztette, így ezt követően vallási tevékenységet végző egyesületként, 2022-től pedig már nyilvántartott egyházként működik tovább.

Küldetése[szerkesztés]

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet elhívásának fő jelmondata: Hatással a világra![3]

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet egy olyan közösség, amelynek elhívása megismerni a Mennyei Atya feltétel nélküli szeretetét, megtalálni a gyógyulást és a teljességet az Ő Fiában, Jézus Krisztusban, illetve felkészíteni az Ő követőit, hogy készek legyenek megosztani a Mennyei Atya szeretetét az őket körülvevő világgal is.

A közösség legfőbb célja a Jézus Krisztussal való személyes kapcsolat hiteles megélése, és az, hogy az Ő életet átformáló erejét megismertessék a körülöttük élő emberekkel is. Hitük szerint az Újszövetségben említett karizmák, szellemi ajándékok[4] ma is működnek, és rajtuk, mint Isten gyermekein keresztül ma is testi-lelki gyógyulások, és szellemi felszabadulások történhetnek.

Elnevezése[szerkesztés]

A gyülekezet neve a Bibliában az Isten szeretetének kifejezésére használt görög “agapé” szóból származik, amelynek jelentése: olyan baráti, önzetlen, önfeláldozó szeretet, amely nincs feltételekhez kötve. Mindenekelőtt Isten emberek felé való feltétel nélküli szeretetét jelenti, de azt a magatartást is magába foglalja, amely során az emberek saját érdekeiket háttérbe szorítva egymás javára törekszenek. Ez a szeretet a Biblia szerint soha nem szűnik meg,[5] és ez jelenti minden cselekedet valódi értékét. E nélkül a szeretet nélkül üres és értelmetlen lenne az élet. 

Alkalmai, istentiszteletei[szerkesztés]

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet központja és imaháza.

A gyülekezet – amely jelenleg közel 400 tagot számlál – központja, imaháza a pestszentlőrinci Havanna-lakótelepen található,[6] ahol hetente tartanak Istentiszteleteket, és ahol hétköznapokon is számos találkozásra van lehetőség különféle kisebb csoportokban. Ennek keretében hetente tart a gyülekezet ifjúsága[7] ifiesteket (Agapé Ifi), számos más közösségi csoport tart online [8] és személyes találkozókat, és természetesen az idősebbek számára is lehetőség van a találkozásra, beszélgetésre a nyugdíjas alkalmak keretében. A hetenkénti istentiszteleti alkalmak élőben online is követhetők a gyülekezet csatornáján, ahol az alkalmak utólag is teljes egészsében visszanézhetők [9].

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A Miniszterelnökség elektronikus adatbázisa a nyilvántartásba vett egyházakról. (Hozzáférés: 2022. november 3.)
  2. 2011. évi CCVI. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról. (Hozzáférés: 2022. november 3.)
  3. A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet bemutatkozása. [2019. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 12.)
  4. A Szent Szellem ajándékairól a Bibliában. (Hozzáférés: 2019. január 12.)
  5. A szeretet himnusza a Bibliában. (Hozzáférés: 2019. január 16.)
  6. A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet elérhetőségei. [2018. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 12.)
  7. Pestszentlőrinci Agapé Ifjúság. (Hozzáférés: 2022. április 19.)
  8. Közösségi Csoportok. (Hozzáférés: 2022. április 19.)
  9. A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet hivatalos YouTube-csatornája. (Hozzáférés: 2022. április 19.)