Perlit (acél)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perlit 0,7% C-tartalmú acélban, 500-szoros nagyítás

Perlit kétfázisú mikrostruktúra acélokban és öntöttvasakban; az ausztenit átalakulásakor keletkezik és felváltva tartalmaz α-vasat (ferritet) és cementitet.

A perlit lemezes szövetszerkezetű, 88 tömegszázalék ferritet és 12 tömegszázalék cementitet tartalmaz, ferrit és cementit rétegekből áll, melyek egymás után következnek. A perlit akkor keletkezik egy eutektoidos reakció során ausztenitből, ha lassan hűtik 723 °C alá. Az ausztenit eutiktikus összetétele körülbelül 0,77% szenet tartalmaz, ennél kevesebb széntartalmú acél a megfelelő arányú viszonylag tiszta ferrit kristályokból fog állni, mely nem vesz részt az eutektikus reakcióban és nem alakul át perlitté.

A perlit nevét a nautiluszok házának lemezes szerkezetéről kapta, melyet angolul mother of pearlnek, gyöngyháznak hívják.

Hasonló struktúrája van a bainitnek is, csak a lemezek mérete a látható fény hullámhosszánál jóval kisebb, ezért nem látszik gyöngyházszínűnek. Ez az acél gyors hűtésekor keletkezik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pearlite című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.