Pesti mese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pesti mese
1937-es magyar film

Werkfotó a forgatásról. Balról jobbra: Páger Antal, Békássy István, Turay Ida és a rendező Gaál Béla. Turay mögött Dobos Annie, a kamera mögött az előtérben pedig Eiben István operatőr látható (Fotó: Pálházi Gyula)
Werkfotó a forgatásról. Balról jobbra: Páger Antal, Békássy István, Turay Ida és a rendező Gaál Béla. Turay mögött Dobos Annie, a kamera mögött az előtérben pedig Eiben István operatőr látható
(Fotó: Pálházi Gyula)
RendezőGaál Béla
ProducerDaróczy József
Hajdú Eta
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróVadnay László
FőszerepbenKabos Gyula
Páger Antal
Turay Ida
ZeneÁbrahám Pál
OperatőrEiben István
HangmérnökLohr Ferenc
DíszlettervezőVincze Márton
GyártásvezetőFalus István
Gyártás
GyártóDarcozy-Hadju
Hajdu Film
Hunnia Filmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő77 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Hajdu Film
BemutatóMagyarország 1937. május 27.
Eredeti magyar adóMTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pesti mese témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pesti mese 1937-ben bemutatott fekete-fehér, romantikus magyar vígjáték, Páger Antal, Turay Ida és Kabos Gyula főszereplésével.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Klári Pesten dolgozik egy kalapszalonban (ami éppen a csőd szélén áll a tulajdonos testvérének pazarló költekezései miatt), de munkatársai közül egyedül Kubik úr, aki amolyan mindenes az üzletben, viselkedik vele kedvesen; a többi kalaposlány lenézi és ugráltatja.

Azonban egy szép napon gazdag amerikai nagybátyja meghal és ő örökli minden vagyonát (3 millió pengőt). Balszerencséjére a levél, amiben tudatják vele nagybátyja halálhírét, angolul íródott. Mivel ő nem tudja elolvasni, elviszi Feri úrhoz, a tulajdonos testvéréhez, hogy olvassa el. Feri nagyon meglepődik a híren, és nem mondja el Klárinak a jó hírt. Ehelyett nővérével, az üzlet tulajdonosával ravasz tervet eszelnek ki.

Eszerint Ferinek és Klárinak össze kellene házasodnia. Így Klári hozományának hála az üzlet megmenekülne az anyagi összeomlástól. A terv viszont útjában áll két ember boldogságának: Feri barátnőjének, és Kubik úrnak, aki szerelmes a copfosba, azaz Kláriba.

A tulajdonos testvérpár ezzel nem törődve véghez akarják vinni a tervet és ezért először előléptetik Klárit és ötszörösére felemelik a fizetését, új ruhákat vesznek neki és elviszik vacsorázni, majd pedig a végén Feri megkéri a kezét.

A terv csak azért nem valósul meg, mert Klári a banktól (amelyik bank a kalapszalon elárverezését intézi, és amelynek igazgatója Vadász Lehel, aki udvarol Annie-nak, a kalapszalon tulajdonosának) értesül az örökségéről, és ekkor hirtelen mindent megért. Hallani sem akar többé házasságról, és felbontja jegyességét Ferivel. Hazamegy és a dühöngő sváb háziurat lecsendesítve megveszi a házat, ahol korábban albérletben lakott. Ezzel megmenti a többi albérlőt is attól, hogy az utcára kerüljenek.

Eljön az árverés napja, de a bankigazgató elrontja a rivális kalapszalonok mulatságát, hogy olcsón hozzájussanak az üzlethez: Klári megbízása alapján pénzt ad Kubik úrnak, hogy ő mint stróman vegye meg az üzletet. Ő ennek eleget is tesz, és mint új tulajdonos veszi el feleségül Klárit, a copfost.

A cselekmény mellékága, hogy Kubik, Vadász Lehel és több más, felnőtt férfi szeretné megszerezni az érettségit, ezért visszaülnek az iskolapadba. A történet elején Klári segít Kubiknak a felkészülésben fizikából és latinból.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]