Perszenet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perszenet
Előd
Egyiptomi királyné
Utód
IV. dinasztia
Hieroglifa
pr
r
hatching

pr-[...][1]
O1
D21
O34
N35
X1

pr snt[2]
ApjaHufu?
FérjeHafré?
GyermekeiNikauré?
SírjaLG 88
A Wikimédia Commons tartalmaz Perszenet témájú médiaállományokat.
Perszenet sírfelirata

Perszenet ókori egyiptomi királyné a IV. dinasztia idején. Egyetlen említése ismert a sírjából, de az is sérült, a név egy valószínű rekonstrukció. Címei szerint z3.t-nỉswt n.t ẖt=f („A király test szerinti leánya”) és ḥm.t-nỉswt mrỉỉt=f („A király szeretett felesége”), de hogy melyik uralkodónak leánya és/vagy felesége, az ismeretlen. Sírjának elhelyezkedése alapján általában Hafré feleségének tartják, eszerint Hufu leánya lehet. Szintén a sírok fekvése alapján tartják Hafré és Perszenet közös gyermekének Nikauré vezírt, mivel e sírok szomszédosak és nagyjából egy időben épültek.

További címe: wr.t-ḥts („A jogar úrnője”).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az eredeti felirat
  2. rekonstrukció

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Persenet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Persenet című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap