Pesti Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pesti Imre
Született1952. szeptember 16. (71 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
GyermekeiPesti Máté
Foglalkozása
  • politikus
  • orvos
  • belgyógyász
  • kardiológus
Tisztsége
  • magyarországi parlamenti képviselő (2006. május 16. – 2014. május 5.)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2014. május 6. – 2018. május 7.)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2018. május 8. – 2022. május 1.)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2022. május 2. – nincs)
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Pesti Imre (Budapest, 1952. szeptember 16. –) magyar orvos, politikus (Fidesz). 2006 óta országgyűlési képviselő, 2010 és 2011 között Budapesti egyik főpolgármester-helyettese, majd 2014-ig a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott.

Életpályája[szerkesztés]

1952-ben született Budapesten, gyermekéveit a Galga völgyében, Turán töltötte. Gimnáziumi tanulmányait a Budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. Az érettségit követően a Szegedi Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, ahonnan vallásos meggyőződése miatt eltanácsolták. Három évvel később felvételt nyert a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karára, ahol 1980-ban szerzett orvosi diplomát. Nyolc évig körzeti orvosként dolgozott Galgamácsán, majd a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológiai osztályára került, ahol belgyógyászatból és kardiológiából tett orvosi szakvizsgát. 2003-ban elvégezte a SOTE kétéves egészségügyi szakmenedzseri szakát. Egyetemi évei előtt részmunkaidőben, később medikusként, majd végzett orvosként összesen 17 évet dolgozott a mentőszolgálatnál. 2004-ben az adventista egyház szervezésében egy önkéntes orvoscsoport tagjaként részt vett Srí Lankán a szökőár okozta katasztrófa felszámolásában.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1988-ban a gödöllői MDF alapító tagja volt, de később az aktív politizálást orvosi hivatásának gyakorlására váltotta fel. 2002-ben az akkor megalakuló polgári körök hívták vissza a közéletbe, majd tisztelték meg bizalmukkal és választották a Rákosmente Polgári Körök vezetőjévé. 2005 óta a Fidesz elnökének felkérésére pártépítési feladatokat is ellát, jelenleg a Fidesz közép-magyarországi regionális politikai pártigazgatója. A 2006-os országgyűlési választásokon a Fidesz budapesti területi listájáról szerzett mandátumot, majd a 2006. őszi önkormányzati választásokon a Fővárosi Közgyűlés tagjává is megválasztották. A 2010-es országgyűlési választásokon ismét mandátumot szerzett, és az őszi önkormányzati választásokon is újraválasztották a Fővárosi Közgyűlésbe, majd Tarlós István főpolgármester felkérésére betöltötte az egészségügyért és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesi tisztséget is. Az Országgyűlésben a képviselői mandátuma mellett az Egészségügyi Bizottság alelnöki feladatait is ellátja. Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a felkérésére 2011. január 1-jétől az újonnan megalakuló Budapest Főváros Kormányhivatalát vezeti kormánymegbízottként, összeférhetetlenségi okokból ugyanezen időpontban leköszönt a fővárosi közgyűlési tagságáról, illetve főpolgármester-helyettesi tisztségéről.

Családja[szerkesztés]

Nős, két gyermeke Máté és Anna.

Források[szerkesztés]